Защо да използваш Flutter за разработката на кросплатформени приложения?

Защо да използваш Flutter за разработката на кросплатформени приложения?
  • 941 преглеждания

През последните няколко години технологичния свят претърпя значителни промени. С навлизането на новите технологии, езици за програмиране и фреймуъркове ИТ индустрията стана по-конкурентноспособна от всякога. И точно поради тази причина програмистите се налага редовно да подобряват своите умения и знания, за да не изостават в промените.

Важността на upskill-а е нещо, което никой не може да отрече, особено в индустрията на програмистите. В динамичния ИТ свят с ежедневни промени и иновации програмистите, които не успеят да следят промените и да се развиват с тях, рискуват да станат нерелавантни за пазара на труда.

Днес ще ви разкажем за един инструмент, към който в момента мнозина са насочили поглед… Това е framework-а Flutter. Flutter е гъвкав фреймуърк за изграждане на висококачествени междуплатформени приложения, който през последните години не спира да набира популярност.

Flutter е идеален избор както за опитни програмисти, така и за младши разработчици, които искат да повишат уменията си. В тази статия ще ви разкажем повече за Flutter, какво представлява този framework и защо е подходящ избор за разработката на кросплатформени приложения.

Какво е Flutter?

Flutter е фреймуърк с отворен код, разработен от Google. Той се използва за разработката на приложения, които могат да се стартират на мобилни, уеб и десктоп системи. Първата версия на Flutter бе споделена от Google през 2018 година. Въпреки малкото време от тогава, програмистите бързо се насочиха и свикнаха с този framework. И има защо!

Разбира се, Flutter не е единствения фреймуърк за разработката на кросплатформени приложения. Други такива са React, Cordova, Xamarin. Те също като Flutter позволяват на девелопърите да напишат програмния код веднъж и да го стартиран на различни платформи. Но въпреки всичко все повече и повече компании предпочитат Flutter пред редица други инструменти и фреймуъркове за програмиране на приложения.

Какво може да прави Flutter?

Flutter e framework, който комбинира качеството на native приложенията и гъвкавостта на кросплатформените разработки в едно. С помощта на framework-а Flutter можете да създавате потребителския интерфейс от нулата, за разлика от други фреймуъркове, с които можете само да допълвате вече създадените UI компоненти.

Освен всичко това Flutter е фреймуърк с отворен код, което значи, че всеки, който работи с Flutter, може да споделя софтуерните си проекти в GitHub. Ако погледнете каква е популярността на този фреймуърк в GitHub, ще забележите, че както самостоятелни програмисти, така и разработчици от големи компании обичат Flutter и се старая да допринасят, за да го направят още по-добър.

Ето кога компаниите предпочитат Flutter за разработките си:

  • Когато имат ограничено време и ресурси за разработката на приложение;
  • Когато клиентът иска две приложения за цената на едно;
  • Когато трябва да направят мобилно приложение, но старите native приложения изискват много време и ресурси;
  • Когато са започнали проект с React/Cordova/друг framework, но търсят по-добра опция.

Как работи Flutter?

Flutter е не просто фреймуърк, а представлява и пълен кит от софтуерни инструменти за разработка на приложения (SDK). Това означава, че Flutter съдържа всичко необходимо за изграждането на един UI потребителски интерфейс, включително уиджети от Material Дизайн системата и Купертино системата. 

Кой език за програмиране използва Flutter?

Flutter приложенията използват езика за програмиране Dart, който се прилага в клиентската и в сървърната част на софтуерната разработка. Дарт е език за програмиране с отворен код и обектно-ориентиран език, който е разработен също от Google. 
Повече за Flutter и езика за програмиране Dart можете да научите в курса по програмиране на мобилни приложения с Flutter на Advance Academy

Защо да използваш Flutter?

Приложенията програмирани с Flutter носят позитивни емоции както на клиентите като им предоставят страхотно качество и потребителско изживяване, така и на програмистите, предоставяйки им добра скорост и лекота в разработките. Но нека видим по-точно защо е добро решение да използвате Flutter за кросплатформени приложения.

1. Приложенията на Flutter не изискват голям бюджет.

Приложенията, които се програмират с Flutter, не отнемат толкова време за разработка, което ги прави доста по-бюджетни в сравнение с native приложенията. Това е и подходящ избор за MVP бизнес стартъпи, когато бизнесът тъкмо стартира и има нужда да тества своя бизнес модел без да инвестира много в софтуер. 

2. Производителността на Flutter приложенията е като тази на Native. 

По отношение на изпълнението и производителността, Flutter приложенията се явяват като native real time приложения.

Този фреймуърк осигурява производителност с честота 60 fps, а и дори 120fps на устройства с 120Hz. Приложенията създавани с Flutter не се нуждаят от мост, за да правят връзка с native компонентите, както правят другите framework-ове. Това го прави много по-бърз. 

Освен че Flutter приложенията работят отлично, потребителският им интерфейс също е страхотен. 

3. Разработката с Flutter е по-бърза.

За да постигнат добра визия и добра производителност в native приложенията, мобилните разработчици изграждат два отделни софтуерни профукта, използващи различни езици - Swift/Objective-C за iOS и Java/Kotlin за Android.

С появата на Flutter вече не се налага да владеете и използвате толкова много програмни езици за разработката на едно приложение. Framework-ът Flutter позволява на програмистите да използват един програмен код, да обединят различните екипи в един, да предотвратят риска от грешки и да създават бързо и лесно софтуерни продукти.

Какви приложения могат да се разработват с Flutter Framework?

Flutter все още не се използва толкова широко в сферата, колкото заслужава да се използва, но и това е разбираемо предвид малката му “възраст”. Но все повече технологични компании започнаха да осъзнават потенциала на Flutter.

Например, добре познатото приложение на Google - Google AdWords е създадено с фреймуърка Flutter. Също така Alibaba също избира Flutter за разработката на Xianyu (едно от най-големите приложения за ecommerce).

Още приложения създадени с Flutter са Ken ken puzzle на New York Times, eBay Motors, Google Assistant и други.

Flutter е страхотен front end framework, който е добър избор за разработката на:

  • Приложения за пазаруване;
  • Приложения за рецепти;
  • Приложения за комуникация (Социална мрежа);
  • Фитнес приложения;
  • Dating приложения;
  • Онлайн магазини и още много.

Ако ти се чудиш дали си струва да отделиш малко време и да научиш Flutter, то сме сигурни че след тази статия вече не се чудиш. Flutter е страхотен Framework, който тепърва набира популярност. Затова сега е момента да стартираш своя нов upskill и да станеш още по-добър front end програмист. Advance Academy стартира нов курс по програмиране на мобилни приложения с Flutter. Запиши се сега! Очакваме те!