Всичко, което трябва да знаем за Front End Development

Front End програмиране, илюстрация, фронт енд програмиране
  • 5674 преглеждания

Какво виждате, когато се разхождате по главните алеи и пътища на всеки град? Вероятно сред първите неща са магазините, блестящи и примамливи, създадени да Ви привлекат вниманието и да Ви вкарат вътре. Вие избирате най-атрактивния, отваряте вратата и влизате. Същото се случва и в интернет. Сърфирайки в Интернет за неща, от които се нуждаете, Ви излизат различни сайтове, едни интересни и атрактивни, други не. Вие избирате най-интересния и атрактивен сайт, кликвате линка и влизате. Всеки съществуващ уебсайт или приложение, през което сте преминали, има „вълшебното“ докосване от Front-End разработчиците.

 
Какво е Front-end Development и какво прави Front-end девелъпърът?

Front-end частта или „предната част” на сайта е всичко, което виждате и с което можете да взаимодействате. Така че, създаването на тази визуална част се нарича Front-end Development. За да създават тази предна част, Front-end девелъпърите използват комбинация от HTML (за основна структура на страницата и съдържанието), CSS (за визуално редактиране) и JavaScript (за да направят уебсайтовете интерактивни). Почти винаги, дизайнери създават визията на сайта на Photoshop или друга програма, а front-end девелъпърите са „суперзвездите“, които изпълняват кодирането, както и цялото оформление, което управлява визуалните ефекти на уебсайта. Чрез комбинацията от HTML, CSS и JavaScript, девелъпърите правят бутони, шрифтове, индекси, менюта, лента за известия, всякакви раздели, слайд шоута и т.н. Девелъпърите използват своята креативност, заедно със съвременните инструменти и рамки, за да създадат невероятни функции и визуални дизайни.

Как да станем Front-End девелъпър?

Вече видяхме колко важна е роля има front-end програмирането в целия сценарий на уеб сайта, за дизайна, елементите и цялата структура на сайта, за да работи всичко гладко и перфектно.  Но какво трябва да знаем, за да може да станем Front-end девелъпър.

Да научим HTML, CSS и JavaScript.
Както вече споменахме, тези езици за пишене на код са основните градивни елементи за разработването на уеб сайтове. За щастие, това не е много трудно начинание, защото, освен всички онлайн ресурси, които са на разположение и могат да Ви помогнат, има и академии и онлайн курсове, които можете да запишете. 

Бъдете информирани.
Четете! Четете статии, книги и всичко, което смятате, че ще Ви е необходимо са Вашето обучение. Като разберете как работят нещата в един уебсайт, можете да разберете по-добре различните езици за пишене на код. За допълнителна помощ, гледайте клипове в YouTube.

Практикувайте.
Тук влиза поговорката „Знанието е съкровищница, ключът към не я практиката“. Започнете лека полека, като използвате новооткритите си знания за изграждане на малки части от потребителския интерфейс, след което започнете да разширявате знанията си. Ако правите грешки, не се притеснявайте. Понякога научаваме повече от грешките си, отколкото от безупречно представяне. 

Научете командния ред – Command Line.
Когато се занимавате с професия, която има нещо общо с уеб дизайна, е добра идея да понаучите поне основни понятия като показване на файлове и навигация във файловата система. Трябва да се запознаете със свойствата на Shell, което е средство за достъп до функциите на операционната система чрез текстов интерфейс. 

Научете „контрол на версиите“ – Version Control.
Една от опасностите на писането на код е прекъсването му, когато промените едно малко нещо. Дори след като се опитате да отстраните проблема, нещата никога вече не са абсолютно същите. Ето защо, добрият front-end девелъпър се научава да контролира версиите или да проследява и управлява промените в кода. Има голям набор от системи за контрол на версиите, от които може да изберете, но ако искате да използвате най-популярната, изберете Git.

Запишете се на курс.
Запишете се на курс по Front-end Development. Няма нищо по-добро от ученето от опитни хора в структурирана среда. Може да направите това, като посещавате присъствени курсове или като се запишете на онлайн курс. Има много подходящи курсове. 

Намерете стаж. 
Станете Junior Front-end девелъпър. Понякога, най-добрият начин да научите нови умения е да работите при по-знаещи, а това прави Junior Front-end девелъпърът. Разбира се, заплащането е по-малко, но се нуждаете от по-малко квалификации. Освен това, ще се учите от по-опитни хора, а това винаги е от полза.  

След като обсъдихме, какво представлява Front-end разработването, какво прави Front-end девелъпърът и как да станем такъв, може да се каже, че стигнахме до края на нашата статия. От тук нататък всичко зависи от Вас самите и Вашето желание и амбиция да започнете едно ново приключение и да навлезете в изключително интересния свят на програмирането.