Какво е типография в графичния дизайн?

Какво е типография в графичния дизайн? Креативна Типография
  • 1678 преглеждания

Без значение дали сте на телефона си, четете книга, разглеждате някой уебсайт или сте се загледали в някоя брошура, непрекъснато имате среща с типографията и усвоявате написаните думи.

Често се случва да размишляваме над самите думи, но най-вероятно никога не сте се замисляли за структурата и дизайна на самия текст и какво влияние са имали те над вас и вашите интерпретации.

В действителност зад всеки добре структуриран текст стои един графичен дизайнер, който е отделил време да обмисли смисъла на дизайна и да вдъхне същите послания и в типографията чрез избор на правилен шрифт и структура. Типографията може да предизвика чувство, да ви напомни за определен бранд или да създаде атмосфера.

Но какво точно е типографията и защо е толкова важна в графичния дизайн, ще ви разкажем в тази статия!

Какво е Типография?

Типографията е изкуството да се подреждат букви, думи, текст по начин, който ги прави по-четливи, ясни и визуално привлекателни за аудиторията. За да се постигне това се гледат какви шрифтове се избират, какъв е външния вид и структурата, какви емоции предизвикват те. Типографията е това, което вдъхва живот на текста.

И въпреки че много хора биха си казали: “Е, какво толкова сложно има в избора на подходящ шрифт…” Истината е, че това е елемент от графичния дизайн, който е от ключово значение, поради което дизайнерите обръщат специално внимание на типографията. Особено днес с преливащо разнообразие от различни видове шрифтове, изборът става още по-труден.

Ако вие сте начинаещ графичен дизайнер, не подценявайте силата на типографията във вашата работа! А ако тепърва навлизате в графичния дизайн, то всичко за основите на дизайна, типография, цветове и композиция можете да научите в БЕЗПЛАТНИЯ курс Graphic Design Basics на Advance Academy.

Защо типографията има значение?

Типографията е много повече от просто естетически подбран шрифт. Тя е важен компонент от дизайна както в печата, така и в дигиталния свят и UX UI дизайна. Главната ѝ цел е да насочва и информира потребителите, да оптимизира четливостта и да гарантира отлично потребителско изживяване. А ето защо типографията е толкова важна:

1. Типографията привлича и задържа вниманието на потребителите.

В графичния дизайн са много елементите, които могат да привлекат вниманието на потребителя - цвят, фотография, графики, текст. Но типографията е елемента, който има способността да ангажира за най-дълго време.

Ако например на вашия сайт имате неподходящи шрифтове и не добра типография, то потребителите едва ли ще останат на сайта повече от 20 секунди.

2. Типографията влияе върху вземането на решения.

Типографията има дълбок ефект върху начина, по който потребителите възприемат дадени съобщения, послания и информация, които са предадени от текста. Ако не разбирате за какво точно се говори тук, замислете се например в уеб сайтовете на кои бутони кликате интуитивно. За да се предизвикат потребителите към конкретно действие се използва определена структура и разбира се, по-привличащи вниманието шрифтове, които са много по-убедителни.

3. Типографията изгражда разпознаваемост на бранда.

Част от изграждането на бранд визуална идентичност не са само създаване на лого и избор на цветове, но и избора на подходяща типография. Консистентната употреба на шрифтове не само че ще подобри визията на сайта и социалните мрежи на бранда, но и потребители подсъзнателно ще започнат да свързват шрифта с този бранд.

Когато избирате шрифтове е важно те да бъдат четливи, ясни и в тон с посланията на самия текст и дизайн. Важно е да следвате йерархия, да структурирате правилно текста и да сте консистентни в употребата на видове шрифтове за определен бранд.

С дизайн обучението на Advance Academy - курса Graphic Design Basics ще можете да научите повече за основите на графичния дизайн, типографията, цветознанието, лого дизайна и още много. Очакваме Ви!