Герила маркетинг - значение, видове, примери и още

Герила маркетинг - значение, видове, примери и още
  • 221 преглеждания

Герила маркетинг е евтина рекламна стратегия с голямо въздействие, която използва неконвенционални и креативни тактики за привличане на потенциални потребители и предизвикване на интерес към даден продукт или марка.

Герила маркетингът е термин, който през последните години придоби значителна популярност, особено сред бизнеса, който търси иновативни и рентабилни начини за популяризиране на своите продукти и услуги.

В днешната статия ще навлезем в значението на герила маркетинга, ще разгледаме различните му видове и ще дадем примери, които илюстрират как тази любопитна маркетингова стратегия може да се прилага ефективно.

Какво е герила маркетинг?

Герила маркетинг (Guerrilla Marketing) се отнася до използването на неконвенционални, рентабилни стратегии за популяризиране на продукт, услуга или марка.

Терминът е популяризиран от Джей Конрад Левинсън в книгата му от 1984 г. „Guerrilla Marketing“. На български можете да го срещнете и под името “партизански маркетинг”.

За разлика от традиционния маркетинг, който често разчита на големи бюджети и мащабни медийни покупки, герила маркетингът се фокусира върху креативността, изненадата и взаимодействието, за да привлече вниманието на аудиторията.

Основни характеристики на герила маркетинга:

  • Креативност: Използване на уникални и изобретателни идеи, за да може продуктът или бизнесът да се открои от останалите.
  • Ниски разходи: Прилагане на рентабилни методи, които изискват минимални финансови инвестиции.
  • Голямо въздействие: Стремеж към силна емоционална реакция от страна на аудиторията.
  • Viral потенциал: Създаване на съдържание или преживявания, които хората искат да споделят.

Видове герила маркетинг

Разбирането на различните герила маркетинг видове може да ви помогне да решите кой подход е най-подходящ за вашия бранд. Ето някои от най-често срещаните видове герила маркетинг, в комбинация с примери за герила маркетинг:

1. Заобикалящ маркетинг (Ambient Marketing)

Маркетингът в заобикалящата среда включва поставяне на реклами или промоционални материали на необичайни места, където хората обикновено не очакват да ги видят.

Този тип маркетинг разчита на елемента на изненадата, за да привлече вниманието на аудиторията.

Пример за заобикалящ герила маркетинг

Пример за guerrilla marketing от този тип е, когато Кока-Кола поставя на произволни места мини хладилници, пълни с нейни продукти. Хората биват изненадани да открият напълно зареден мини хладилник на случайна градска улица и това предизвика оживление.

пример за герила маркетинг
1. Инсталация на пастели Crayola, 2. Pop-up магазин на Adidas във формата на кутия за обувки, 3. Реклама на филма “It”

2. Експериментален маркетинг

Експерименталният маркетинг, известен още като маркетинг на ангажираността, включва създаването на интерактивни и запомнящи се преживявания за потребителите.

Целта е хората да бъдат ангажирани по начин, който да запомнят и да свързват положително с марката.

Пример за експериментален герила маркетинг

Пример за експериментален герила маркетинг е, когато содата Sprite изгражда плажни душове във формата на автомат за напитки. Така хората на плажа могат безплатно да се измият от плажната вода и да се разхладят.

3. Скрит маркетинг

Скритият маркетинг включва популяризиране на продукт или услуга по начин, по който аудиторията не осъзнава открито, че е обект на маркетинг.

Този вид често включва пласиране на продукти във филми, телевизионни предавания или социални медии без очевидна реклама.

Пример за скрит герила маркетинг

Един пример за подобен тип guerrilla marketing, е когато през 1994 в Лондон RedBull пълнят кошчета за боклук на места с висок човекопоток с празни кенчета от енергийната си напитка. Когато хората видели пълните кошове, решили, че напитката явно е добра и всички я харесват. Това довело до значително увеличение на продажбите на Red Bull.

4. Viral маркетинг

Целта на viral маркетинга е да се създаде съдържание, което е толкова завладяващо, че хората искат да го споделят с приятелите и семейството си.

Платформите на социалните мрежи направиха този вид маркетинг особено ефективен.

Пример за viral герила маркетинг

Класически пример за viral герила маркетинг е кампанията „Dumb Ways To Die“ на Metro Trains в Мелбърн. Запомнящата се песен и хумористичната анимация се разпространиха бързо онлайн, повишавайки осведомеността за безопасносното поведение около влакове.

5. Event Ambush маркетинг

При маркетинга “от засада” брандът се възползва от дадено събитие, за да популяризира продукт или услуга, без да е официален спонсор.

Този вид маркетинг има за цел да асоциира марката със събитието в съзнанието на потребителите.

Пример за event ambush герила маркетинг

Известен пример за подобна тактика в guerrilla маркетинга е инициативата на Nike “Find Your Greatness”. Макар да не е официален спонсор на тогавашните олимпийски игри в Лондон, спортната марка намира начин да обвърже името си със събитието посредством кампанията си. Така успява да надмине резултатите на истинския спонсор Adidas.

Герила маркетинг в България

В България също има примери за герила маркетинг, но най-често в по-малки мащаби, в сравнение с компаниите на запад. Ето няколко от тях:

Пример 1: Storytell - Чети така, както ти харесва

По случай навлизането си в България, марката за аудио книги Storytell организира аудиовизуална изложба, на която хората да могат да се докоснат то техните услуги. Изложбата представлява инсталация с над 100 чифта висящи от тавана слушалки, които гостите могат да сложат, за да чуят откъси от различни литературни произведения от каталога на Storytell.

Пример 2: Икеа - Спирките в София – една Ikea по-яки

През 2012 година марката за мебели Икеа, известна с нестандартните си маркетинг подходи, преобразува няколко софийски спирки, поставяйки дивани на мястото на типичните метални пейки. Заедно с това брандират спирките с фолио. Така хората, чакащи автобуса, могат да изпробват продукта на Икеа и да запомнят марката с добро.

Пример 3: Сдружение ЗА ТЕБ - #ДоброЗаТеб

На 17-ти февруари се чества Ден на спонтанните актове на доброта. По този повод варненската неправителствена организация ЗА ТЕБ разпространява 500 картички с призиви към добри действия на територията на Морска градина и други места с висок човекопоток.

Как се прави герила маркетинг?

Ако обмисляте да приложите партизански маркетинг за вашата марка, ето няколко стъпки, с които да започнете:

Опознайте аудиторията си - Разбирането на вашата целева аудитория е от решаващо значение. Трябва да се наясно с нейните предпочитания, навици и местата, където е най-вероятно да се сблъска с вашите усилия за герила маркетинг.

Бъдете креативни - Мислете нестандартно. Герила маркетингът процъфтява благодарение на креативността и оригиналността. Колкото по-уникална е идеята ви, толкова по-вероятно е тя да изпъкне.

Използвайте социалните медии - Социалните медии са мощен инструмент за засилване на усилията ви за герила маркетинг. Насърчавайте хората да споделят опита си и използвайте подходящи тагове, за да увеличите видимостта.

Поддържайте всичко лесно - Посланието ви трябва да е ясно и лесно за разбиране. Прекаленото усложняване на кампанията може да обърка аудиторията ви и да размие посланието ви.

Измервайте успеха - Проследявайте резултатите от вашата кампания за герила маркетинг. Това може да включва ангажираност в социалните медии, трафик към уебсайта, продажби и медийно отразяване. Разбирането на това какво е проработило и какво не е, ще ви помогне да усъвършенствате бъдещите кампании.

Герила маркетингът предлага вълнуващ и често икономически ефективен начин за популяризиране на вашата марка.

Като разбирате различните видове guerrilla marketing и се учите от успешни примери, можете да разработите творчески кампании, които привличат вниманието на аудиторията ви и оставят трайно впечатление.

Преди да пристъпите към осъществяването на такива кампании е добре да сте запознати с основите на маркетинга - там се намесваме ние! Advance Academy организира онлайн курсове по дигитален маркетинг за начинаещи, с които да опознаете базовата теория и практика в маркетинга.