Какво е подкаст и как се прави?

Какво е подкаст и как се прави
  • 340 преглеждания

Представете си, че имате директна връзка с аудиторията си, където можете да споделяте своите идеи, истории и опит, без да се разсейвате с визуални стимули.

Това е магията на подкаста - бързо развиваща се медия, която промени начина, по който консумираме съдържание в днешното забързано ежедневие.

Независимо дали пътувате до работа, тренирате или просто си почивате, подкастите осигуряват удобен начин да се информирате и забавлявате.

Но какво е подкаст и как може да бъде полезен от маркетингова гледна точка?

Ако сте любопитни да навлезете в света на подкастa и неговия маркетингов потенциал, днешната статия ще ви запознае с всичко, което трябва да знаете!

Какво е подкаст?

Подкастът е поредица от аудио епизоди, които съдържат основно разговори и които са посветени на определена тема.

Тези епизоди са достъпни за изтегляне или стрийминг (слушане онлайн) в различни платформи, като Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, YouTube и много други.

Подкаст значение:

Терминът „подкаст“ е смесица от „iPod“ (марка преносими медийни плейъри на Apple) и „broadcast“ (излъчване).

Въпреки произхода си, не е необходимо да имате Айпод, за да слушате подкасти. Всяко устройство с достъп до интернет, като например смартфон или компютър, може да се използва за слушане на подкаст.

Подкастите могат да обхващат различни теми - има както информативни и образователни, така и развлекателни, с които да се забавлявате. 

Предимства на подкастите за дигитален маркетинг

В рамките на дигиталния маркетинг, подкастите предлагат няколко предимства:

  • Ангажираност на аудиторията: Подкастите ви позволяват да се свържете с аудиторията си на лично ниво. С тях създавате илюзията за личен разговор със слушателя, което стимулира неговото доверие и чувство за общност.
  • Универсалност на съдържанието: Подкастите могат да допълват други стратегии за маркетинг на съдържанието, като блогове и социални медии.
  • Достъпност: Подкастите могат да се слушат в движение, по време на пътуване, тренировка или при изпълнение на други задачи.
  • Изграждане на авторитет: Воденето на подкаст може да ви утвърди като авторитет във вашата област, което повишава доверието и лоялността към вашата марка.
безплатен курс дигитален маркетинг онлайн за начинаещи advance academy
безплатен курс дигитален маркетинг онлайн advance academy

Примери за успешни фирмени подкасти

Duolingo

Всеки, който се занимава с дигитален маркетинг, е запознат с иновативните маркетингови стратегии на приложението за изучаване на чужди езици. Една от тях е подкаста на Duolingo, където се публикуват лесни разговори на чужди езици, които да подпомагат процеса по овладяване на нов език от слушателите.

Expedia

Expedia е компания, която се занимава с резервиране на полети, престой, транспорт при пътувания. Те имат подкаст, в който споделят полезни съвети и любопитни истории от пътешественици и експерти в туризма.

ZipRecruiter

Сайтът е еквивалент на българските jobs.bg - платформа за търсене на работа или работници. Заедно с това, те създават брандиран подкаст Rise and Grind, в който се коментират теми като предприемачество, съвети за успешен бизнес и др.

Zendium

Zendium е британска марка за дентална грижа. Техният подкаст 2 Minutes of Zen се състои от кратки упражнения за ментално здраве, които да бъдат практикувани докато слушателят си мие зъбите сутрин.

От тези примери можете да видите, че темите за подкаст за безброй и могат да са толкова оригинални, колкото искате.

Как се прави подкаст?

Създаването на подкаст включва няколко стъпки - от планирането до публикуването. Ето подробен план, което ще ви помогне да започнете.

1. Концепция и планиране

  • Определете нишата и аудиторията си: Определете конкретната тема, върху която искате да се съсредоточите, и разберете коя е вашата целева аудитория. Колкото по-ясна и уникална е нишата ви, толкова по-голям е шансът да изпъкнете във вече конкурентното пространство на подкастинга.
  • Проучване: Разгледайте други подкасти във вашата ниша. Установете какво правят добре и къде може да има пропуски, които можете да запълните.
  • Формат и честота: Вземете решение за формата на вашия подкаст. Дали ще бъде базиран на интервюта, самостоятелен, с разказване на истории или други дейности? Също така определете колко често ще публикувате епизодите - седмично, двуседмично или месечно.
  • Дължина на епизода: Преценете колко дълъг ще бъде всеки епизод. Популярните дължини на подкастовете варират от 20 до 60 минути, но е важно да изберете продължителност, която отговаря на вашето съдържание и аудитория.

2. Оборудване и софтуер

  • Микрофон: Инвестирайте в микрофон с добро качество. Онлайн можете да намерите множество бюджетни опции, подходящи за начинаещи.
  • Слушалки: Използвайте слушалки, за да следите качеството на звука си по време на запис.
  • Софтуер за запис: Съществуват различни варианти на софтуер за запис, като Audacity (безплатен) или Adobe Audition (платен).
  • Услуга за хостинг: Изберете услуга за хостинг на подкасти като Libsyn, Podbean или Anchor, за да съхранявате и разпространявате епизодите си.

3. Записване и редактиране

  • Сценарий: Подгответе сценарий или поне общ план за епизодите си, за да осигурите гладко протичане и структурираност. Това може да помогне за намаляване на времето за редакция по-късно.
  • Записване: Намерете тихо място за запис на вашия подкаст. Намалете до минимум фоновия шум и прекъсванията. Ако е възможно, отделете стая в офиса си само за записване на подкаст.
  • Редактиране: Редактирайте записите си, за да премахнете всички грешки, дълги паузи или фонов шум. Добавете встъпителни и заключителни части и други сегменти, които искате да включите. Популярен безплатен софтуер за обработка на аудио е Audacity.

4. Брандиране и маркетинг

  • Обложка: Направете привличащ вниманието дизайн на корица за вашия подкаст. Това често е първото впечатление, което потенциалните слушатели ще имат за вашия подкаст.
  • Описание към подкаст: Напишете подробно описание за подкаста и всеки от епизодите. Включете резюме на епизода, ключови моменти и всички връзки, споменати по време на предаването.
  • Социални медии: Популяризирайте подкаста си в платформите на социалните медии. Можете да публикувате забавни или отличителни откъси, с които да запалите любопитството на потребителите.

5. Публикуване и разпространение

  • Качване на епизоди: Качете епизодите си в избраната от вас хостинг услуга. Уверете се, че метаданните ви (заглавие, описание, тагове) са оптимизирани за търсачките.
  • Изпращане на директории: Изпратете подкаста си в директории като Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts и други. Това ще направи подкаста ви достъпен за по-широка аудитория.
  • Последователност: Бъдете последователни в графика си за публикуване. Редовното пускане на нови епизоди помага за изграждането на лоялна аудитория и придобиването на нови фенове.

Съвети за успех при правенето на подкаст

Ангажирайте се с аудиторията си: Насърчавайте слушателите да оставят отзиви и обратна връзка. Ангажирайте се с тях в социалните медии и отговаряйте на коментарите им.

Сътрудничете си: Партнирайте си с други подкастъри или инфлуенсъри във вашата ниша. Гостуванията могат да представят вашия подкаст на нова аудитория.

Следете анализи: Използвайте данните, предоставени от хостинг услугата, за да проследите представянето на подкаста си. Разберете кои епизоди се представят добре и защо.

Непрекъснато подобрение: Винаги търсете начини за подобряване на съдържанието, качеството на звука и маркетинговите си стратегии. Вслушвайте се в обратната връзка на слушателите и работете по теми, които ги вълнуват.

Подкастовете са мощен инструмент в дигиталния маркетинг, с който бизнесите могат да ангажират своята аудитория, да изграждат авторитет и да споделят ценно съдържание.

Не забравяйте, че ключът към успешния подкаст е последователното, висококачествено съдържание, което резонира с вашата аудитория. С отдаденост, креативност и стратегически подход вашият подкаст може да се превърне в съществена част от инструментариума ви за дигитален маркетинг.