Какво е Full Stack Developer?

Full Stack Development
  • 7443 преглеждания

В наши дни света на технологиите е широкообхватен и не спира да расте. С неговия растеж се увеличават и усъвършенстват професиите, които са тясно свързани с този сектор. Най-важната професия, която е жизненоважна за съществуването на технологичния свят, разбира се се явява професия програмист. Но съществуват различни програмисти или още наречени девелъпъри.

Има различни девелъпъри, като front end и back end, но каква точно е ролята на full stack? Ровейки из различните сайтове на компании и тяхната секция за „Кариери“ или посещавайки други платформи за подбор на програмисти, много често срещана позиция е именно „Full Stack Developer“. Оказва се, че не всеки разбира ясно и точно понятието.

Нека първо разберем какво е „Stack“?

Тази дума обединява всички технологии, които дадена компания използва за разработване на своите приложения. Обикновено се обединяват няколко различни програмни езика, библиотеки, сървъри, бази от данни, framework-ове.

Какво е Back End developer?

Back end се нарича още сървърна страна. Това включва всички функции, които сървъра трябва да извърши преди да ви изведе желания от вас резултат. Ролята на Back-end програмиста е да внедри цялата необходима информация и логика, за да може сървъра и базите данни да работят заедно. Едни от най-популярните скриптови Backend езици са Java, Python и PHP, като програмистите често работят с различни рамки като Laravel, Django, Spring, и бази от данни MySQL, PostgreSQL, MongoDB и много други.

Какво е Front End Developer?

Front End е частта, която се изпълнява в браузъра. Front End програмистите имат тясна връзка в работата си с дизайнерите и най-вече уеб дизайнерите. Те заедно се грижат за потребителския интерфейс на сайта и какво преживяване ще имат самите потребители. Уеб браузърите разбират три основни инструмента: HTML, CSS и JavaScript.

  • HTML се описва като гръбнак на една уеб страница. Описва структурата и съдържанието на една страница.
  • CSS стилизира нашето уеб съдържание. С него можем да променяме цветовете, да преместваме съдържание, да променяме шрифтове и размери.,
  • JavaScript позволява на разработчиците да добавят интерактивност и динамично съдържание към уеб страниците.

Ако искате да разберете повече за Front End разработчиците и какво е необходимо, за да се превърнете в такъв можете да прочетете - Всичко, което трябва да знаем за Front End Development.

И финално какво е Full Stack developer?

Това е девелъпъра, който е овладял всяка част от разработването на даден уеб сайт или приложение. В един розов свят това би означавало, че Full Stack програмиста трябва да е готов да пише в понеделник на JavaScript и CSS, а в сряда на Python или SQL. Всъщност днешните full stack девелъпъри са експерти в някаква област, но се чувстват комфортно, ако се наложи да работят по други части от зададения им проект.

Дали ще изберете да се специализирате и развивате като Front end, Back End или Full Stack, зависи от вас. Важно е, ако сте начинаещ девелъпър или тепърва се готвите да навлезете в програмирането, да започнете от началото, А-Б-В-то или HTML и CSS, и да бъдете последователни и постоянни.

Ние от Адванс Академи предлагаме пълни обучителни програми по Java, JavaScript, PHP, които ще ви дадат не само основите, но и ще ви подготвят за реалната работна среда.