Как да стана Web Developer? Какво трябва да науча?

Web Development
06 апр 2021
2148 преглеждания

Знаете ли че към 01 Април 2021 година има 4 893 453 свободни работни места за Уеб Разработчици в цял свят. Половината имат опция за работа дистанционно. Какво значи това? Ще можете да работите докато пиете коктейли на плажа. Е не е точно така, но сме достатъчно близо. Ако най-накрая сте взели решението, че ви е време за промяна и сте решили да се развивате в света на програмирането, то сте достигнали този важен момент, в който трябва смело да предприемете първата крачка. Каква е тя, ще ви насочим в следващите редове.

Търсенето на програмисти и в случая на Уеб Девелъпъри продължава да расте непрекъснато и има множество възможности и опции. Тренда ще се запази и засили, тъй като Онлайн вече стана синоним на ежедневието ни. 

Но възниква въпроса „Откъде и как да започна?“ Именно това е най-големият проблем и често спира мечтите на много от вас.

Какво е важно?

За да започнете да програмирате трябва да овладеете съответните умения и да се научите да ги използвате. Важно е да отбележим, че знанията, които ще придобиете зависят от времето, което сте готови да инвестирате и от това, какво искате да постигнете. Дали да бъдете Front-end или Back-end, зависи от вас.

Стъпка 1:

Първата стъпка към развитието на един бъдещ Уеб Девелъпър са езиците HTML и CSS. HTML означава HyperText Markup Language. Това е език за маркиране. HTML е основният код, който показва всичко в уеб мрежата. Един уеб сайт не може да съществува без HTML, но това не е всичко необходимо за даден сайт. 

Стъпка 2: 

За да изглежда Уеб страницата добре и да работи, трябва да се добави CSS. CSS придава стиловете и дизайна в уеб, позволяват на страницата да се отваря на различни екрани и устройства. 

Стъпка 3:

Друг важен език, за усвояване е JavaScript. Това е най-търсеният език за програмиране в цял свят, тъй като е мултифункционален и може да се използва както за уеб страници, онлайн игри, казина, софтуер, приложения. Това е скриптов език, който е динамичен, позволява анимации и взаимодействие, много разпространен и с много добра поддръжка, поради голямата общност от разработчици по цял свят, които го ползват.

Какво следва след това?

След като сте преминали през своето обучение е важно винаги да следите новите тенденции, защото програмирането непрекъснато се изменя и се въвеждат нови версии, фреймуъркове, стандарти и добри практики. Време е да подготвите  своето портфолио, или по друг начин казано вашата визитна картичка. По време на обучението си ще разработвате различни задачи и проекти, но е добре да имате и собствени такива. Като идея за ваш проект може да бъде – бележник, базиран на уеб или уеб сайт за управление на задачи. Това са проекти, които бъдещият ви работодател би използвал в работата си.

Остава само да кандидатствате за желаната от вас позиция и да бъдете наети!