Защо всяко дете е добре да умее да програмира?

програмиране за деца
  • 3241 преглеждания

Днес все повече родители избират да включат своите деца в различни извънкласни занимания, било то уроци по пиано, карате, футбол, балет, рисуване, език или комбинация от няколко занимания. Всички те са с цел обогатяване и развитие на детето. А в някои случаи дори насочване към бъдещата му професия. Част от родителите избират това допълнително занимание за техните деца да бъде насочено към програмирането.

За много хора програмирането и писането на код може да звучи изключително трудно, а особено с това да се занимава едно дете от 5 до 12 клас или дори по-малко. Но въпреки трудностите и спецификите, всичко е постижимо с правилния подход.

Преподавано по подходящ начин и на достъпен език, съобразено с възрастта на децата, може да Ви изненада какви резултати ще покаже дори след един месец обучение.

А знаете ли какви лични ползи носи всъщност програмирането за децата и учениците? В тази статия ще ви разкажем какви предимства би дало програмирането на нашите деца за бъдещо развитие? Ето няколко причини:

  • Разрешаване на проблеми – причината учениците да се сблъскват с кодене още докато са в училище е, че това би им помогнало в разрешаването на проблеми по логичен и творчески начин. Програмирането учи децата да разбират как работят нещата. Всеки родител иска детето му да се справя по отличен начин в ситуации, когато трябва самостоятелно да вземе решение и това да е правилния избор. Научаването на кодирането дава възможност на децата да усвоят този тип умения докато са малки, а това ще им помогне в живота. 
  • Предизвикателство и гъвкавост – Писането на код, не винаги връща положителен резултат и това, което сме искали да стане от първия път. Първата реакция е това да накара дори и възрастен човек да реагира негативно. Но тук идва програмирането, което учи, че често отрицателния резултат може да е положителен, защото дава възможност да се поучим от грешката, която е допусната. Кодирането дава възможност да се опитате няколко пъти, докато накрая достигнете вашия резултат. Дори най-добрите програмисти с дългогодишен опит допускат грешки, а това е само мотивиращо, защото със следващото писане на код търсения резултат ще се появи по-бързо. 

  • Логическо мислене – Програмирането не се състои само в това да научите как се пише код. По-скоро се изразява в това децата да започнат да мислят по различен начин, логически. Например появило се е по-голямо затруднение и е необходимо да се реши. Ако бъде разбито на по-малки части, разрешаването му ще бъде по-ефективно. Това се нарича декомпозиция или изчислително мислене. 
  • Развиване на креативност – Програмирането учи децата да експериментират и им дава увереност да бъдат креативни. С писането на код те създават нещо, което е изцяло тяхно. Например при писането на една уеб страница резултата се вижда веднага, това показва на учениците техния напредък и им дава възможност да бъдат уверени, създавайки нещо по забавен и вълнуващ начин.
  • Програмирането е бъдеще – Светът се развива с изключителни темпове, технологиите се променят с всеки изминал ден, а умението за писане на код е полезно в тези условия. Способността едно дете да кодира ще му даде предимство в живота и повече възможности. 
  • Забавление с математика – Не всеки ученик харесва думата „математика“. Кодирането дава възможност децата да развиват своите математически умения, докато пишат код без дори да осъзнават това. Коденето е свързано с организиране и анализ на данни, логически и изчислителни умения. Създаването на код може да направи математиката по-ангажираща и забавна. 

Програмирането учи и предизвиква децата, кара ги по забавен начин да придобият различни умения, които са изключително полезни за бъдещото им развитие.

Програмите на Advance Academy по програмиране за деца са разработени на разбираем език за съответната възраст. За най-малките - от 1-ви до 7-ми клас учебната програма Computer Science е едно страхотно въведение в технологичния свят. А за по-големите - от 5-ти до 12-ти клас учебната програма Web Development за ученици, ще им даде нужните умения и теоретични знания, които ще ги доближат още няколко крачки до предстоящия им кариерен успех.