Как се работи с Канва? 10 полезни трика

Как се работи с Канва? 10 полезни трика
  • 14466 преглеждания

Професионалните инструменти за графичен дизайн могат да бъдат объркващи за начинаещите графични дизайнери. Понякога това е обезсърчаващо и много хора се отказват да развият своя интерес към дизайна в кариера.

С правилните инструменти обаче създаването на дизайн с професионално качество става много по-лесно. Canva, лесна за използване платформа за графичен дизайн, е отлична отправна точка за начинаещи дизайнери.

В днешната статия ще разгледаме какво представлява и как се работи с Канва, и ще ви дадем десет съвета за работа с приложението, за да подобрите уменията си за дизайн.

1. Какво е Canva?

Canva е основана през 2012 г. от Мелани Пъркинс, Клиф Обрехт и Камерън Адамс. Идеята на Canva е да създаде инструмент за графичен дизайн, който да е лесен за използване дори от хора без професионален опит в областта на дизайна.

От създаването си досега Canva се разраства изключително бързо и днес има над 60 милиона потребители в цял свят.

Canva е онлайн платформа за графичен дизайн, която позволява на потребителите да създават голямо разнообразие от визуално съдържание.

Платформата е проектирана така, че да бъде интуитивна, като разполага с интерфейс "плъзгане и пускане", който опростява процеса на проектиране.

Canva предлага огромна библиотека от шаблони, изображения, икони и шрифтове, което я прави достъпна за начинаещи и достатъчно гъвкава за по-напреднали потребители.

Приложението разполага с няколко плана за използване:

  • Безплатен план: Осигурява достъп до хиляди шаблони, снимки и графики.
  • Про план: Струва 15 долара на месец и включва допълнителни функции като бранд комплект, повече висококачествени шаблони и по-голяма библиотека с ресурси.
  • План Teams: Адаптиран за по-големи екипи, предлагащ разширени функции като опции за съвместна работа. Ценообразуването се персонализира в зависимост от нуждите на организацията и броя членове в екипа.
  • Canva for Education и Canva for Non-profits: Канва предлага и безплатен достъп до своя про план за училища и неправителствени организации.

Какво можете да правите с Canva

Canva е универсален инструмент, който може да се използва за широк спектър от дизайнерски проекти.

За специалистите по социалните медии Канва улеснява създаването на красиви публикации за платформи като Instagram, Facebook и Twitter. С огромния си набор от шаблони и опции за персонализиране създаването на визуално привлекателно съдържание за социалните мрежи се превръща в лесен процес.

За тези, които са в сферата на бизнеса или образованието, Canva предлага надеждни опции за създаване на професионални презентации. Платформата предоставя многобройни шаблони, пригодени за слайдшоу, което позволява на потребителите да създават интересни и информативни презентационни материали в различни стилове.

Печатните материали са друга възможност, с която Канва се отличава. Потребителите могат да проектират разнообразни рекламни материали, като листовки, брошури, визитки и плакати. Обширната библиотека от шаблони и елементи на Canva улеснява изработването на професионални маркетингови материали, дори и за тези, които нямат почти никакъв опит в дизайна.

Canva е предназначена и за лични проекти. Независимо дали ви трябват покани за рожден ден или искате да направите фотоколаж, Canva предлага инструментите и шаблоните, за да реализирате своите идеи. 

Как се работи с Канва

Canva предлага разнообразни функционалности, които отговарят на различните нужди за дизайн:

  • Шаблони: Хиляди персонализируеми шаблони за различни дизайнерски проекти.
  • Интерфейс с влачене и пускане: Лесно преместване на елементи в работното платно.
  • Инструменти за текст: Богат избор от шрифтове, размери и цветове.
  • Елементи: Достъп до огромна библиотека от икони, форми, линии и илюстрации.
  • Снимки и фонове: Висококачествени снимки и фонове с възможност за персонализиране.
  • Качване: Качвайте собствени изображения и ги използвайте в дизайна си.
  • Работа в екип: Споделяйте проектите си с други хора за обратна връзка или съвместно редактиране.
  • Изтегляне и експортиране: Експортирайте проектите си в различни формати като PNG, JPEG и PDF спрямо нуждите си.

10 съвета за напреднали за работа с Canva

1. Използвайте генератора на цветови палитри на Канва

Генераторът на цветови палитри на Canva е отличен инструмент за създаване на хармонични цветови схеми.

Можете да получите достъп до него, като посетите страницата Canva Color Palette Generator и качите изображение. След това Canva ще извлече цветовете от изображението и ще ви предостави палитра.

Това е особено полезно, ако имате конкретно изображение, на което искате да базирате цветовата схема на дизайна си.

2. Прилагане на прозрачност

Регулирането на прозрачността може да добави по-професионален вид към вашите дизайни. Щракнете върху елемент и използвайте плъзгача за прозрачност, за да създадете наслагвания или водни знаци.

3. Използвайте бранд комплекта (платена функция)

Ако имате акаунт в Canva Pro, възползвайте се от функцията Brand Kit. Тя ви позволява да запазвате цветове, лога и шрифтове на марката за бърз достъп, като по този начин осигурявате последователност на бранд визията във всичките си проекти.

4. Експериментирайте с рамки

Рамките могат да добавят креативност към вашите дизайни. В раздела "Елементи" потърсете "рамки" и изберете една от различните форми. Плъзнете изображенията си в рамките, за да създадете уникални визуални ефекти.

5. Използвайте бързи клавишни комбинации

Клавишните комбинации могат да ускорят процеса на създаване на дизайни в Канва. Някои полезни клавишни комбинации включват:

  • Ctrl + D: Дублиране на елемент.
  • Ctrl + G: Групиране на избрани елементи.
  • Ctrl + Shift + K: Добавяне на коментар.
  • R: Добавете правоъгълник към дизайна си.
  • T: Добавяне на текстово поле.
  • L: Добавете линия.

6. Интегриране с други приложения

Canva позволява интеграция с различни приложения, като Dropbox, Google Drive и Instagram. Това ви дава възможност да внасяте визуални материали директно от тези платформи във вашите проекти.

7. Създаване на персонализирани размери

Въпреки че Canva предлага предварително зададени размери за различни проекти, можете да задавате и ваши специфични пропорции за дизайна си. Щракнете върху бутона "Създаване на дизайн" и изберете "Custom size", за да въведете желаните размери.

8. Използване на магическо преоразмеряване (платена функция)

Инструментът Magic Resize (Магическо преоразмеряване) е средство, което спестява време на тези, които трябва да адаптират проектите към различни размери. С Canva Pro можете да променяте размера на дизайна си за различни платформи само с няколко кликвания, като запазвате целостта на създадената композиция.

9. Възползвайте се от предимствата на анимацията

Анимирайте своите дизайни, за да ги направите по-завладяващи. Щракнете върху бутона "Анимиране" и изберете от различни стилове на анимация, за да добавите движение към елементите си.

10. Използвайте насочващи линии

Насочващите линии ви помагат да подреждате и подравнявате елементите в дизайна с точност. Можете да ги използвате като натиснете върху измерващите линии горе и вдясно на полето и провлачите към дизайна.  

Canva е невероятен инструмент за начинаещи графични дизайнери. С него можете да създавате широк спектър от дизайни без усилие.

Когато се запознаете с начина на работа в Канва и придобиете творческо самочувствие, вече можете да продължите към експерименти с професионални програми като Adobe Photoshop и Adobe Illustrator.

Тях разглеждаме по време на безплатния ни курс по графичен дизайн за начинаещи. Чрез забавни и разтоварващи задачи ще навлезете в теорията и практиката на графичния дизайн за нула време, заедно с опитния ни лектор. Очакваме ви!