Успешно завършване за курсистите от 1 до 4 клас

Програмиране за деца
  • 4570 преглеждания

През изминалата учебна година в залите на Академията посрещнахме най-малките ученици от 1 до 4 клас. Когато се забавляваме докато учим нови неща и създаваме нови приятелства, времето минава неусетно, така дойде края на курса „Програмиране на Kano и Scratch за деца“.

А как минаваха нашите часове?

През първата седмица се запознахме отблизо със съставните части на един компютър. Всяко едно дете разглоби такъв и научи всеки един компонент, за какво се използва, каква е неговата функция и защо е важен за нормалната работа на един компютър. От там преминахме към още една забавна част от курса. Всеки курсист получи индивидуален Kano Computer Set,  който беше сглобен и сравнен с компонентите на истинския компютър.
Учебната програма премина със запознаване и работа с приложението “Make Art”, с чиято помощ децата се научиха да рисуват линии, фигури и картини. С Kano Word се научихме как се създават анимации и фигури. Най-вълнуващата и интересна част за нашите курсисти беше създаването на игри със Scratch.

Скрач е безплатен визуален език за програмиране, при който децата трябва да подреждат блокчета код в правилен и последователен ред и така успяват да създават анимации и игри по забавен и лесен начин.

По време на курса по програмиране на Скрач, децата ще се запознаят с това как работи платформата Scratch и какво може да се прави с нея. Ще създадат първата си анимация, ще рисуват декори, ще добавят различни спрайтове и ще създават игри.

Да програмираш със Скрач е лесно, тъй като единствените умения, които трябва да притежават децата е да могат да работят с мишка и да поставят блокчетата в правилния ред, за да може компютъра да изпълни кода, който е зададен. Формата на всяко блокче подсказва къде и кога може да се използва.

Скрач прави програмирането не само лесно за изучаване, но и много забавно. В момента, в който децата поставят блокчетата код по правилните места, те могат да видят резултата и да проследят стъпките по създаването на техния проект.

Програмирането развива креативността у децата, тъй като с платформата Скрач те създават анимации и игри, изцяло по тяхно въображение. Учейки се къде точно да поставят блокчетата код, за да се изпълни правилно зададения от тях код, развива и тяхното логическо мислене.
 


Тази събота всички курсисти презентираха своите любими игри, които са разработили през учебната година. Игрите бяха с различна трудност, допълнителни нива, за различен брой играчи и с различни тематики, отразяващи хоби или любимо занимание на децата. По време на представянето в залата бяха техните родители и приятели. Те бяха предизвикани от курсистите да изиграят различните игри и се оказа, че всъщност не е толкова лесно, колкото изглежда.

Въпреки трудностите, всеки един от тях се справи отлично и в края на презентацията те получиха награди и сертификати за успешно завършен курс.
Благодарим на Алекс, Боби, Жоро, Дани, Лора, Миша, Мишо, Томас и Род за  интересната година изпълнена с програмиране, забавления, игри и нови приятелства. За екипа на Advance Academy беше удоволствие да учи с тези прекрасни деца! 
Ако и Вие искате да запишете вашето дете на някой от нашите курсове, може да прочете повече информация тук или да се свържете с нас. Очакваме Ви!