Защо да използваш Flutter за разработката на кросплатформени приложения?

Защо да използваш Flutter за разработката на кросплатформени приложения?
17 мар 2023
91 преглеждания

През последните няколко години технологичния свят претърпя значителни промени. С навлизането на новите технологии, езици за програмиране и фреймуъркове ИТ индустрията стана по-конкурентноспособна от всякога. И точно поради тази причина програмистите се налага редовно да подобряват своите умения и знания, за да не изостават в промените.

Важността на upskill-а е нещо, което никой не може да отрече, особено в индустрията на програмистите. В динамичния ИТ свят с ежедневни промени и иновации програмистите, които не успеят да следят промените и да се развиват с тях, рискуват да станат нерелавантни за пазара на труда.

Днес ще ви разкажем за един инструмент, към който в момента мнозина са насочили поглед… Това е framework-а Flutter. Flutter е гъвкав фреймуърк за изграждане на висококачествени междуплатформени приложения, който през последните години не спира да набира популярност.

Flutter е идеален избор както за опитни програмисти, така и за младши разработчици, които искат да повишат уменията си. В тази статия ще ви разкажем повече за Flutter, какво представлява този framework и защо е подходящ избор за разработката на кросплатформени приложения.

Какво е Flutter?

Flutter е фреймуърк с отворен код, разработен от Google. Той се използва за разработката на приложения, които могат да се стартират на мобилни, уеб и десктоп системи. Първата версия на Flutter бе споделена от Google през 2018 година. Въпреки малкото време от тогава, програмистите бързо се насочиха и свикнаха с този framework. И има защо!

Разбира се, Flutter не е единствения фреймуърк за разработката на кросплатформени приложения. Други такива са React, Cordova, Xamarin. Те също като Flutter позволяват на девелопърите да напишат програмния код веднъж и да го стартиран на различни платформи. Но въпреки всичко все повече и повече компании предпочитат Flutter пред редица други инструменти и фреймуъркове за програмиране на приложения.

Какво може да прави Flutter?

Flutter e framework, който комбинира качеството на native приложенията и гъвкавостта на кросплатформените разработки в едно. С помощта на framework-а Flutter можете да създавате потребителския интерфейс от нулата, за разлика от други фреймуъркове, с които можете само да допълвате вече създадените UI компоненти.

Освен всичко това Flutter е фреймуърк с отворен код, което значи, че всеки, който работи с Flutter, може да споделя софтуерните си проекти в GitHub. Ако погледнете каква е популярността на този фреймуърк в GitHub, ще забележите, че както самостоятелни програмисти, така и разработчици от големи компании обичат Flutter и се старая да допринасят, за да го направят още по-добър.

Ето кога компаниите предпочитат Flutter за разработките си:

  • Когато имат ограничено време и ресурси за разработката на приложение;
  • Когато клиентът иска две приложения за цената на едно;
  • Когато трябва да направят мобилно приложение, но старите native приложения изискват много време и ресурси;
  • Когато са започнали проект с React/Cordova/друг framework, но търсят по-добра опция.

Как работи Flutter?

Flutter е не просто фреймуърк, а представлява и пълен кит от софтуерни инструменти за разработка на приложения (SDK). Това означава, че Flutter съдържа всичко необходимо за изграждането на един UI потребителски интерфейс, включително уиджети от Material Дизайн системата и Купертино системата. 

Кой език за програмиране използва Flutter?

Flutter приложенията използват езика за програмиране Dart, който се прилага в клиентската и в сървърната част на софтуерната разработка. Дарт е език за програмиране с отворен код и обектно-ориентиран език, който е разработен също от Google. 
Повече за Flutter и езика за програмиране Dart можете да научите в курса по програмиране на мобилни приложения с Flutter на Advance Academy

Защо да използваш Flutter?

Приложенията програмирани с Flutter носят позитивни емоции както на клиентите като им предоставят страхотно качество и потребителско изживяване, така и на програмистите, предоставяйки им добра скорост и лекота в разработките. Но нека видим по-точно защо е добро решение да използвате Flutter за кросплатформени приложения.

1. Приложенията на Flutter не изискват голям бюджет.

Приложенията, които се програмират с Flutter, не отнемат толкова време за разработка, което ги прави доста по-бюджетни в сравнение с native приложенията. Това е и подходящ избор за MVP бизнес стартъпи, когато бизнесът тъкмо стартира и има нужда да тества своя бизнес модел без да инвестира много в софтуер. 

2. Производителността на Flutter приложенията е като тази на Native. 

По отношение на изпълнението и производителността, Flutter приложенията се явяват като native real time приложения.

Този фреймуърк осигурява производителност с честота 60 fps, а и дори 120fps на устройства с 120Hz. Приложенията създавани с Flutter не се нуждаят от мост, за да правят връзка с native компонентите, както правят другите framework-ове. Това го прави много по-бърз. 

Освен че Flutter приложенията работят отлично, потребителският им интерфейс също е страхотен. 

3. Разработката с Flutter е по-бърза.

За да постигнат добра визия и добра производителност в native приложенията, мобилните разработчици изграждат два отделни софтуерни профукта, използващи различни езици - Swift/Objective-C за iOS и Java/Kotlin за Android.

С появата на Flutter вече не се налага да владеете и използвате толкова много програмни езици за разработката на едно приложение. Framework-ът Flutter позволява на програмистите да използват един програмен код, да обединят различните екипи в един, да предотвратят риска от грешки и да създават бързо и лесно софтуерни продукти.

Какви приложения могат да се разработват с Flutter Framework?

Flutter все още не се използва толкова широко в сферата, колкото заслужава да се използва, но и това е разбираемо предвид малката му “възраст”. Но все повече технологични компании започнаха да осъзнават потенциала на Flutter.

Например, добре познатото приложение на Google - Google AdWords е създадено с фреймуърка Flutter. Също така Alibaba също избира Flutter за разработката на Xianyu (едно от най-големите приложения за ecommerce).

Още приложения създадени с Flutter са Ken ken puzzle на New York Times, eBay Motors, Google Assistant и други.

Flutter е страхотен front end framework, който е добър избор за разработката на:

  • Приложения за пазаруване;
  • Приложения за рецепти;
  • Приложения за комуникация (Социална мрежа);
  • Фитнес приложения;
  • Dating приложения;
  • Онлайн магазини и още много.

Ако ти се чудиш дали си струва да отделиш малко време и да научиш Flutter, то сме сигурни че след тази статия вече не се чудиш. Flutter е страхотен Framework, който тепърва набира популярност. Затова сега е момента да стартираш своя нов upskill и да станеш още по-добър front end програмист. Advance Academy стартира нов курс по програмиране на мобилни приложения с Flutter. Запиши се сега! Очакваме те!