Какво е растерна графика или още растерни изображения?

растерна графика, растерни изображения, растерна и векторна графика, програми за растерна графика
  • 1417 преглеждания

Растерната графика заедно с векторните изображения са двата основни типа файлови формати, които всеки графичен дизайнер трябва да познава идеално. Ако ти си начинаещ дизайнер и още не си напълно запознат с растерните изображения и техните особености, то си на правилното място.

В тази статия ще ти разкажем в детайли за това:

  • Какво е растерната графика?
  • Какви са особеностите на растерната графика?
  • Какви са предимствата?
  • Кои са програмите за обработка на растерната графика?
  • Кои са основните файлови формати?
  • За какво се използват?

Какво са растерните изображения?

Растерни изображения са всички снимки, които виждаме на телефоните и екраните си всеки ден. Но как са изградени те? Ако сте се заглеждали по-отблизо в някоя снимка, то сте забелязвали цветните квадрати, от които е изградено изображението. Точно като мозайка. Това са пиксели.

растерно изображение пиксели

Растерната графика е изображение, което е изградено от хиляди пиксели. В детайли това е матрица от пиксели, където всеки един има определени координати и съдържа в себе си числова стойност, определяща цвета на пиксела.

Какви са особеностите?

Резолюция (Разделителна способност)

Размерите на растерното изображение (матрицата) се определят от разделителната способност. Тя се отнася до гъстотата на пикселите в изображението. Най-често се означава с PPI (pixel per inch) или DPI (dot per inch). Това е ключов параметър, който определя качеството на едно растерно изображение.

Когато изображението е с по-висока резолюция, това означава, че във всеки инч от матрицата са разположени повече пиксели. Това води до по-голяма детайлност на растерното изображение. Например снимка с разделителна способност 300 PPI ще покаже по-високо ниво на детайлност и яснота в сравнение със същата снимка с разделителна способност 72 PPI.

различна резолюция на растерно изображение

Цветова гама

Растерните изображения могат да работят с огромен набор от цветове, като всеки пиксел може да представя различни цветови стойности. Тази характеристика позволява на растерната графика да предоставя изключително реалистични, детайлни изображения с плавни градиенти и цветови вариации.

Ограничения в мащабирането

Поради това, че са изградени от пиксели, растерните изображения не се мащабират добре. Когато уголемявате едно растерно изображение, то ще започне да изглежда размазано или пикселизирано. Това е едно от основните ограничения на растерните графики в сравнение с векторните, които от своя страна могат да се увеличават безкрайно.

Какви са предимствата на растерната графика?

Богатство от цветове

Растерните изображения имат уникалната способност да управляват и изобразяват широка гама от цветове. На всеки пиксел в изображението може да се определи произволен цвят, което позволява на растерните графики да се справят с фини градиенти и цветови вариации безпроблемно. Тази характеристика ги прави предпочитани за фотореалистични изображения, дигитални картини и компютърна графика.

Детайлност

Базираният на пиксели характер на растерните графики позволява висока степен на прецизност. Това е особено важно за изображения със сложни детайли, градиенти и цветови гами, като например фотографии и дигитални картини. Всеки пиксел допринася за цялостното изображение, като създава дълбочина и реализъм, които могат да бъдат визуално поразителни.

Прецизна редакция

Въпреки че векторните изображения по-лесно се редактират, при растерните графики също има възможност за гъвкавост и прецизност по време на обработка. Програмите, предназначени за редакция на растерните изображения, предлагат всякакви инструменти, с които можем да манипулираме всеки пиксел от изображенията, а дори и да създаваме реалистични дигитални картини. Това прави растерните изображения предпочитан избор от дигитални художници, фотографи и някои дизайнери. 

Съвместимост

Растерните изображения се поддържат широко от различни устройства, платформи и софтуерни приложения. Тази висока съвместимост означава, че растерните графики могат да се показват последователно на различни платформи за гледане, което ги прави подходящи за всякакви устройства.

Кои са програмите за обработка на растерната графика?

програми за обработка на растерна графика

Растерните изображения могат да се обработват и с обикновени мобилни приложения, но ако се занимавате професионално с дизайн или фотография вие имате нужда от по-прецизна редакция. Ето кои са основните програми за растерна графика:

Adobe Photoshop

Това е най-популярният и широко признат софтуер за редакция на растерни изображения. Photoshop предоставя широк набор от инструменти за обработка на снимки, цветови корекции, премахване на елементи, редуциране на шум. Освен това с Фотошоп имате възможността да създавате дигитални картини, да рисувате директно върху снимки или дори да правите 3D моделиране. 

GIMP

GIMP е безплатната алтернатива на Adobe Photoshop. Всички инструменти, които предлага GIMP са напълно безплатни за използване. С тази програма за растерни изображения вие можете да ретуширате снимки, да редактирате цветове, да изрязвате и променяте размера на изображенията и дори да правите дигитални рисунки. 

Corel PHOTO-PAINT

Corel PHOTO-PAINT е част от пакета на CorelDRAW Graphics Suite - еквивалентният заместител на Adobe Photoshop. PHOTO-PAINT е мощна програма за обработка на растерна графика. Той предлага широк набор от инструменти за корекция на изображения, цветови обработки, ретуш и дигитални рисунки.

Това са основните програми, които професионалистите и любителите използват за обработка на растерни изображения и създаване на такива.

Основни файлови формати за растерни изображения

Въпреки че всички растерни изображения спадат под един тип, те използват различни файлови формати спрямо приложението им.

JPEG

JPEG е един от най-широко използваните и добре познати формати, най-вече за снимки. Файловете JPEG компресират снимките, което означава, че някои данни за изображението се губят, за да се намали размерът на файла. Това прави JPEG идеален за използване в Интернет, където се предпочитат по-малки размери на файловете. Но точно поради компресията този файлов формат е по-малко подходящ за растерни изображения, изискващи висококачествени детайли и редактиране, тъй като компресията може да доведе до загуба на качество.

PNG 

PNG файловете поддържат компресия без загуби, като запазват всички данни на изображението и позволяват по-високо качество от JPEG. Те също така поддържат прозрачност, което ги прави популярен избор за уеб изображения. Въпреки това PNG файловете обикновено са по-големи, което може да ги направи по-неподходящи за използване, когато размерът на файла е от решаващо значение.

BMP

Форматът BMP е по-стар, разработен от Microsoft. Неговото предимство е, че не компресира растерните изображения, което запазва детайлността и качеството. Поради липсата на компресия обаче BMP файловете са по-големи и не се използват често за уеб графики.

TIFF

Файловете TIFF са многофункционални и предлагат опции за компресия както със загуба, така и без загуба на качеството и размера. Те обикновено се използват в професионална среда, като например издателска дейност, фотография и дигитални рисунки, поради високото си качество и гъвкавост.

За какво се използват растерните изображения?

Възможностите на растерните графики да изобразяват сложни детайли, фини цветови градиенти и реалистични изображения ги прави неразделна част от много сектори. Ето къде обикновено се срещат растерните изображения:

Фотография

Това е и приложението, за което всички се сещаме. Сложните детайли и цветовите вариации, които се срещат в цифровите фотографии, е възможно да съществуват единствено при растерните изображения, при които всеки пиксел може да представлява уникален цвят.

Уеб изображения

Изображенията, които виждаме в уеб сайтовете и платформите за социални медии, често са растерни графики. Те варират от банери, икони и бутони до по-сложни графики, като например инфографики. JPEG и PNG са често използваните файлови формати тук поради техните възможности за компресиране и уеб съвместимост.

Дигитално изкуство

Да, в тази сфера може да има растерни и векторни изображения. Най-често илюстраторите залагат на картини базирани на вектори, а дигиталните художници на растерни изображения. Художниците използват растерно базиран софтуер като Photoshop, за да създават зашеметяващи дигитални картини и илюстрации.

Видеоигри

Сложните текстури и реалистичните пейзажи във видеоигрите се изобразяват с помощта на растерни изображения. Точно дигиталните художници имат задачата да изрисуват тези пейзажи. Детайлите в тези среди допринасят за ефекта и емоциите от игрите.

Печатни медии

Макар че в печатните издания често се използва комбинация от растерни и векторни изображения, растерните графики са незаменима част и в тази сфера. Специално при работа с детайлни изображения като снимки и дигитални картини.

Ако графичният дизайн е привлякъл твоето внимание и имаш желанието да създаваш красиви неща, то можеш да направиш своите първи стъпки в тази сфера като се запишеш на безплатния курс - Graphic Design Basics