Трима от най-великите програмисти на всички времена

Най-великите програмисти
22 окт 2019
2328 преглеждания

Денис Ричи

Още наричан  “Father of the C programming language“, който освен това е откривател на операционната система UNIX, заедно с дългогодишния си колега Кен Томсън. Той е Американец и може да бъде, не само компютърен специалист , а учен и откривател в своята област. През 1983 той получава т.нар. “Turing Award” от ACM, the Hamming Medal през 1990 от IEEE, както и the National Medal of Technology от Президента Клинтън през 1999. 

Компютърния свят в наши дни нямаше да нямаше да съществува без Денис Ричи. Без, създаденият от негo програмен език С нямаше да има UNIX, Windows, Linux, C++, Google Chrome, Safari, Firefox, MacOS, Playstation, Xbox и още много. 90% от  приложенията в цял свят са написани на С - това е причината Денис Ричи да заслужава нашите адмирации.

 

UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity

– Dennis Ritchie

 

Тим Бърнърс-Лий

Още познат като TimBL, е британски компютърен специалист, дал на света 3 основополагащи технологии, а именно - HTML, URL и HTTP . Той е един от тези, които внедряват познатото ни WWW ( World Wide Web ) за нас през далечната 1989 година, осъществявайки успешна връзка между т.нар. Hypertext Transfer Protocol client and server чрез интернет. Тим е получил множество световни награди , като е един от петимата интернет и уеб пионери , получили признание с награда Queen Elizabeth Prize for Engineering.

 

The Web does not just connect machines, it connects people.

– Tim Berners-Lee

 

Д-р Джеймс Артър Гослинг

Канадски компютърен учен, носител на  ордена на Канада и известен като "Father of Java programming language". Той освен това  създава и mainframe за Java. Джеймс също допринася за няколко други софтуерни системи, като NeWS и Gosling Emacs. Той бе избран за чуждестранен член на Националната инженерна академия на Съединените щати заради изключителна му работа.

 

I think it would be a tragic statement of the universe if Java was the last language that swept through.

– James Gosling