Трима от най-великите програмисти на всички времена

Най-великите програмисти
  • 3783 преглеждания

Денис Ричи

Още наричан  “Father of the C programming language“, който освен това е откривател на операционната система UNIX, заедно с дългогодишния си колега Кен Томсън.Неговите идеи все още живеят, в центъра на съвременния дизайн на операционни системи, в почти всички нови езици за програмиране и във всяка част от отворените системи.

Той е Американец и може да бъде, не само компютърен специалист , а учен и откривател в своята област. През 1983 той получава т.нар. “Turing Award” от ACM, the Hamming Medal през 1990 от IEEE, както и the National Medal of Technology от Президента Клинтън през 1999. 

Компютърния свят в наши дни нямаше да нямаше да съществува без Денис Ричи. Без, създаденият от него програмен език С нямаше да има UNIX, Windows, Linux, C++, Google Chrome, Safari, Firefox, Mac OS, Playstation, Xbox и още много. 90% от  приложенията в цял свят са написани на С - това е причината Денис Ричи да заслужава нашите адмирации.

“Единственият начин да научите нов език за програмиране е като пишете програми на него.“

“UNIX е проста операционна система, но трябва да сте гений, за да разберете простотата.”

“C++ и Java, e вероятно да се развиват по-бързо от обикновения C, но се обзалагам, че C все още ще бъде наоколо.”

– Денис Ричи

 

Тим Бърнърс-Лий

Още познат като TimBL, е британски компютърен специалист, дал на света 3 основополагащи технологии, а именно - HTML, URL и HTTP . Той е един от тези, които внедряват познатото ни WWW ( World Wide Web ) за нас през далечната 1989 година, осъществявайки успешна връзка между т.нар. Hypertext Transfer Protocol client and server чрез интернет. 

Тим е получил множество световни награди , като е един от петимата интернет и уеб пионери , получили признание с награда Queen Elizabeth Prize for Engineering. Част от всички негови признания е и посвещаването му в рицарство през 2004 г. Също така, е назначен е за ордена за заслуги през 2007 г. През април 2009 г. Националната академия на науките на САЩ го избира за чуждестранен сътрудник.

През 2016 г. получава наградата The ACM A.M. Награда Turing „За изобретяването на World Wide Web, първия уеб браузър и фундаменталните протоколи и алгоритми, позволяващи мащабирането на мрежата”.

“Мрежата не просто свързва машини, тя свързва хората.”

„Надявам се, че ще използваме мрежата, за да пресичаме бариери и да свързваме култури.“

“Всеки, който е губил представа за времето, докато е ползвал компютър, познава какво е да мечтае, желанието да сбъдва мечти и склонността да пропуска обяда.”

– Тим Бърнърс-Лий

 

Д-р Джеймс Артър Гослинг

Канадски компютърен учен, известен като "Father of Java programming language". Той освен това  създава и mainframe за Java. Джеймс също допринася за няколко други софтуерни системи, като NeWS и Gosling Emacs. 

Освен че е баща на Java, някои от другите му забележителни отличия включват награждаване като офицер на Канада (второто най-високо гражданско отличие в Канада), както и да бъде награден с медал на IEEE Джон фон Нойман за изключителните си постижения в компютърните науки.Също така е избран за чуждестранен член на Националната инженерна академия на Съединените щати заради изключителна му работа.

Създавайки един от най-широко използваните езици за програмиране в света, Джеймс Гослинг променя начина, по който светът мисли за програмирането. Без неговия принос нашият технологичен свят биха изглеждали значително по-различно. Невероятната му работа заслужава огромна оценка.

“Едно от най-трудните неща в живота е да правиш избор. Беше ми трудно да кажа „не“ на куп други отлични възможности.”

“Главата ми се пръска, когато има хора, които смятат, че може да се прави всичко в HTML”

“Java не е магическа, тя е инструмент за хората да създават неща. Тя е като чук и пирон.”

– James Gosling

Това са едни от най-великите програмисти на всички времена, техните изобретения се използват и до днес. Не само, че се използват, но и са едни от най-широко използваните.

Ако искате и Вие да се научити да използвате едни от най-популярните и мощни програмни езици, ние в Advance Academy, предлагаме цялостно обучение по JAVA Development, JavaScript и PHP. Очакваме Ви!