Защо децата обичат Скрач?

Zashto decata obichat Scratch. Programirane za deca na Scratch.
 • 993 преглеждания

Ако днес например сте изправени пред технически проблем с телефона, социална мрежа или пък приложение, кого ще помолите за помощ? Вашите деца нали? И ние така си помислихме…

Всички забелязваме как децата днес са по-запознати с новостите и иновациите на нашето време. Още малки и много гъвкави, те лесно се приспособяват към настъпилите глобални технологични промени. 
И вместо ние като родители да ги ограничаваме, трябва да гледаме на това като една нова възможност за развитие, обогатяване и развлечение и просто да ги насочваме в правилната посока.

Днес те не просто могат да ни обучават на най-новите трендове от интернет мрежата, но и дори могат да програмират, правят сайтове, анимации и игри. Но как? Със световно известния и любим на всички - Scratch. 
Питате се какво е Скрач, какво представлява програмирането за деца със Scratch и защо за тях е толкова забавно и любимо занимание? Нека ви разкажем:

 1. Какво е Скрач?
  Scratch е не само платформа за разработка на анимации и игри, а също и един от най-популярните визуални компютърни езици. Той е създаден така, че да бъде достъпен и адаптиран дори за най-малките ИТ специалисти. Днес със Скрач умеят да програмират деца от 6-годишна възраст.
   
 2. Компютърно моделиране със Скрач
  Принципа на програмирането със Scratch за деца се основава на така нареченото блоково програмиране. То представлява цветни блокчета, които са визуализация на определен ред програмен код. Нареждайки блоковете в Скрач в съответен ред, децата манипулират кода и разработват различни анимации, игри и визуални истории. 
  Точно както при Лего децата хващат цветните блокчета, пускат ги и строят. Всички блокчета заедно образуват алгоритъм, който в последствие се визуализира под формата на забавна образователна игра.
  Всички инструменти в Scratch 3.0, въпреки и опростени за децата, ги насърчават да мислят компютърно, логично и рационално.
   
 3. С какво допринася на децата Scratch и компютърното моделиране 
  “Представи си, програмирай, споделяй”
  Това е мотото на най-популярния компютърен език за деца - Scratch. В него се крие мисията му и стойността, която дава на учениците. 
  Разбира се, една от основните задачи на тази платформа за програмиране е да положи основите на малчуганите в компютърното моделиране и програмния език. Така те са в готовност за своето бъдеще, кариера и развитие, а успоредно с това се забавляват. 
  Не на последно място Скрач има за цел да даде поле за изява на креативността, иновативното мислене и личното усъвършенстване на детето.
   
 4. Защо децата обичат Scratch?
  Скрач е гъвкава среда, в която всяко дете може да покаже своята индивидуалност. С други думи то може да прави, каквото пожелае, и в същото време да е изпълнило поставената задача с отличен резултат. Децата обичат Скрач, защото е лесно да започнат реализацията на проект, изграден изцяло по техните желания и въображение. 
  Друга позитивна черта е това, че те веднага виждат резултата от своите действия и подредбата на своя програмен код. Това задържа вниманието им и ги вдъхновява да продължават да надграждат. 
  А да не говорим за разработката на игри със Scratch… Там еуфорията сред децата е още по-голяма. В наши дни, когато всяко дете играе на телефон или лаптоп и се хвали на приятелите си колко готина игра е открило, представете си какво е за малчуганите да кажат “Вижте колко готина игра направих!” И всички тези забавления, усмивки и позитивни емоции вървят ръка за ръка с новите умения и развитието на лични качества.

Програмирането е най-доброто средство за едновременно лично усъвършенстване, забавление и поставяне на кариерни основи. Първите стъпки в програмирането за деца започват със Скрач. Затова обучението на Скрач е първият курс от образователната програма Computer Science за деца 1-7 клас на Advance Academy. А ако не сте от Варна, но вашите деца имат голям интерес към програмирането, то индивидуалните уроци по програмиране на Scratch са перфектният избор. Запиши своето дете сега! :)