Как да навлезете в програмирането?

Advance Academy програмиране
  • 4555 преглеждания

Разработването на софтуер е интересна, разнообразна и предизвикателна работа, следвана и от висока доходност. Тя от своя страна не просто е доходоносна професия, но допринася и с усъвършенстване на лични качества като логическо мислене, умение за справяне с проблеми, рационализация на нещата, а дори и креативност. Повечето от заобикалящите ни предмети в ежедневието ни се задвижват от написан код – автомобила, който караме всеки ден, домакинските уреди, без които не можем, пазаруването, било то във физически магазин или онлайн, а да не говорим за всички инструменти и приложения, които използваме на телефона и компютъра си.

Програмирането е сложна материя и ако мислите, че това е вашето призвание и сте готови да направите крачка към коденето, то трябва да сте готови да отделите време и усилия, за да се превърнете в успешни ИТ специалисти.

Днес има много популярни и разпространени компютърни езици и е трудно да изберете към кой от всички тях да се насочите. Важно е да знаете, че не може да научите всичко наведнъж. Фокусирайте се към един определен език в началото, за да може да се запознаете обстойно с неговия синтаксис, особенности и приложение. Ако се отдадете изцяло на един език за програмиране, то със сигурност с лекота ще можете да влезете в материята. Така също и ще избегнете временните моменти на разочарованието, че не успявате да се справите при борбата с усвояването на няколко различни езика.

Какво трябва да знаете при своя избор:

  • Ако сте напълно начинаещи и не сте се докосвали преди до код, добър старт би бил език като Java. Java е с широко приложение, разпространен сред разработчиците и изисква време, за да го овладеете перфектно. Търсенето на Java програмисти непрекъснато расте, затова няма да имате притеснения дали ще останете без работа. А ето и Защо Java програмирането е толкова популярно?
  • Популярността на избраният от вас език също е важна. През годините са направени много статистики по-различни критерии, които отразяват популярността на програмните езици. Most Popular Programming Languages 1965 - 2019. Това къде се намира даден език в някоя скала е обвързано с приложението на езика. Но при избора ви това не трябва да е единственият критерии, по който да се водите.
  • Гледайте в дългосрочна перспектива. Една справка с най-добрите компании и технологиите, които използват ще е във ваш плюс. Щом сте взели решението да се развивате в тази сфера, важен фактор за вас е кариерния ви растеж. Затова при избора ви на език „сверете часовника“ с търсенето на пазара.
  • Какъв е обхвата на програмния език? Има различно програмиране. Например при разработването на един уеб сайт, той съдържа front-end (създаване на интерфейс, който се чете, визуализира и стартира от браузъра) и back-end (сървърната страна на уеб сайта). Други примери са създаване на мобилни и настолни приложения, видео игри и други. Трябва да прецените, коя част от програмирането е тази, която ви доставя удоволствие, за да може в последствие да се радвате на всяка част от вашата работа и това, което ще създавате чрез програмния код.

Всеки език предлага различни възможности - дали ще пишете сървърен код на сайта, ще създавате интерфейс, видео игри или мобилни приложения. Избери коя точно ще е технологията Front-end, Java, JavaScript или някоя друга и стартирай сега своето обучение в Адванс Академи. Пълните програми от курсове ще те превърнат от напълно начинаещ в успешен програмист.