Какво е Софтуерното Инженерство и какви професии има в този ИТ сектор?

Какво е Софтуерното Инженерство и какви професии има в този ИТ сектор?
 • 798 преглеждания

Софтуерното инженерство се развива с невероятна скорост и революционизира начина, по който живеем, работим и общуваме. От смартфони до социални медии, софтуерните инженери играят ключова роля в създаването на технологичните иновации, които преобразяват света ни.

Но какво точно е софтуерното инженерство, какво включва и кои са актуалните IT професии, произлизащи от него? 

Какво е Софтуерно Инженерство?

Софтуерното инженерство е бързо развиваща се област в ИТ сектора. Oбхваща широк спектър от умения и специализации.

Включва проектиране, разработване, тестване и поддръжка на:

 • софтуерни системи;
 • компютърни програми;
 • приложения;
 • бази данни и др.

Софтуерни инженери са всички разработчици и програмисти, които създават софтуерни продукти. Работата им е изключително динамична поради бързо развиващите се технологии, така че никога не им е скучно 🙂 И не слушайте често срещаното изказване, че софтуерните инженери са хора с качулки в тъмна стая - работата е обвързана с комуникация и екипни дейности.

Професии на бъдещето със Софтуерно Инженерство

Java Developer

Java е популярен език за обектно ориентирано програмиране (ООП). С него могат да се създават различни приложения и софтуери, подходящи за уеб и мобилна версия. Над 10 милиона разработчици по света използват Java.

Харесван е, защото универсално работи на всякакви хардуерни платформи и операционни системи. Това се дължи на Java Virtual Machine (JVM), която превежда написания Java код в bytecode. Той може да бъде разчитан от всяка машина и система, която има JVM.

Java е устойчив, сигурен и мащабируем. Има богат набор от библиотеки и фреймуъркове с готови решения. Общността от разработчици около езика за програмиране е активна и ангажирана.

Известни сайтове и приложения, които използват Java, са:

 • Линкдин 
 • Нетфликс 
 • Спотифай
 • Майнкрафт

Ако Java ти звучи като подходящ избор за развитие в IT сферата, ти препоръчваме да се запишеш на Обучение по Java - ниво Junior в Адванс Академи. С наша помощ можеш да се превърнеш в успешен Java Developer само за 9 месеца!

JavaScript Developer

JavaScript е широкоизползван скриптов език за програмиране, с който се създават интерактивни уеб сайтове и приложения. По данни от 2022 година, над 98% от всички сайтове използват JavaScript.

Най-често, JavaScript се комбинира с HTML и CSS за създаването на динамични сайтове и апликации, които да отговарят на заявката на потребителя в реално време.

Скриптовете на JavaScript се изпълняват от уеб браузъра на потребителя, а не от сървъра. Езикът може да работи на множество различни платформи и устройства. Има активна общност от разработчици, които непрекъснато създават нови инструменти, framework-ове и библиотеки за улесняване на кодирането.

Известни сайтове и приложения, които използват JavaScript, са:

 • Уикипедия
 • Амазон
 • Ибей

JavaScript е известен като лесен и достъпен за учене език. Ела и се убеди в това твърдение на курсове по JavaScript Development с Адванс Академи!

QA Engineer

QA идва накратко от Quality Assurance и включва дейностите по следене и подсигуряване на това един продукт да следва зададен стандарт за качество. Ключова част е от разработката на софтуери и подпомага предотвратяването и отстраняването на грешки и бъгове.

Основна цел на QA инженера е да гарантира за качеството на финалната версия на продукта, която достига до крайния потребител. Това се случва чрез серии от тестове и прегледи на код и функционалности.

Наличието на QA специалист е от особено значение за всеки екип от разработчици. Усилията и дейностите по софтуерно тестване спомагат за:

 • Намаляване на финансовите разходи по решаване на проблеми;
 • По-кратко време за работа при корекция на грешки;
 • Спазване на зададени критерии, законови рамки и пр. при създаване на софтуер.

Ако си човек с око за детайла и имаш интерес към ИТ сектора, Quality Assurance може да е нов път към твоето професионално развитие. Разбери като се запишеш на QA обучение при Адванс Академи и стани ниво Junior само за три месеца!

PHP Developer

PHP е сървърен скриптов език за обектно ориентирано програмиране. Чрез него могат да се изграждат динамични уеб сайтове и приложения за различни платформи.

PHP е един от основните избори, когато става въпрос за създаване на сайтове и уеб базирани приложения, както и системи за управление на съдържание (CMS).

Езикът е с отворен код, безплатен е и се използва от над 80% процента от уеб разработчиците. Продължава да се търси от работодателите и няма индикации скоро да спре.

Известни сайтове и приложения, които използват PHP, са:

 • Етси
 • Уърдпрес
 • Чимпмейл
 • Пейпал

Подсигури професионалното си бъдеще и стани PHP програмист с обучение в Адванс Академи. За девет месеца можеш спокойно да стигнеш до ниво Junior и да започнеш работа в IT сектора.

Tърсенето в сферата на Софтуерното Инженерство продължава да нараства и изброените по-горе ИТ професии на бъдещето ще стават все по-важни. Независимо дали искаш да създаваш софтуерни системи или динамични уеб сайтове - Адванс Академи е насреща с опитни преподаватели, отлично оборудвана база и адаптирани обучителни програми.