Топ 5 филма, които всеки програмист трябва да гледа

Топ 5 филма, които всеки програмист трябва да гледа
  • 1371 преглеждания

Добрите филми са като хубавите книги, имат силата да ни вдъхновят да бъдем по-добри, по-умни или в този случай да бъдем още по-успешни програмисти. Ето защо съставихме списък от топ 5 най-добри филма за програмисти и софтуерни работници, които да гледате в свободното си време.

Някои от тези филми са вдъхновени от събития, формирали днешния софтуерен свят, други изобразяват силата на програмирането и технологиите. В тях са вплетени реални събития, идеи, нотка на фантастика, като по този начин ни носят знания и вдъхновение. Нека да видим кои са топ 5 филмите, които всеки програмист трябва да гледа:

1. Сноудън (Snowden)

Филмът е по действителен случай и се разказва за живота на Едуард Сноудън. Той започва работа в Агенцията за национална сигурност на Америка. Там разбира за всички тайни на организацията като събирането на виртуална планина от данни чрез проследяване на всички форми на цифрова комуникация - не само на чужди правителства и на терористични групи, но и от обикновените граждани. Разочарован от всичко това, той напуска и споделя със света тайните на секретните служби. Това, разбира се, поставя животът му в огромна опасност и преобръща целият му свят. Филмът е изпълнен с интигуващи факти, мистерия и те завладява от началото до края.

2. Игра на Кодове (The Imitation Game)

Като програмист ще намерите този филм за изключително интересен. Базиран е на истинската история за живота на легендарния криптоаналитик Алън Тюринг. Филмът описва мъчителното състезание с времето на Тюринг и неговия брилянтен екип от разбивачи на кодове в строго секретното училище за правителствени кодове и шифри на Великобритания в Блечли Парк по време на най-мрачните дни на Втората световна война.

3. Социалната мрежа (The Social Network)

В една есенна вечер на 2003 г. студентът от Харвард и гений по компютърно програмиране Марк Зукърбърг започва работа по нова концепция, която в крайна сметка се превръща в глобалната социална мрежа, известна като Facebook. Шест години по-късно той е един от най-младите милиардери в историята, но Зукърбърг открива, че неговият безпрецедентен успех води както до лични, така и до правни усложнения, когато се озовава на две съдебни дела, едното от които е заведено от един от най-добрите му приятели. Филмът е базиран на реални събития от живота на Зукърбърг и проследява създаването и развитието на една от най-популярните социални мрежи. 

4.  Пътят на коприната (Silk Road)

Филмът отново е по истински случай и разказва за живота на Рос Улбрихт, който е собственик и ръководител на Silk Road - анонимен пазар за наркотици, който от създаването си в началото на 2011 г. е генерирал приходи за около 1,2 млрд. долара. Млад, умен и мотивиран за успех, Рос създава Silk Road, първият нерегулиран пазар в интернет. Когато сайтът се превръща в тръбопровод за милиони долари за незаконни наркотици, Улбрихт привлича вниманието на Рик Боудън, опасно непредсказуем агент на DEA, който използва всички необходими средства, за да го свали.

5. Първичен код (The Source Code)

Когато награденият войник -  капитан Колтър Стивънс се събужда в тялото на непознат мъж, той открива, че е част от тайна мисия. В задача, различна от всички, които някога е познавал, той научава, че е част от правителствен експеримент, наречен „Първичен код“, програма, която позволява неговото съзнание да бъде вмъкнато в друго човешко същество. Целта на мисията е да успее да разбере кой е атентаторът в градски влак и да предотврати експлозията.

Тези филми ни помагат да видим света с други очи и да научим за историята на едни от най-известните програмисти, учени и хакери на нашето време. Програмирането без всякакви съмнения е най-актуалното и ключово умение и кой знае, напълно възможно е филмите, които ни се струват фантастични сега, скоро да бъдат новата ни реалност.

Ако и Вие искате да навлезете в интигуващия свят на програмирането, ние от Advance Academy, предлагаме обучения по едни от най-търсените програмни езици - Java, JavaScript и PHP. Очакваме Ви!