Защо всяко дете е добре да умее да програмира?

програмиране за деца
29 яну 2021
1636 преглеждания

Днес все повече родители избират да включат своите деца в различни извънкласни занимания, било то уроци по пиано, карате, футбол, балет, рисуване, език или комбинация от няколко занимания. Всички те са с цел обогатяване и развиване на детето, а и защо не насочване към бъдещата му професия. Част от родителите избират това допълнително занимание за техните деца да бъде насочено към програмирането. За много хора програмирането и писането на код може да звучи изключително трудно, а особено с това да се занимава едно дете от 4 или 7 клас. Но не е така всъщност! Преподавано по подходящ начин и на достъпен език, съобразено с възрастта на децата, може да Ви изненада какви резултати ще покажат дори след един месец обучение.


А защо да изберете вашето дете да започне да програмира още от 2 или 5 клас и какви предимства биха му дали за бъдещо развитие? Ето няколко причини:

  • Разрешаване на проблеми – причината учениците да се сблъскват с кодене още докато са в училище е, че това би им помогнало в разрешаването на проблеми по логичен и творчески начин. Програмирането учи децата да разбират как работят нещата. Всеки родител иска детето му да се справя по отличен начин в ситуации, когато трябва самостоятелно да вземе решение и това да е правилния избор. Научаването на кодирането дава възможност на децата да усвоят този тип умения докато са малки, а това ще им помогне в живота. 
  • Предизвикателство и гъвкавост – Писането на код, не винаги връща положителен резултат и това, което сме искали да стане от първия път. Първата реакция е това да накара дори и възрастен човек да реагира негативно. Но тук идва програмирането, което учи, че често отрицателния резултат може да е положителен, защото дава възможност да се поучим от грешката, която е допусната. Кодирането дава възможност да се опитате няколко пъти, докато накрая достигнете вашия резултат. Дори най-добрите програмисти с дългогодишен опит допускат грешки, а това е само мотивиращо, защото със следващото писане на код търсения резултат ще се появи по-бързо. 

  • Логическо мислене – Програмирането не се състои само в това да научите как се пише код. По-скоро се изразява в това децата да започнат да мислят по различен начин, логически. Например появило се е по-голямо затруднение и е необходимо да се реши. Ако бъде разбито на по-малки части, разрешаването му ще бъде по-ефективно. Това се нарича декомпозиция или изчислително мислене. 
  • Развиване на креативност – Програмирането учи децата да експериментират и им дава увереност да бъдат креативни. С писането на код те създават нещо, което е изцяло тяхно. Например при писането на една уеб страница резултата се вижда веднага, това показва на учениците техния напредък и им дава възможност да бъдат уверени, създавайки нещо по забавен и вълнуващ начин.
  • Програмирането е бъдеще – Светът се развива с изключителни темпове, технологиите се променят с всеки изминал ден, а умението за писане на код е полезно в тези условия. Способността едно дете да кодира ще му даде предимство в живота и повече възможности. 
  • Забавление с математика – Не всеки ученик харесва думата „математика“. Кодирането дава възможност децата да развиват своите математически умения, докато пишат код без дори да осъзнават това. Коденето е свързано с организиране и анализ на данни, логически и изчислителни умения. Създаването на код може да направи математиката по-ангажираща и забавна. 

Програмирането учи и предизвиква децата,  кара ги по забавен начин да придобият различни умения, които са изключително полезни за бъдещото им развитие. 

За новата стартираща група може да разберете повече от следния линк – HTML5 и CSS3 програмиране.