5 причини да учиш JavaScript

5 причини да учиш JavaScript
  • 919 преглеждания

Живеем в нов свят, в който сме заобиколени от смарт телефони, смарт кафемашини, дронове, домашни помощници и още редица други програмирани в наша полза устройства. Тези ИТ иновации продължават да се умножават с всеки изминал ден, за да улеснят нашия бит и всекидневие. Днес всичко това придава още по-голямо значение на програмирането. 

Всеки знае колко широко обхватно е програмирането като започнем от най-близките до нас - телефоните и компютрите и стигнем до всичко около нас, за което дори и не сме се замисляли - банкомати, кафеавтомати, електроуреди… Съществуват различни видове програмиране, поради което съществуват и различни компютърни езици за програмиране. Но днес ще говорим за един конкретен програмен език - JavaScript. Той е езикът за програмиране, който заема челната позиция в класациите вече 3 години. Ако интересът ти към JavaScript вече е започнал да нараства, но се чудиш дали да започнеш да го учиш, ние ще ти споделим Топ 5 причини защо да започнеш сега:

1. JavaScript е лесен за научаване 
Кое прави JavaScript програмирането лесно за научаване и практикуване? Първо, този език за програмиране е абстрактен език. С други думи той е по-близък до английския език, отколкото до строгия компютърен език. Второ JavaScript езика за програмиране е интерпретиран език. Това означава, че след като направите промени в кода, веднага можете да го стартирате, за да видите ефекта от промяната си. Това скъсява времето за тестване и проверка на грешки и олекотява процеса по програмиране. Поради тази причина JavaScript е много подходящ за начинаещи програмисти.

2. JavaScript е жизнено важен за Интернет 
Това, което различава JavaScript от другите компютърни езици за програмиране е, че той е проектиран специално за използване в Интернет среда. Каква е разликата между него и другите програмни езици? Лесно можете да разберете… Просто погледнете интерактивните функции и динамични движения на елементите, налични на различни уеб сайтове в онлайн средата, като формуляри за влизане или изскачащи съобщения. JavaScript е вграден във всички често срещани уеб браузъри, за да създаде моментално преживяване за потребителя на уеб страница. Като неизменна част от уеб програмирането и фронт енда, JavaScript се очаква да съществува още дълги години.

3. JavaScript набира популярност и извън Интернет
С въвеждането на инструменти като Node.JS, JavaScript намира и друга функционална полза - навлиза и в работата “зад кулисите”. Или с други думи, започва да се използва за backend програмиране. 
Също така с увеличаването на употребата на смартфоните все повече приложения започнаха да се пишат на JavaScript. И защо ли? Приложенията, писани на програмния език Java работят на Android, но не и на Apple. Приложенията, писани на Objective-C или Swift работят на Apple, но не и на Android. А приложенията на JavaScript могат да се изпълняват и на двата вида системи.

4. JavaScript програмистите стават част от една общност на световно ниво
Както сме споменавали и преди, JavaScript е най-популярния компютърен език за програмиране. С такава популярност е ясно, че JavaScript има множество последователи, което води и до голямо количество помощ, дискусии и споделена информация онлайн. Съществуват много блогове, форуми и групи, които обединяват всички JavaScript програмисти в една взаимно помагаща си общност. Ако е възникнала някаква трудност или въпрос по време на разработка, всеки програмист може да открие друг, който веднага би се отзовал и помогнал за решаване на проблема. В допълнение на това JavaScript библиотеките нарастват с всеки изминал ден. Те предлагат редица ресурси за програмиране и решения на проблеми, с които е възможно да се сблъскате по време на своите софтуерни проекти.

5. Големи възможности за работа като Front end разработчик
Поради големите възможности, които предлага компютърния език за програмиране JavaScript, той е много използван и търсен. С нарастването на софтуерните проекти идва и голямата необходимост от професионалисти във фронт енд програмирането с JavaScript. Не само динамична и интересна, но работата на уеб програмиста е и много доходоносна и с голяма перспектива за развитие. Разбира се, необходими са редица качества, умения и познания във връзка с компютърния език JavaScript, но всичко това можете да научите и усъвършенствате  в професионалното обучение на Advance Academy - JavaScript Development.

Ако имаш интерес към кариерно развитие в софтуерното инженерство, чудиш се какъв ИТ специалист да станеш, най-добрият избор е JavaScript програмист. Програмата на Адванс Академи започва с фронт енд програмиране за начинаещи - Front-end Fundamentals. Така че дори и да не си запознат все още със софтуерното инженерство, пак имаш възможност да се превърнеш в ПРО на програмния код :) Вярваме в теб!