Какво е Roblox? Всичко, което трябва да знаеш

програмиране за деца какво е roblox опасен ли е как се тегли как се играе robux roblox studio
 • 1847 преглеждания

Роблокс (Roblox) е платформа за игри и създаване на игри. Стартира през 2006 година в Съединените щати. Има над 164 милиона активни играчи за 2020 година и известна сред младежи от 9 до 20 годишна възраст.

Освен платформа, Roblox може донякъде да бъде дефиниран и като социална мрежа, където играчите могат да комуникират и да взаимодействат един с друг. Заради тези си качества, както и това, че е 3D, може да се причисли като форма на metaverse.

В статията ни ще откриете отговори на най-често срещаните въпроси за Роблокс:

 • Как се тегли и инсталира Roblox?
 • Как се играе играта?
 • Какво е Robux?
 • Безопасна ли е Роблокс и какви са ползите от него?
 • Какво е Roblox програмиране и Roblox Studio?

Как да изтеглим Roblox?

За момента, Роблокс е достъпен за PC, Android, iOS и Xbox One. Ако искаш да играеш игри на други потребители, можеш да го правиш онлайн в сайта на платформата или да я изтеглиш. В зависимост от устройството, изтеглянето става:

 • За компютър - през официалния сайт на Roblox, след създаване на акаунт
 • За телефон - през Google Play или App Store спрямо операционната система на устройството
 • За Xbox - от магазина на конзолата.

Как се играе Roblox?

Сама по себе си, Roblox не е игра, а платформа за игри. Те се създават от потребителите през специално Роблокс студио за програмиране.

След като си направил регистрацията си, можеш да разгледаш богатия избор от игри и да играеш. Задължително е да имаш Интернет връзка, Роблокс не може да бъде игран офлайн.

Повечето игри са отворени за всички потребители на платформата, което значи че опциите за режим “един играч” са ограничени. Вариант, в който да играеш сам или само с приятели, е частен сървър.

Частният сървър е опция, която се заплаща допълнително под формата на месечен Robux абонамент. Цената зависи от създателя на конкретната игра.

За 2022, едни от популярните игри са Adopt me! и Tower of Hell. В Adopt me! героите се грижат за животни и могат да ги разменят с други играчи. Tower of Hell е кула с препятствия, която героят трябва да изкачи.

Какво е Robux?

Робъкс (Robux) е игровата валута в Роблокс. С нея могат да се закупуват специални игри, както и аксесоари на героя като дрехи и шапки.

Играчът може да придобие Robux по няколко начина

 • Купувайки ги с реални пари - на официалния сайт на Роблокс, както и чрез предплатени подаръчни карти. Към май 2023, с 10 долара можеш да си вземеш 800 robux.
 • Създавайки игра - могат да бъдат интегрирани покупки с robux в самата игра, или да трябва да се плаща за нея. Това е трудоемко занимание, тъй като игрите не се правят за час-два (поне тези, които носят доходи).
 • Създавайки аксесоари - Roblox има готови шаблони за тениски и панталони, върху които ти да поставяш дизайните си. Стига да се харесат на останалите играчи, можеш да ги продаваш в замяна на Robux.

Играчите с премиум акаунт (заплаща се чрез месечен абонамент) получават “robux стипендия” всеки месец. Размерът ѝ зависи от цената на абонамента.

Важен момент относно Robux са многобройните сайтове, реклами и потребители, които предлагат “безплатни robux”. Подобни предложения са най-често phishing измами, чрез които злонамерени лица крадат лични данни.

Безопасен ли е Роблокс за децата?

Като всяка друга онлайн игра, Roblox крие своите опасности. Хубавото е, че има вградени инструменти, с които максимално да бъдат предпазени младите играчи.

Опциите за Родителски Контрол (Parental Control) могат да ограничат чатовете и достъпа до потенциално неподходящи игри. Нужно е да се добави parent email адрес, чрез който тези ограничения да са достъпни за промяна само за родителското тяло.

Най-добрите стъпки за сигурност, които могат да бъдат предприети, са:

 • Проверка дали акаунта на детето е с реалната му възраст
 • Премахване на всякакъв тип лични данни от акаунта (истинското име и локация на играча, социалните му мрежи и др.)
 • Всякакъв тип интеракции да са позволени само за Приятели 
 • Водене на чести разговори относно онлайн безопасност.

От друга страна, създаването на игри в Roblox Studio е напълно безопасно и развива множество умения.

Какви са ползите от играта Roblox?

Самото играене на игрите от платформата може да стимулира децата да придобият полезни качества:

 • Работа в екип - Тъй като играта е основно multiplayer, играчите си взаимодействат постоянно. Това може да изгради колаборативни умения.
 • Умения за решаване на проблеми - Като всяка друга компютърна игра, игрите в Роблокс имат крайни цели, за да бъдат спечелени. Това доказано учи както на търпение, така и практическо мислене и креативност при преодоляване на препятствия.
 • Социални умения - Звучи малко странно, но играта е силно базирана на комуникацията между играчите. Това може да помогне на децата да усъвършенстват социалните си качества.
 • Предприемачески качества - По-рано разказахме за robux валутата и как играчите могат да създават “продукти”, с които да изкарват игрови пари. Това развива уменията за бизнес мислене и поставя основи за икономически знания.

Програмирането с Roblox развива друг сет от умения, които могат да са изключително полезни за професионалното ориентиране и развитие на децата. Създаването на игри с Roblox studio е начин децата да станат по-креативни, да развият логическото си мислене и да открият света на информационните технологии като бъдеща професия.

Какво е Roblox програмиране?

Програмирането с Roblox е лесен и приятен начин децата да положат първи стъпки в кодинга. Всичко се случва в платформата Roblox Studio.

Студиото разполага с богата библиотека от различни обекти - дървета, коли, сгради и други. Тези обекти биват добавени към игралното поле.

За това какво ще правят тези обекти - ще се движат в конкретна посока, ще се въртят или пък ще светят, се грижи езикът за програмиране Lua.

Lua е създаден още през 1993 в Бразилия и в момента е един от най-подходящите езици за деца. На базата на скриптове, децата могат да зададат качества на поставените обекти и да разработят цялостната структура, правила и крайни цели на играта.