Защо да използваме Flutter при разработката на мобилни приложения през 2023?

Защо да използваме Flutter при разработката на мобилни приложения през 2023?
  • 721 преглеждания

Как проследявате баланса по банковата си сметка? Как избирате дрехи? Как следите продуктите и отстъпките в магазините? Как си плащате битовите сметки? Как комуникирате с вашите приятели? Днес използваме мобилни приложения за абсолютно всичко.

Всичко се случва благодарение на разработените от програмистите, сигурни и надеждни приложения! Е, ако вие сте програмист и още не знаете как да създавате стабилни и ефективни приложения, днес ще разберете!

Инструментите, или още наречени frameworks, рамки, за разработка на приложения са изключително много. Flutter е един от най-добрите фреймуъркове, които се използват за разработка на приложения. И точно за Flutter ще ви разкажем и в тази статия. 

Какво е Flutter?

Flutter е безплатен front end framework с отворен код, използван за изграждане на мобилен потребителски интерфейс (UI). Той е разработен и се поддържа от Google. Една от най-специалните черти на Flutter приложенията е това, че те са мултиплатформени. След като веднъж разработите едно мобилно приложение, то ще работи както на Android и iOS, така и на Windows, Mac, Linux, Web. По-малко работа по писането на код… Страхотно нали?

Също така Flutter предоставя огромна колекция от инструменти, функции и библиотека, които ще оптимизират работата ви и ще направят разработките ви още по-впечатляващи. А в библиотеката можете да откриете всякакви готови за импортиране елементи (widgets) като бутони, полета за въвеждане на текст, плъзгачи и още.

За да започнете своята работа с Flutter ще трябва да научите и езика за програмиране Dart, който също е създаден от Google. Ако вие владеете JavaScript, то научаването на Dart няма да е предизвикателство за вас.

Най-голямата ИТ академия в Източна България - Advance Academy стартира скоро своя курс по програмиране на мобилни приложения с Flutter. По време на него вие ще се запознаете с езика Dart, използван за програмирането с Flutter и ще разгледате реални showcases при разработките на мобилни приложения.

Защо да научите Flutter през 2023?

Flutter приложения са Google Ads, eBay, BMW app, The New York Times и списъкът продължава. Това доказва че  Flutter е стабилен, лесен и функционален. А ето какви са позитивите на Flutter и защо е полезно да го овладеете още сега:

1. Flutter е лесен за научаване.

Той е изключително модерен framework за разработка. Той е създаден да бъде лесен за използване и научаване. Ако имате дори и само базов опит с Java, JavaScript или който и да е друг език, то ще овладеете Flutter в рамките на по-малко от 2 месеца.

Курса по програмиране на мобилни приложения с Flutter на Advance Academy ще ви научи за месец и половина да създавате стабилни и ефективни приложения.

2. Flutter създава кросплатформени приложения.

Появата на тази мултиплатформена рамка, спести много работа, време и усилия на програмистите. С Flutter само с изписването на един код, можете да създадете приложение, което да работи перфектно и на iOS, и на Android. И нещо повече… Flutter може да се използва дори в разработката на уеб приложения.

3. Flutter е изключително бърз. 

Поради това, че във Flutter се пише не само на Dart, но и написаното се компилира в собствения код, прави приложенията много по-бързи и отзивчиви.

А характеристиките на езика за програмиране Dart позволява hot reload функция (горещо презареждане). Благодарение на тази функция веднага след като направите промяна в кода, Flutter визуализира резултата. Това прави много по-бързо откриването и поправянето на грешки.

4. Flutter предоставя автоматизирано тестване на приложението.

Ако работите сами по разработката на един софтуерен продукт, то тази опция ще ви бъде от полза. Езикът за програмиране Dart има добра поддръжка за автоматизирано тестване, а рамката Flutter има набор от инструменти за проверка на грешки и бъгове. Така процесът по изграждане на едно приложение става много по-плавен и лесен. Вие като програмист ще имате възможност многократно да оптимизирате и подобрявате качеството на вашето мобилно приложение.

Е, Flutter има още много ползи както за самите приложения, така и за програмистите, които работят с този framework! Приложенията са тези, които носят най-голямо удобство и стойност на потребителите и ще продължават да го правят и занапред.

Ако вие желаете да разработвате приложения, които да се ползват и да помагат на милиони хора, то най-добрият избор е да стартирате своето обучение по програмиране на мобилни приложения с Flutter. Очакваме те!