Как се правят игри в Роблокс? Наръчник за начинаещи

Как се правят игри в Роблокс? Наръчник за начинаещи
  • 1827 преглеждания

Децата днес живеят в два свята - реалния свят и динамичния свят на игрите. Супергерои, приключения и митични същества, тактики и загадки за решаване, игрите предоставят на малките много сценарии, които обогатяват техните креативни умове.

А какво ако децата можеха да създават собствени игри по своя идея и план? Е, вече могат… с популярната платформа за игри Roblox Studio. Още от деца те имат възможността да навлязат в интересния свят на ИТ и да се превърнат в млади роблокс програмисти. Програмирането за деца с Roblox въвежда учениците по един лесен и забавен начин в комплексната материя.

Бързо развиващата се роблокс платформа среща геймъри и разработчици, които заедно изграждат богат набор от игри в различни жанрове. Повече за Roblox платформите можете да прочетете в нашата статия: “Какво е Roblox? Всичко, което трябва да знаеш”.

Но как да създадем своя собствена игра в Роблокс? Независимо дали сте опитни разработчици, или любители на игрите без опит, с програмирането с Роблокс платформата бързо ще започнете да създавате завладяващи игри.

В тази статия ще ви преведем през един кратък наръчник как да създавате собствени игри в роблокс платформи, какво трябва да направите и трябва да умеете. Нека минем заедно стъпка по стъпка през процеса! 

Какво е Roblox Studio?

Роблокс платформите може да определим, че са две - Roblox, в който играем игрите, и Roblox Studio, в който се разработват игрите. Роблокс студио е среда за разработка, в която разработчиците създават своите игри, използвайки готови елементи и програмния език Lua.

Студиото предлага набор от функции и инструменти, които улесняват създаването на игри, давайки възможност дори и на децата без опит да създават мечтаните игри. С него можете да се запознаете съвсем скоро с пролетния ни 5-дневен курс по създаване на игри с Роблокс, където всяко дете ще има възможност да направи интерактивна игра лесно и забавно.

Как да започнете работа с Roblox Studio?

За да започнете своето приключение в разработката на роблокс игри, първо ще трябва да инсталирате Roblox Studio. За целта:

1. Направете свой акаунт в официалния сайт на Roblox;
2. След като влезете в профила си и потвърдите своя имейл, кликнете на “Create” от навигационното меню на Роблокс платформата;
3. Ще бъдете отпратени към страница, в която можете да научите повече за разработката на роблокс игри. От там ще имате възможност да инсталирате Roblox Studio;
4. След инсталацията стартирайте Роблокс Студио платформата от работния плот или менюто "Старт". Ще бъдете посрещнати с приветстващ екран, в който можете да стартирате нов проект или да отворите съществуващ.

Запознаване с основните функции и възможности

Още от началото е важно да разберете основните характеристики и функции на Roblox Studio, за да знаете какви възможности имате при създаването на игри. Ето някои важни елементи, през които трябва да минете, за да бъдете роблокс програмист на свои игри:

1. Workspace (Работно пространство) 
Това е областта, в която ще изграждате и проектирате играта си. В Workspace-a ще виждате всички обекти и елементи, които съставляват света на вашата игра.

2. Toolbox (Инструменти) 
Важен компонент в роблокс студиото е кутията с инструменти. Toolbox-ът съдържа множество обекти, ресурси и модели, които можете да използвате в играта си. Там можете да откриете коли, сгради, материали, звуци, картинки, шрифтове и много други елементи. Те варират от прости форми до сложни структури и скриптове.

3. Properties and Explorer Panels 
Тези панели ви помагат да управлявате и променяте атрибутите на обектите в Roblox играта си. Панелът “Explorer” ви дава йерархичен изглед на всички елементи в работното ви пространство, докато панелът “Properties” ви позволява да редактирате отделни свойства на всеки обект.

4. Script editor (редактор на скриптове)
След като натрупате опит с основните елементи в Roblox можете да преминете и към създаването на скриптове за вашите игри. В Script editor-а посредством скриптове можете да добавяте нови функционалности към своята роблокс игра. Скриптовете се пишат с помощта на програмния език Lua, който изучаваме в целогодишния курс по програмиране на Roblox за деца.  

основни функции и панели на роблокс студио

Започнете своя първи проект в Роблокс платформата

След като отворите Roblox Studio, кликнете на бутона “New” или “Create new”, за да започнете своята първа разработка на Роблокс игра. След това изберете един от терените или шаблоните като основа за вашата игра.

създаване на нова игра в Roblox Studio

Декорирането на средата на вашата роблокс игра е първата стъпка от създаването на игрален свят. Тя е от съществено значение за настроението и темата на играта. От панела Explorer (Изследовател) можете да разглеждате и управлявате своите елементи в игралното поле. А от панелът Properties (Свойства) можете да виждате и редактирате атрибутите на различните елементи като позиция, размер, данни и поведеие и други.

Теренът на вашата игра може да бъде редактиран от панела Terrain Editor. Този инструмент предоставя множество възможности за проектиране на терени, вариращи от планини и долини до реки и океани, като придава дълбочина и реализъм на околната среда на вашата роблокс игра.

roblox studio терен на игра в роблокс

След като сте готови със средата на вашата роблокс игра, можете да преминете и към панела “Model”. В него ще откриете различни обекти, части и елементи, които не са просто от визуалната среда на играта, но и имат взаимодействие с героя, с който ще играете. Те могат да бъдат всякакви - от дървета и сгради до превозни средства и герои, като всички те правят вашата roblox игра още по-жива.

Време е да се превърнете в истински роблокс програмист със създаването на скриптове. Те са ключова част от вашата Roblox игра, като захранват интерактивността, механиките на играта и цялостното поведение.

Писането на скриптове в роблокс игрите се случва с програмния език на Roblox Studio - Lua. Ако още не сте запознати с него, е препоръчително първо да се научите на основите му. В Advance Academy провеждаме курс Roblox програмиране за деца от 3-7 клас. В него изучаваме както основните възможности на Roblox Studio, така и писането на скриптове с езика за програмиране Lua.

След като опознаете програмния език Lua, можете да преминете към раздела "Изглед" и панела "Скрипт". Тук ще имате възможност да създавате нови скриптове, които по същество представляват набори от инструкции, определящи начина на функциониране на различни аспекти на играта. Например скриптовете могат да бъдат създадени, за да накарат даден обект да се движи, да задействат звуков ефект или да управляват резултата на играча. Те формират основата на събитията и взаимодействията в играта.

Създаването и редактирането на модели е ключова стъпка в оформянето на интерактивните компоненти на вашата Roblox игра. От панелът “Model” можете да получите достъп до огромна библиотека от предварително създадени модели и активи или да проектирате и персонализирате свои собствени.

Тестването на роблокс играта е важен етап от процеса на разработване, който гарантира, че изживяването в играта е точно такова, каквото сте го планирали. В рамките на Roblox Studio можете да тествате, като натиснете клавиша "F5" или щракнете върху бутона "Play".

На пръв поглед разработката на Roblox игра може да ви се струва сложна, но с целогодишния курс по Roblox програмиране за деца на Advance Academy нещата се случват леко и дори забавно. Ела и се научи да правиш собствени игри с нас!