Защо Java програмирането е толкова популярно?

Java Development
  • 2996 преглеждания

Java е един от по-старите езици в ИТ сектора, като преди 10 години е бил един от най-популярните езици за програмиране и почти всяко приложение е работило на Java. Но къде се намира Java в момента? На същото място. Нищо не се е променило драстично. Въпреки че от създаването му са се появили много нови езици за програмиране, Java запазва водещите позиции в света на софтуерното разработване, като се нарежда сред топ 5 езика за програмиране според най-различни статистики. Но защо Java е един от най-популярните езици за програмиране?

Java кодът е лесен за разбиране и отстраняване на неизправности

Част от причината за нарастването на Java през годините е, защото е обектно-ориентиран. Най-просто казано, обектно-ориентираният език прави софтуерния дизайн по-опростен, като разбива процеса на изпълнение на малки, лесни за обработка парчета. Сложни проблеми с кодирането, свързани със C и C ++, наред с други езици, е трудно да се срещнат при програмиране на Java.

JRE прави Java независим

JRE - Java Runtime Environment - е причината, поради която програмите написани на Java могат да работят по един и същ начин на различни платформи. Всичко, което програмистът трябва да направи, е да инсталира JRE на компютър и всичките му Java програми ще бъдат готови за работа, независимо къде са разработени.

Освен че работи гладко на компютри, като Mac, Linux   или Windows, JRE е съвместим и с мобилни телефони. Това е независимостта и гъвкавостта, от които се нуждае програмистът при писане на код.

Повторно използване на дублиращ се код

Всички мразят дублирането и припокриването на работа, както и Java. Ето защо от Java са разработили функция, известна като Java objects (обекти), която позволява на програмист да използва повторно дублиращи се кодове, когато е приложимо, вместо да пренаписва същия код отново и отново. Общите атрибути между два обекта в клас се споделят, така че девелъпърът да може да се съсредоточи изцяло върху разработването на различните от тях атрибути. Тази форма на наследяване на код прави кодирането просто, бързо и евтино.

Java API прави езика гъвкав

Java API предоставя на програмистите хиляди класове и около 50 ключови думи, с които да работят. Това го прави гъвкав и приспособим към толкова много идеи за кодиране, които може да има програмист. Това не е всичко. Java API не е толкова сложен. За да може един начинаещ да го научи и овладее, трябва само да научи част от него. След като започнете да работи уверено с функциите на Java, можете да научите всичко останало по време на работния процес.

Java позволява стартирането на програми на различни сървъри

Когато пишете код за огромна организация, която използва мрежа от компютри, най-голямото предизвикателство е да синхронизирате всички компютри, така че дадена програма да работи безпроблемно на всеки от тях. Обаче с PATH и CLASSPATH на Java, не е нужно да се притеснявате за разпространението на програма на множество сървъри.

Програмният език Java съществува още от средата на 90-те години и оттогава той остава един от най-популярните езици сред софтуер девелъпърите, със своите функции, лесен за изучаване синтаксис и гъвкавост. Постоянният напредък в съвременните ИТ технологии тласка разработчиците на Java, да надграждат функциите на езика спрямо глобалните тенденции. Следователно, Java девелъпърите могат да предоставят голяма ширина в услугите за разработка на софтуери на Java, като започнем от разработването на компютърни приложения до междуплатформени уеб и мобилни приложения.