Векторни изображения - какво е специалното при тях?

Векторните изображения, Векторна графика
  • 3165 преглеждания

Чували ли сте за растерна и векторна графика? Това са два от основополагащите термини, които всеки графичен дизайнер трябва да познава. Повече за растерната графика можете да прочетете в нашата статия: Какво е растерна графика или още растерни изображения? А днес ще ви разкажем повече за векторните изображения:

  • какво представляват те;
  • какво е толкова специално при тях;
  • с какви програми и файлови формати работят те;
  • как да ги използвате в графичния дизайн;
  • откъде можете да теглите безплатни векторни изображения.

Какво са векторни изображения?

Векторните изображения (или още векторна графика) са изображения, които са изградени от криви, а не от растери/пиксели. Такива изображения са най-често лога, иконки, инфографики. Векторните графики са създадени с помощта на математика. Но това не трябва да ви притеснява - от вас не се изисква висша математика. :) Компютърът сам извършва определени математически формули, докато вие изчертавате конкретна тавекторна графика.

Единствено е необходимо да познавате основите на координатната система, за да работите лесно с векторните изображения. Точно както в училище, така и в графичен дизайн програмите, векторите се правят с помощта на криви, линии, точки, координати и математически формули.

Какво е специалното при векторните изображения?

С тенденцията през последните години графичният дизайн да става все по-изчистен и опростен, векторните изображения се превърнаха в силно предпочитани за всякакъв тип дизайн. Ето кои са най-големите предимства на тази графика:

1. Мащабируемост

Основното предимство на векторните изображения е, че можете да променяте техния размер без да се губи качеството им. Тъй като векторните изображения са изградени от линии и криви, а не от пиксели (като растерната графика), те могат да бъдат оразмерявани на всякаква степен без да се размазват или пикселизират.

Поради тази мащабируемост вие можете да имате свободата да превърнете един дизайн за флаер в дизайн за билборд например. 
Или пък ако се наложи да създавате различни бранд материали за фирмата, можете лесно да адаптирате логото и визуалните елементи, ако те са под формата на векторни изображения.

растерно изображение и векторно изображение разлика

2. Векторните изображения не зависят от резолюцията.

За разлика от растерните изображения, които зависят от разделителната способност и имат определен брой пиксели, векторните изображения са независими от резолюцията. Те могат да се показват с всякаква разделителна способност, без да се влошава качеството им. Това прави векторните графики идеални както за печат, така и за дигитални медии, като гарантира, че вашите графичен дизайн проекти изглеждат перфектно, независимо от изходното устройство или носител.

3. Векторните файлове са по-леки.

Векторните файлове обикновено са с много по-малък размер в сравнение с растерните изображения. Тъй като векторните изображения съхраняват математически инструкции, а не пикселни данни (както е при растерните), те изискват по-малко място. Това прави векторните изображения по-лесни за съхранение, прехвърляне и зареждане онлайн. Не случайно в уеб сайтовете се предпочитат основно векторни файлове за лога и иконки.

4. Гъвкавост и лесна редакция.

Векторните изображения предлагат несравнима гъвкавост и възможности за редакция. Вие, като графични дизайнери, можете лесно да променяте цветове, коригирате кривите и линиите на графиките и да усъвършенствате своите графични елементи. Докато това е трудно постижимо, когато става въпрос за растерни изображения и пиксели.

5. Векторните изображения могат да се анимират.

Ако създавате интерактивен UI дизайн, то е задължително да използвате векторни изображения. Анимациите се създават точно от векторни графики. Например в програмата After Effects е необходимо първо да създадете елементите си в Illustrator под формата на криви, а след това да ги прехвърлите в програмата за анимация и да ги направите интерактивни.

С какви програми можете да създавате векторни изображения?

програми за създаване на векторна графика

Програмите за графичен дизайн са безброй, но има няколко, които са безспорни водачи в класациите. Това са Adobe софтуерите. Повече за всяка Adobe програма можете да прочетете в статията: За какво се използват Adobe програмите в графичния дизайн?  Ето кои са програмите, с които можете да създавате векторни изображения:

1. Adobe Illustrator

Номер едно не само в нашият списък, но и в класацията за най-популярни софтуери за графичен дизайн. Това е един от най-надградените софтуери, който предлага всякакви функции и инструменти за редакция на вектори, типография, цветове. Друго предимство на Illustrator е страхотната му съвместимост и с останалите програми на Adobe като Photoshop и After Effects.

2. CorelDRAW

CorelDRAW е пряк конкурент на Illustrator. Ако някога чуете въпрос между графични дизайнери: “Кое предпочиташ - CorelDRAW или Illustrator?” Внимавайте. 😀 CorelDRAW също предлага страхотни инструменти и е подходящ както за предпечатен графичен дизайн, така и за онлайн медии.

3. Inkscape

Inkscape е безплатен софтуер за векторна графика. Той помага за създаване на векторни изображения с гъвкави инструменти за рисуване, широка поддръжка на файлови формати и разнообразие от инструменти. Inkscape е популярна безплатна алтернатива на програмите Illustrator и CorelDRAW. 

Какви файлови формати използват векторните файлове?

Векторните файлове, както казахме се основават на математически формули, а не на пиксел данни, затова и файловите формати при тях са малко по-различни. Ето кои са те:

SVG (Scalable Vector Graphic)

SVG е широко поддържан и много гъвкав формат за векторни изображения. За да определи векторните форми, линии, криви и цветове, SVG формата използва базиран на XML маркиращ език. Точно затова те най-често се използват от уеб дизайнерите. В този формат се запазват уеб интерактивни графики, лога и икони.

AI (Adobe Illustrator)

AI е работният файлов формат на Adobe Illustrator. AI форматът не само поддържа векторни изображения, но и запазва всички работни слоеве и е подходящ за последващи промени. Този формат обикновено се използва от дизайнери и илюстратори за създаване и споделяне на векторни изображения. Но може да се отваря и редактира единствено от Adobe програми за дизайн.

EPS (Encapsulated PostScript)

EPS е универсален файлов формат, който може да съдържа както векторни, така и растерни елементи. Той се използва основно в печатната индустрия и е съвместим с различни софтуери за дизайн и илюстрации. Файловете EPS се използват за лога, илюстрации и печатни материали.

PDF (Portable Document Format)

PDF е широко признат универсален файлов формат, използван за обмен на документи. Той поддържа растерни и векторни графики. Използва се най-вече за файлове за печат.

CDR (CorelDRAW)

CDR е работният файлов формат на CorelDRAW, популярен векторен графичен редактор. Във файловете CDR могат да се съхраняват векторни графики, текст и други елементи. Те се използват често в графичния дизайн най-вече за предпечатна подготовка.

За какво се използват векторните изображения в графичния дизайн?

Без значение какъв софтуер използвате, е важно дали създавате векторни графики, които са красиви и имат приложимост. Ето в кои сфери на дизайна се използват основно векторни изображения:

Лого дизайн и визуална идентичност

Векторните графики не просто са подходящи за лого дизайна, но са задължителни. Логото често трябва да бъде преоразмерявано и адаптирано за различни рекламни материали и носители, поради тази причина то трябва да бъде векторно изображение.

Типография и шрифт дизайн

Ако имате интерес към работата с типография и създаването на шрифтове, то векторната графика е това, върху което трябва да се фокусирате. Типографията е изградена от криви и линии, точно поради тази причина векторните графики ви дават възможност лесно и бързо да редактирате.

Илюстрации и инфографики

В последно време илюстрациите и инфографиките са тренд в графичния дизайн. Ако и вие искате да създавате такива, то овладяването на векторните изображения и програми ще ви е от полза. Всички илюстрации, инфографики и иконки се създават с помощта на векторните графики.

UI дизайн 

Векторните графики играят ключова роля в дизайна на потребителския интерфейс, особено при създаването на икони, бутони и други графични елементи в интерфейсите. UI елементите, базирани на векторни графики, могат лесно да се преоразмеряват, персонализират и адаптират към различни размери и резолюции на екрана без да се губи тяхното качеството.

Дизайн за печат

Векторните изображения се използват широко в дизайна на печатни материали, като брошури, плакати, флаери, визитки и др. Благодарение на тяхната мащабируемост и независимост от разделителната способност, векторните изображения могат да се отпечатват в различни размери, запазвайки своята детайлността си.

Безплатни векторни изображения - 3 източника

Графичните дизайнери често разчитат на различни сайтове за ресурси, без значение дали са stock снимки, видеа или векторни графики. Не забравяй само, че когато използваш такива ресурси е хубаво да ги променяш и адаптираш към собствения си стил на работа. Ето кои са нашите ТОП 3 сайта за безплатни векторни изображения:

1. Freepik

Freepik е един от най-любимите сайтове за безплатни ресурси на всеки графичен дизайнер. В него има не само разнообразие от векторни изображения, но и всякакви работни Photoshop файлове, снимки, видеа и сетове от иконки. 

freepik безплатни векторни изображения

2. Vecteezy

Vecteezy също е често използван източник за всякакъв тип безплатни ресурси като векторни изображения, снимки, видеа и работни файлове. Той предлага и абонамент за премиум продуктите им.

vecteezy безплатни векторни изображения

3. Free Vector

Free Vector е още един сайт, който предлага единствено безплатни векторни изображения. При него няма нужда от абонаменти или създаване на регистрации. 

free vector безплатни векторни изображения

Ако искаш и ти да навлезеш в интересния креативен свят на графичния дизайн и графиката, можеш да го направиш днес с безплатното графичен дизайн обучение на Advance Academy - Graphic Design Basics