Как да навлезете в програмирането?

Как да навлезете в програмирането?
03 окт 2020
2495 преглеждания
© AdvanceAcademy

Разработването на софтуер е интересна, разнообразна и предизвикателна работа, следвана и от висока доходност. Повечето от заобикалящите ни предмети в ежедневието ни се задвижват от написан код – автомобила, който караме всеки ден, домакинските уреди, без които не можем, пазаруването, било то във физически магазин или онлайн. 
Програмирането е сложна материя и ако мислите, че това е вашето призвание и сте готови да направите крачка към коденето, то трябва да сте готови да отделите време и усилия.
Днес има много популярни и разпространени езици и е трудно да изберете към кой от всички тях да се насочите. Важно е да знаете, че не може да научите всичко наведнъж. Фокусирайте се към един определен език в началото, така ще избегнете разочарованието, че не успявате да се справите при борбата с усвояването на няколко различни езика. 
Какво трябва да знаете при своя избор:

  • Ако сте напълно начинаещи и не сте се докосвали преди до код, добър старт биха били езици като Java и C#. Java е с широко приложение, разпространен сред разработчиците и изисква време, за да го овладеете перфектно. C# езикът също предлага възможност за разработване на разнообразен софтуер - офис приложения, уеб приложения, уеб сайтове, игри и други.
  • Популярността на избраният от вас език също е важна. През годините са направени много статистики по-различни критерии, които отразяват популярността на програмните езици. https://www.youtube.com/watch?v=Og847HVwRSI Това къде се намира даден език в някоя скала е обвързано с приложението на езика. Но при избора ви това не трябва да е единственият критерии, по който да се водите.
  • Гледайте в дългосрочна перспектива. Една справка с най-добрите компании и технологиите, които използват ще е във ваш плюс. Щом сте взели решението да се развивате в тази сфера, важен фактор за вас е кариерният ви растеж. Затова при избора ви на език „сверете часовника“ с търсенето на пазара.
  • Какъв е обхвата на програмния език? Има различно програмиране. Например при разработването на един уеб сайт, той съдържа front-end (създаване на интерфейс, който се чете, визуализира и стартира от браузъра) и back-end (сървърната страна на уеб сайта). Други примери са създаване на мобилни и настолни приложения, видео игри и други. 

Всеки език предлага различни възможности. Коя точно ще е технологията Front-end, Java, JavaScript, C# или някоя друга зависи от Вас.