Части на компютъра, обяснени като за деца

Части на компютъра, обяснени като за деца
  • 134 преглеждания

Много от вас може би са по-запознати със смартфоните и таблетите, защото днес те са навсякъде. Но забелязали ли сте, че именно компютрите са тези, на които всички работят, и на които повечето от любимите ви геймъри играят игрите си?

Компютрите са изключително важни за бъдещето и това да се научите да работите с тях може да ви помогне да правите невероятни неща.

Днес ще се запознаем с частите на компютъра и с това какво прави всяка от тях. В края на кратката ни статия вече няма да имате търпение да се забавлявате с компютъра!

Какво представлява компютърът?

Компютърът е машина, която може да съхранява, намира и обработва информация. Можете да го използвате, за да играете игри, да гледате видеоклипове, да пишете текст и дори да научите нови неща като програмиране за деца.

Нека разгледаме кои са основните части на компютъра.

1. Централен процесор (CPU)

Централният процесор е като мозъка на компютъра. Той извършва цялото мислене и работа.

Когато кажете на компютъра да направи нещо, например да отвори игра или да напише дума, всъщност централният процесор го прави. Той изпълнява инструкции и обработва информацията много бързо.

2. Оперативна памет (RAM)

Паметта, или RAM, е мястото, където компютърът съхранява информацията, която използва в момента. Когато отворите игра или програма, тя се зарежда в оперативната памет, за да може процесорът да я използва бързо.

Ако компютърът нямаше оперативна памет, щеше да е много бавен, защото щеше да се налага постоянно да получава информация от твърдия диск.

3. Хард диск

Твърдият диск (хард диск) е мястото, където компютърът съхранява цялата ви информация, дори когато е изключен. На него се съхраняват снимките, видеоклиповете, игрите и всички ваши файлове.

Мислете за него като за голям шкаф за документи, който съхранява всичко на сигурно място.

4. Видеокарта

Видеокартата помага на компютъра да показва снимки и видеоклипове на монитора. Тя е особено важна за игрите и клиповете, защото им помага да вървят гладко и без засичане.

Някои компютри имат много мощни графични карти, за да се справят с тежки игри с детайлна графика.

5. Звукова карта

Звуковата карта позволява на компютъра да възпроизвежда звуци. Без нея игрите и видеоклиповете биха били без мелодия.

Звуковата карта се свързва с тонколони или слушалки, за да можете да чувате музика, звукови ефекти и гласове.

6. Дънна платка

Дънната платка е като голям пъзел, който свързва всички части на компютъра. На нея има места за процесора, паметта, твърдия диск, графичната карта и други части.

Тя им помага те да функционират заедно, за да работи компютърът.

7. Захранване

Захранването осигурява електричество на всички части на компютъра. Без него компютърът не би могъл да се включи. 

Компютърна периферия (допълнителни части на компютъра)

Компютърът сам по себе си няма как да бъде използван, без към него да са включени поне три много важни елемента - мониторът, на който виждаме информацията; мишката, с която управляваме компютъра и клавиатурата, с която пишем.

1. Монитор

Мониторът е като телевизионен екран за компютъра. На него виждате снимките, клиповете и всички програми, които използвате.

Мониторите се предлагат в различни размери. Някои са малки, като таблет, а други са големи, като телевизор. Когато движите мишката или пишете на клавиатурата, виждате промените на монитора.

2. Клавиатура

Клавиатурата е инструментът, която използвате, за да въвеждате думи и цифри в компютъра. Тя има много клавиши, включително букви, цифри и символи.

Когато натиснете даден клавиш, той изпраща сигнал до компютъра, за да покаже тази буква или цифра на монитора. Клавиатурите са много важни за писане, търсене в интернет и игри.

3. Мишка

Мишката ви помага да се движите по екрана на компютъра. Когато движите мишката с ръка, на монитора се движи показалец.

Използвате мишката, за да щракнете върху неща като бутони и икони. Тя ви помага да отваряте програми и да играете игри.

Как работят тези части на компютъра заедно?

Когато включите компютъра си, захранването изпраща електричество към дънната платка, процесора и други части. Процесорът се стартира и проверява паметта и твърдия диск.

След това зарежда операционната система, като Windows или macOS, от твърдия диск в паметта.

След като операционната система заработи, можете да използвате мишката и клавиатурата, за да отваряте програми, да играете игри и да пишете домашни.

Процесорът обработва всички команди, а видеокартата се грижи всичко да се вижда ясно на монитора. Звуковата карта ви позволява да чувате звуци, а твърдият диск записва всичко, което сте свършили.

Забавни дейности, с които да опознаете компютъра

Сега, след като вече знаете основните части на компютъра, ето няколко забавни начина, по които да разберете повече за устройството и работата на тези машини:

1. Постройте си компютър от картон

Използвайте картон и други творчески материали, за да направите модел на компютър. Маркирайте всяка част и обяснете какво прави тя.

След това сглобете всяка част, направете си периферни устройства като монитор и мишка и готово - не само сте научили повече за компютрите, но си имате собствен такъв!

2. Онлайн ресурси
 
Съществуват много сайтове и игри, които ви учат как работят компютрите. Ето две от тях, които са на български:

3. Разглобете стар компютър

Ако имате стар компютър, който вече не работи, помолете някой възрастен да ви помогне да го разглобите. Разгледайте всяка част и вижте дали можете да я разпознаете.

За по-голямо предизвикателство, след като сте се запознали с всяка част, опитайте се да сглобите компютъра наново. Така ще проверите дали наистина знаете къде и как служи всяка част.

Защо е важна компютърната грамотност?

Компютърна грамотност означава да знаете как да използвате компютър и да разбирате неговите части. Тя е много важна, защото компютрите са навсякъде!

Те ни помагат в училище, в работата и в забавленията. Изучаването на компютрите ви помага да решавате проблеми, да бъдете креативни и да се подготвите за бъдещето.

Можете дори да изучавате програмиране за деца, за да създавате свои собствени игри и приложения с програми като Scratch, Minecraft и Roblox. В Advance Academy имаме забавни онлайн курсове, в които се учим да използваме компютър и да създаваме готини неща с негова помощ.

В началото компютрите може да изглеждат сложни, но след като опознаете основните им части, ще ви станат любими.

Мониторът, клавиатурата, мишката, процесорът, паметта, харддискът, видеокартата, звуковата карта, дънната платка и захранването - всички те работят заедно, за да ви помогнат да създадете невероятни неща с помощта на компютъра.