3 причини да учиш JavaScript през 2023

3 причини да учиш JavaScript през 2023
  • 631 преглеждания

Замисляли ли сте как се създават уеб магазините, онлайн игрите, всички анимации и ефекти, статистики и динамични броячи? Как се програмират за да изглеждат така? Отговорът е прост - с JavaScript. Именно за това, той е един от най-търсените компютърни езици за програмиране! Защо да учиш JavaScript и защо е толкова популярен, нека да разберем!

Защо JavaScript?

Това е един от най-използваните програмни езици. Знаете ли, че с JavaScript са направени повече от 90% от уеб сайтовете в мрежата? Говорим за сайтове като Facebook, Wikipedia, Google, Amazan, Ebay, YouTube и още много. Какви са предимствата на този език и защо си заслужава да се научим да програмираме на JavaScript?

1. Front End Developer

Най-очевидната причина е ако искате да станете ИТ специалист и по конкретно Front End Developer. Не е много сложно да заключим, че щом този език се използва толкова много, то и търсенето на хора, които могат да програмират на JavaScript е доста голямо. Дори и да не сте се насочили към технологична кариера, владеенето на този език ще ви позволи да създавате уебсайтове от нулата – доста полезно умение, което е изключително ценно на днешния пазар на труда!
JavaScript разбива стериотива за това, че програмирането е скучно, напротив! Този програмен език е толкова гъвкав, че можете да го използвате за лесно добавяне на страхотни дизайнерски елементи като различни анимации, интерактивни секции и креативни видеа. Тези умения са много полезни и в разработката на видеоигри. Именно за това, програмирането не е просто писане на код.  

2. JavaScript е лесен за начинаещи 

В сравнение с много други езици за програмиране, JavaScript е един от най-лесните езици за начинаещи програмисти. Хубавото при него е, че няма нужда да настройвате каквато и да е среда за разработка, което означава, че можете да започнете да кодирате с JavaScript веднага на всеки текстов редактор! Друго предимство на изучаването на JavaScript като ваш първи език за програмиране е, че с малко код, получавате видими резултати. Има и огромна JS общност от специалисти, които обменят идеи, помагат си в казуси. Една от тези общности е Stack Overflow.

Не само е удобен за начинаещи, JavaScript дава и много добра основа, ако искате да продължите с изучаването и на други програмни езици. JavaScript поддържа обектно-ориентирани, функционални стилове на програмиране - умения, които могат да бъдат прехвърлени към всеки нов език, като Python или Java. Езикът предоставя много добро въведение в ключови принципи и практики, които ще ви бъдат полезни през цялата ви кариера като Front End разработчик.

3. Популярни Front-End технологии, базирани на JavaScript

Според проучването за разработчици на Stack Overflow за 2022 г. React.js и JQuery са двата най-използвани js frameworks за front end. React е JavaScript библиотека за изграждане на интерактивни потребителски интерфейси. Тя е една от най-популярните и използвани днес, създадена и поддържана от Facebook. Освен това е бърза, гъвкава и мощна, и почти всяка фирма в ИТ сектора търси разработчици, които да владеят React.

Ако имате желание да се впуснете в света на програмирането, то JavaScript e много добър избор. Освен че лесно можете да започнете своето обучение, е почти сигурно, че ще намерите професионално развитие. Приложението на JavaScript е доста голямо. Този програмен език не се използва само за създаване на сайтове, но и за програмиране на мобилни приложения, както и за някои back end структури.

За всеки начинаещ програмист, в Advance Academy сме изготвили цялостна образователна пътека JavaScript Development Junior. Обучението започва с най-основните принципи на Front End програмирането. Стартирате с азбуката на уеб програмирането - HTML/CSS, продължавате с основните структури като променливи, функции, масиви и обекти на JavaScript, следва изучаването на две от най-използваните JavaScript технологии – NodeJS и ReactJS. По време на обучението преминавате и през семинарите GitHub и Agile Project Management, а последната част е работа върху реален проект под ръководствто на ментор в JavaScript Bootcamp. Целта на обучението е да получите реален опит, работейки в истински ИТ екип. След това обучение ще имате всички необходими практически знания и умения за да започнете своята кариера!

За още интересни факти и информация за най-модерните трендове в програмирането и дигиталния маркетинг, ни последвайте в: Instagram, Facebook, LinkedIn или посетете блогa на Advance Academy