Програмиране с Java за начинаещи

Програмиране с Java за начинаещи
  • 888 преглеждания

Езиците за програмиране днес са близо 2000 на брой, но има няколко, които държат челните позиции по използваемост! Такъв компютърен език е и Java. Търсенето на Java девелопъри не спира да се увеличава както в чужбина, така и тук в България. Ако разгледаш IT обявите в Jobs, ще видиш, че от общо 3 200 обяви - 450 са за програмисти, работещи с Java.

Затова ако се чудиш дали да навлезеш в ИТ професионалния сектор, то сега е правилния момент да го направиш! В днешната статия ще ти разкажем повече за най-стабилния програмен език Джава, на който залагат всички големи компании и корпорации. Ще говорим за неговото приложение, какъв е пътят на обучение по програмиране с Java за начинаещи и как да се превърнеш в завършен Java Developer.

Какво е Java?

Джава е един от най-старите езици за програмиране днес. Известен със своята стабилност и надеждност, той се използва от големи имена в бизнеса като Microsoft, Netflix, Spotify, Uber и още много други. И това не е случайно!

Въпреки че Джава е създаден преди повече от 20 години, този език за програмиране не спира да се развива с цел да отговаря на актуалното търсене на пазара.

Java е език за обектно-ориентирано програмиране (ООП). Джава е изграден на ООП методологията, при която писането на програмен код и следването на програмната логика са базирани на идеята за обекти, тяхната динамичност и сигурност. Програмният код бива изграден благодарение на елементи наречени обекти и класове. Повече за ООП можеш да прочетеш и в статията: Обектно-ориентирано програмиране: значение и принципи.

Тъй като Java е програмен език, изграден на ООП принципа, той е по-лесен за разбиране и усвояване, което го прави силно предпочитан от начинаещите програмисти.

Друга характеристика на Java, която го прави любим програмен език на много девелопъри, е това, че той е независим от платформи и устройства.

Известен със слогана “Напиши веднъж, използвай навсякъде”, Java предлага възможността един програмен код да бъде стартиран на различни устройства без да бъде персонално променян за всяко.

Този подход премахва нуждата от пренаписване или прекомпилиране на кода за различни системи, което прави Java изключително универсален програмен език.

За какво се използва Java?

Универсалност и платформена независимост са характеристиките на Java, които осигуряват и широкото приложение на този програмен език. Джава е език за програмиране, който се използва от задвижването на малки уреди до управлението на огромни сървърни програми. Нека разгледаме по-подробно за какво се използва Java:

В уеб програмирането:

Джава заема значима роля в бекенд частта на уеб програмирането. Езикът е утвърдена доминираща сила в областта на уеб приложенията. С помощта на допълнителни Java фреймуъркове и технологии се улеснява процесът на разработка и се изграждат стабилни и мащабируеми уеб приложения.

Разработка на Android мобилни приложения:

Най-популярната операционна система в света - Android е базирана главно на Java. Голяма част от Android приложенията в Google Play Store са разработени с този компютърен език. С голям набор от API и надеждни инструменти за разработка, Java остава езикът, на който работят милиони разработчици на приложения по света.

Корпоративни системи и приложения:

Java Enterprise Edition (Java EE) предлага цялостен пакет за изграждане на широкомащабни и транзакционни приложения. Големите корпорации и финансовите институции често разчитат на Java за своите ключови приложения поради нейните характеристики за надеждност и мащабируемост.

Разработка на игри:

Въпреки че Джава може би не е първият програмен език, който ти идва на ум като чуеш разработка на игри, той се използва активно в това направление. Подходящ е за настони и за мобилни игри. Освен това една от най-популярните видео игри Minecraft е базирана точно на програмния език Java.

Как да стартираш обучението си по програмиране с Java за начинаещи?

Програмирането с Java е един от най-добрите избори за първи стъпки в ИТ сектора. Лесен за научаване и с широко приложение, Java предоставя плавна крива на обучение и бързо намиране на мечтаната професия в сектора с добро заплащане. Но какви са стъпките на обучение и през какви Java уроци за начинаещи и напреднали трябва да преминеш:

1. Опознай езика за програмиране Java

Е, ако си стигнал до тук, то със сигурност вече имаш по-ясна представа за приложението и същността на Java. Важно е да имаш предварителна ориентация, за да можеш по-лесно да решиш с какъв тип програмни проекти искаш да се занимаваш занапред. Можеш да научиш и още полезни факти за Джава от категорията Java в нашия блог. 

2. Стартирай Java уроци за начинаещи.

В нашето пълно професионално обучение Java Development започваме с Java уроци за начинаещи или модула Java Fundamentals. В този етап ще научиш основите на програмирането с Джава като:

  • Какво са променливи;
  • Какви са основните инструменти в Джава;
  • Какво са цикли и за какво се използват;
  • Какво са масиви и още много други.

С Java курсовете на Advance Academy не само ще научиш теорията на програмирането с Java, но и ще имаш редовни практически обучения и упражнения.

3. Надгради знанията си за Java програмирането.

След като изградиш основите по програмиране с Java и си опознал основните инструменти и принципи на този програмен език, е време да надградиш своите умения.

Във втория етап ние в Advance Academy изучаваме принципите на обектно-ориентираното програмиране с Java. Тук ще научиш:

  • Четирите основни концепции в обектно-ориентираното програмиране – encapsulation, inheritance, polymorphism и abstraction;
  • Design patterns – creational, structural и behavioral за разработване на по-гъвкави и ефективни програми;
  • Как се работи с бази данни, SQL заявки, Spring Boot и други.

Освен това по време на втория етап - курса Java Advanced, ще научиш на практика как да работиш с обекти, бази данни и ще разработваш системи.

4. Не спирай да практикуваш всичко научено.

За да поддържаш добро ниво на уменията си още преди да си стартирал работа, е важно да не спираш да упражняваш своите нови знания. Така ще усъвършенстваш уменията си в програмирането с Java и дори има възможност да оптимизираш собствените си процеси по писане на програмен код. В интернет можеш да откриеш много варианти за проекти, които да разработиш, за да практикуваш. Можеш да намериш такива идеи и в статията ни: 4 неща, които можеш да създадеш с Java. Работата по допълнителни проекти, дори и за упражнение, може да ти послужи и при изграждането на твоето портфолио за кандидатстване за работа.

5. Научи повече за начина на работа на Java Developer-ите и ИТ специалистите.

В ИТ сектора програмистите най-често работят в големи екипи, включващи специалисти с различни програмни езици, QA специалисти, уеб дизайнери, ИТ архитекти, Project мениджъри. Поради това, че екипите винаги са доста големи, но обвързани с общи софтуерни проекти, се използват различни методологии за управление на проектите.

Такава методология е например Agile - една от най-популярните методологии и най-често използвана за управление на софтуерните проекти. Повече за Agile можеш да прочетеш и в статията: Agile методология - какво е и как се прилага в разработката на софтуер?.

А в програмата на Advance Academy - Java Development сме осигурили и семинар на тема Agile Project Management, в който подготвяме всички курсисти за реалната работна атмосфера.

6. Натрупай опит в сферата на Java програмирането

Разбира се, всяка компания и работодател иска да открие опитни кандидати в сферата на Джава програмирането. За да стартираш своята първа работа, е важно не само да научиш всичко за Джава и да я овладееш, но и да имаш създадено портфолио и натрупан практически опит.

Знаем, че за начинаещите в програмирането е много трудно да направят този преход от начинаещ във вече практикуващ Java Developer, затова ние от Advance Academy организираме специален Java Bootcamp в края на нашата професионална пътека от курсове.

По време на Java Bootcamp-а всеки курсист навлиза в реална работна среда за 4 месеца. Със съдействието на нашите партньори от различни ИТ компании успяваме да въведем курсистите в истинските процеси и работни проекти, по които те работят в екипи.

Ако искаш и ти да минеш по този плавен път на обучение по програмиране с Java за начинаещи, то пътеката Java Development е най-подходящия избор за теб. Стартирай сега и влез смело в ИТ сектора!