Топ 5 технологични тенденции през 2021

Tech Trends
  • 4278 преглеждания

С всяка изминала година, технологичните иновации се появяват по-бързо и по-бързо. Но пандемията от Covid-19 ускори технологичното развитие по начин, който никога не сме виждали досега. Covid-19 принуди бизнеса да се адаптира не по избор, а по необходимост. Ако сте местен ресторант и не сте в Takeaway, Foodpanda или друга платформа, сега сте. Ако сте бизнес, който никога досега не е обмислял дистанционната работа и използването на платформи като Zoom, шансовете са, че вече предимно така работите.

С края на 2020 година е важно да погледнем в бъдещето за признаци за това къде технологиите ще преместят света по-нататък. Ето 5 технологични тенденции през 2021г.

5G мрежа

Първата технологична тенденция, която ще погледнем е 5G мрежата. Докато 3G и 4G технологиите ни позволиха да сърфираме в интернет, да използваме услуги, управлявани от бази данни, увеличиха честотната лента на стрийминг в Spotify и YouTube и още много, 5G услугите се очаква да революционизират живота ни. Допринасяйки за разширено ползване на услуги, като Разширена реалност (AR) и Виртуална реалност (VR), заедно с услуги за облачни игри (cloud-based gaming services) като Google Stadia, Nvidia GeForce Now и много други.

Очаква се 5G услугите да стартират в цял свят през 2021 г. с повече от 50 оператора, предлагащи услуги в около 30 страни до края на 2021 г. Продажбите на 5G смартфони ще се увеличат изключително. До 2025 те ще достигнат до над 1 милиард бройки, заемайки над 70% от общите продажби на смартфони.

Internet of Things

Друга обещаваща нова технологична тенденция е така нареченият Internet of Things (IoT). Все повече „неща“ се разработват с Wi-Fi, което означава, че те могат да бъдат свързани с интернет и помежду си от където и идва името „Интернет на Нещата“. Интернет на нещата е бъдещето и като потребители вече използваме IoT. Можем да заключим вратите си дистанционно, когато тръгваме за работа и предварително да загреем фурните си, докато се прибираме от работа. Бизнесът също има какво да спечели. IoT може да даде възможност за по-добра безопасност, ефективност и вземане на решения за бизнеса, тъй като се събират данни и се анализират. Той може да даде възможност за ускорение на медицинското обслужване, да подобри обслужването на клиентите и да предложи предимства, които още не сме си представяли.

Ние сме едва в началните етапи на тази нова технологична тенденция. Прогнозите сочат, че до 2030 г. около 50 милиарда от тези IoT устройства ще се използват по целия свят, създавайки масивна мрежа от взаимосвързани устройства, обхващащи всичко - от смартфони до кухненски уреди. Очаква се нови технологии като 5G да стимулират растежа на пазара през следващите години.

Artificial Intelligence

Изкуственият интелект или AI вече е нашумял много през последното десетилетие, но продължава да бъде една от новите технологични тенденции, тъй като забележителните му ефекти върху начина, по който живеем, работим и играем, са само в ранен   етапи. AI вече е известен със своето превъзходство в разпознаването на изображения и реч, приложенията за навигация, личните асистенти за смартфони, приложенията за споделяне на пътувания и много други.

AI ще се използва допълнително за анализ на различни взаимодействията, за да се определят пресечни точки и връзки, за да се предскаже търсенето на услуги като болници, позволявайки на властите да вземат по-добри решения относно използването на ресурсите и да открият променящите се модели на поведение на клиентите чрез анализ на данни в реално време, стимулиране на приходите и подобряване на персонализираното изживяване.

Пазарът на изкуствен интелект ще нарасне до 190 млрд долара до 2025 г. С разрастването на AI в секторите ще бъдат създадени нови работни места в разработването, програмирането, тестването и поддръжката. AI предлага и едни от най-високите заплати днес, вариращи от над $ 125,000 годишно (инженер за машинно обучение) до $ 145,000 годишно (AI архитект).

Virtual Reality and Augmented Reality

Следващата изключителна технологична тенденция - виртуална реалност (VR) и Разширена реалност (AR). VR потапя потребителя във виртуална среда, докато AR разширява и подобрява тяхната среда. Въпреки че досега тези две технологии се използват предимно за игри, те се използва и за обучение, например за симулационен софтуер за обучение на капитани на кораби или пилоти.  

През 2021 г. можем да очакваме тези технологии да бъдат допълнително интегрирани в живота ни. Работейки в тандем с някои от гореспоменатите технологии, AR и VR имат огромен потенциал в обучението, развлеченията, образованието и маркетинга. Може да се използват за обучение на лекари да правят операции, да предлагат на посетителите на музея по-добро преживяване, да подобряват тематичните паркове или дори да подобряват маркетинга.

Blockchain technologies

Последната технологична тенденция за 2021 е блокчейн технологията. С най-прости думи, блокчейнът може да бъде описан като данни или информация, към които можете само да добавяте, а не да ги премахвате или променяте. Оттук е терминът „верига“ (chain), защото създавате верига от данни.  Неспособността да се променят предишните блокове е това, което го прави толкова сигурен. Освен това блокчейнът се управлява от консенсус, така че никой обект не може да поеме контрола върху данните. С блокчейн нямате нужда от доверена трета страна, която да наблюдава или валидира транзакции. Няколко индустрии включват и прилагат блокчейн, а с увеличаването на използването на блокчейн технология нараства и търсенето на квалифицирани специалисти.

Въпреки че технологиите се появяват и развиват навсякъде около нас, тези 5 технологични тенденции предлагат обещаващ потенциал за кариера, сега и в бъдеще. И повечето приветстват квалифицирани професионалисти, което означава, че е подходящ моментът да станете такъв, да се обучите и да се качите на ранен етап в сектора на тези модерни технологии.