За какво се използват Adobe програмите в графичния дизайн?

За какво се използват Adobe програмите в графичния дизайн?
 • 1206 преглеждания

Графичният дизайн днес е важен не само за добрия външен вид на един бизнес, но и за успеха на неговите маркетинг кампании. Работата на графичния дизайнер обаче не стига само да боравене с елементи, естетика и правила в дизайна. Дизайнерите трябва да владеят и специалните програми за графичен дизайн и тук не говорим за Canva. :)

Едни от най-популярните програми на графичните дизайнери са Photoshop и Illustrator, но знаете ли че има още повече от 5 програми за дизайн на Adobe. Чували ли сте за Indesign или Premiere pro? Днес ще ви разкажем за най-популярните и използвани програми на Adobe, кои са те и за какво се използват в графичния дизайн. Нека да започваме!

1. Adobe Photoshop

Програма за графичен дизайн - Photoshop

И разбира се, започваме с най-популярната програма за графичен дизайн - Adobe Photoshop. Всеки знае Фотошоп като програма за обработка на снимки, но възможностите му не стигат само до там. Photoshop също се използва и за:

 • Редактиране и композиране на растерни изображения;
 • Графики и текст в различни слоеве;
 • Създаване на плакати, флаери и други дизайни с растерни и векторни изображения;
 • Създаване на мокъпи и 3D графики;
 • Видео обработка;
 • Дигитално рисуване и илюстрации.
 • Важно е да знаем, че Photoshop е растерна програма тоест всичко, което се обработва в нея е растер (пиксели), но могат и да се вмъкват и векторни изображения.

Photoshop е първата програма, която един начинаещ графичен или уеб дизайнер трябва да научи. Затова и от Advance Academy сме включили Въведение във Photoshop още в първия курс по графичен дизайн - Graphic Design Basics

2. Adobe Illustrator

Програма за графичен дизайн - Illustrator

Втората програма от Adobe, която всеки графичен дизайнер и UI UX дизайнер трябва да знаят, е Adobe Illustrator. Докато Photoshop неспирно разширява своите функции и приложение, Илюстратор се придържа към определени задачи за изпълнение. Това е векторна програма за графичен дизайн. Illustrator се използва за:

 • Създаване на илюстрации - векторни изображения;
 • Създаване на плакати, флаери, визитки;
 • Изграждане на визуална идентичност (лого, икони, инфографики, типография);
 • Създаване на банери за рекламни кампании и социални мрежи.
 • Уеб дизайнерите я използват най-вече за създаване на бутоните, икони и инфографики.

Това е още една фундаментална програма за всеки вид графичен дизайнер, затова и тя също е включена в безплатния курс по графичен дизайн на Advance Academy - Graphic Design Basics.

3. Adobe Indesign

Програма за графичен дизайн - Indesign

Adobe Indesign е специализирана програма за дизайн за печат. Интерфейсът на програмата много наподобява всички останали, но функциите, с които разполага са много по-малко. Adobe Indesign се използва предимно за оформление на страници за книги, каталози, плакати, флаери и други. Най-често се използва от рекламни агенции и издателски къщи. Adobe Indesign е подходящ и за цифров дизайн като създаване на презентации, онлайн каталози, онлайн книги.

4. Adobe Premiere Pro

Програма за графичен дизайн - Premiere Pro

Adobe Premiere Pro е още една специализирана програма за дизайн. Тя по-скоро е насочена към видео обработката и видео монтажа. Premier Pro е цялостен инструмент за обработване на видео. Той се използва широко в:

 • маркетинг агенции;
 • филмовата индустрия;
 • музикалната индустрия;
 • телевизионната индустрия;
 • влогърите в YouTube, разбира се.

Adobe Premiere Pro е базиран на визуална времева линия на различни нива, предвидени за видео кадрите, аудиото, визуалните ефекти. Но за да работите свободно с Premier Pro, е необходимо да познавате и основните програми от Adobe, защото често се случва да се използват заедно за работа по един проект.

5. Adobe After Effects

Програма за графичен дизайн - After Effects

Adobe After Effects е още един от популярните инструменти сред дизайнерите. Той е предназначен за създаване на визуални ефекти, анимации и композиране. Въпреки че не е подходящ за монтаж на двучасов филм, той отново се използва във филмовата продукция за създаване на визуални ефекти, промяна на зелен екран, експлозии и светкавици.
Използва се и в маркетинга за създаване на Reels и Tik Tok видеа, анимиране банери и реклами.

6. Adobe XD

Програма за графичен дизайн - Adobe XD UI design

Adobe XD е векторно базирана програма, с която UI UX дизайнера създава дизайни и прототипи на уеб сайтове и приложения. Това е програмата, която се използва само от уеб дизайнерите. В действителност вие като уеб дизайнери не програмирате приложението, а създавате визуализацията на интерфейса и логическия бутон на всеки клик.

Ако тази статия ви е била интересна, не пропускайте да се абонирате за нашия бюлетин. Advance Academy стартира ново издание на БЕЗПЛАТНИЯ курс Graphic Design Basics. Това е най-пълното безплатно обучение по графичен дизайн в България. В него ще се запознаеш с принципите и правилата в графичния дизайн, ще минеш през въведение във Photoshop и Illustrator и ще научиш повече за лого дизайна. Запиши се сега!