Какво е MidJourney AI? Изкуствен Интелект за графични дизайнери

MidJourney AI е изкуствен интелект, генерира изображения по текстови указания. Подходящо за Графичен Дизайн, Brainstorming
  • 1714 преглеждания

Не спираме да бъдем изненадвани всеки ден от AI и възможностите на Изкуствения Интелект. Днес AI системите не стигат само до Chat GPT, а растат и се наброявят ежедневно. Но един от най-забележителните примери за използването на Изкуствен Интелект определено е за създаване и генериране на изображения, като използва текстови описания, предоставени от нас.

Освен че е забавно и интересно да видите отражението на въображението си в екрана, след като пробвате този AI инструмент ще установите, че може да ви бъде полезен в някои ситуации.

Въпреки че мнозина дизайнери биха застанали против AI инструментите за графичен дизайн, вероятността те да подобрят работния ви процес е голяма.

Днес ще ви разкажем повече за един от най-популярните AI инструменти в графичния дизайн - MidJourney AI. Ще ви споделим какво може и не може да прави той и как да го използваме в работния си процес.

Какво е MidJourney?

Подобно на DALL-E и Craiyon, MidJourney е Изкуствен Интелект за преобразуване на текст в изображения. MidJourney генерира великолепни визуализации, но разбира се вашите текстови насоки трябва да са ясни, за да се получи желания резултат.

Докато другите AI инструменти са създадени да генерират всякакви визуализации, MidJourney е насочен към създаване на живописни, естетически приятни и цветово издържани изображения.

Създателите на MidJourney споделят: “Ние просто искаме да е лесен за използване, а изображенията, които се създават, да изглеждат добре”  

Можете да изпробвате MidJourney безплатно, като имате възможност да създадете 25 изображения. След това, ако искате да продължите да го използвате, можете да се абонирате за платения план на цена 10$/месечно. За да можете да пробвате MidJourney, трябва да имате акаунт в Discord, поради това че AI инструментът е вграден в конкретен сървър.

Какво може и не може да прави MidJourney AI?

✅ Създаване на концептуални изображения по текст.

Тази функция би била много полезна за графичните дизайнери в началния етап на работата им по даден проект. MidJourney може да генерира изображения по вашите точни идеи и концепции, които трудно бихте открили от търсене в Google. 

✅ Генериране на изображения в рамките на секунди.

MidJourney AI е иновативен инструмент, който може да помогне на всеки графичен дизайнер в трудни етапи като креативен блокаж или избор на посоката за следващия дизайн проект. Един от най-големите позитиви на този AI инструмент е неговата скорост за генериране. 

✅ Създаване на изображения в различни стилове с високо качество.

MidJourney може да създава всякакви изображения: UI дизайни, илюстрации, картини в конкретен стил, реалистични изображения, подобни на снимки. 

❌ Не може да създава оригинални идеи. 

В действителност графичните дизайнери са специални в това, което правят, най-вече заради креативните идеи и решения, които те предприемат. МidJourney, както и всички други AI дизайн инструменти не могат да създават креативни идеи от нулата.

❌ Не може да генерира коренно различни изображения. 

Въпреки че MidJourney има големи възможности, той не може да генерира коренно различаващи се изображения. Дори и да променяте части от указанията, генерираните визуализации най-вероятно ще са много сходни. 

❌ Не предлага контрол и редакция върху генерираните изображения. 

След генериране на изображение с MidJourney вие нямате възможност да коригирате цветове или форми по него, а също така не можете да подадете и команда на инструмента да го направи. Това е един от ограничаващите фактори на Изкуствения Интелект за създаване на изображения.

Въздействието на Изкуствения Интелект върху изкуството и дизайна.

От появата на AI не спира да се говори дали това, което генерира той, може да се нарече изкуство или дизайн. Някои хора смятат, че да боравиш с AI е като съвместна работа с машина, а други го приемат като просто поредния инструмент или софтуер. Но едно е сигурно - процеса на работа се изменя динамично.

Не само че е интересна, но и работата с AI може да бъде много полезна за дизайнерите. Без значение дали работите в областта на маркетинга, модата, видео игрите, можете да използвате AI в етапи като създаване на moodboards, брейнсторминг или проучване. С инструменти като MidJourney можем да вдъхнем различен живот в нашите дизайни.

Въпреки това не забравяйте, че авторския труд е най-ценен и значим и не е препоръчително да използвате готови AI изображения във вашите дизайни.

Има ли риск творчеството да бъде заменено от технологиите?

Тези инструменти помагат на дизайнерите, но не заместват креативността и опита на дизайнера. Всеки, който има опита и познанията, необходими за дизайн, ще може да работи ефективно и с AI инструментите. 

Работата на графичния дизайн е много отвъд красивия естетичен вид на нещата, които създава. Той предава различни маркетинг съобщения и послания и съобразява дизайна с главната визия на бизнеса. Неща, които MidJourney AI, или който и да било друг Изкуствен Интелект не може да създаде.

Използването на Midjourney ни помага в работата, като ни дава идеи и ни води през процеса на проектиране. Това прави работата ни по-добра и последователна. Въпреки всичко, което технологиите ни предоставят, няма какво да измести специалистите по графичен дизайн. Знанията и уменията са необходимост, дори при използването на Изкуствен Интелект в процеса на работа.

Ако ти си начинаещ графичен дизайнер и искаш да надградиш своите знания и умения в сферата, можеш да се запишеш сега за Graphic Design Advanced обучението на Advance Academy! Очакваме те!