M:Block и micro:bit - как децата могат да създават игри и роботи?

M:Block и micro:bit - как децата могат да създават игри и роботи? микробит, роботика за деца, програмиране за деца
  • 1074 преглеждания

Трансформацията на днешното време ни насочи повече към Интернет мрежата, технологиите и иновациите. В рамките на тази трансформация и малки, и големи бяха въвлечени. Учениците днес не само имат достъп до технологии като компютри и смартфони, но и ги използват за своята учебна дейност.

И за да направим така, че нашите деца да не са просто потребители, но и създатели и иноватори в този ИТ свят, ние ги подготвяме за бъдещето. С помощта на адаптирани технологии за програмиране за деца или роботика за деца, те биват подготвени от рано да мислят креативно и иновативно.

Такива технологии са M:block и Microbit, които изучаваме и с децата от 2-5 клас в програмата Computer Science на Advance Academy. Днес ще ви разкажем малко повече за тях, какво представляват, какво правят децата с тях и как това допринася на тяхното развитие. 

Какво е M:Block?

Mblock е платформа, предназначена за програмиране за деца, която е подобна на Scratch. Използваща принципа на блоковото програмиране, платформата Mblock е подходяща за деца от 2-5 клас. Тя е създадена в подкрепа на STEM обучението. Разликата между Mblock и Scratch е единствено в това, че Scratch е преведен изцяло на български, докато при Mblock е необходимо децата да имат познати думички на английски език.

Как изглежда M:block:

M:block платформата, графичен интерфейс, как изглежда M:block, как изглеждаблоковото програмиране за деца

М:блок въвежда малките ученици в основните принципи на програмирането като цикли, условни оператори, променливи и събития. Всичко това се случва по интересен и забавен начин, докато те разработват свои игри и анимации. 

Какво е Microbit?

Представете си, че имате един малък джобен компютър или роботче, с което можете да програмирате, така че да прави почти всичко. Микробит е точно това - малка правоъгълна джаджа или още платка, която може да вижда, да чува, да пише съобщения и да изпълнява команди.

Но всичко това не е магия, а се нарича програмиране. И всички деца имат възможност да направят първите крачки в програмирането и роботиката с помощта на Микробит. Microbit е устройство, създадено с цел да направи преживяването в класните стаи по-атрактивно и обогатяващо за децата.

Микробит може да прави какво ли не… Да брои крачки, да се усмихва, да говори, да изписва съобщения и дори да ви бъде сутрешна аларма. Възможностите на Micro:bit са безгранични. 

Как изглежда Микробит:

как изглежда Micro:bit, платка Микробит за програмиране за деца, СТЕМ обучение, роботика за деца

Какво правят децата с M:block и Микробит в Advance Academy?

В Advance Academy имаме специален курс по програмиране за деца с Микробит. Курсът е целогодишен, като е предназначен за деца от 2-5 клас, които вече познават блоковото програмиране от платформата Scratch. Обучението по програмиране с M:block и Микробит е второто ниво от програмата от курсове: Computer Science за деца от 1-7 клас.

През първия модул от курса децата започват работа с платформата M:block, за да си припомнят и научат повече за блоковото програмиране и операциите там. По време на този модул те ще разработват игри с различни декори и герои и дори ще създават собствени.

През следващите модули децата постепенно ще се запознаят с роботиката и по-конкретно платката Microbit. Ще разгледаме заедно основните ѝ компоненти и функционалности, ще подаваме входни данни, музикални мелодии и още.

След като децата усвоят всички функции на микробит, ще учим как можем да свързваме платката с други хардуерни компоненти и платки, с които да комуникират помежду си.

Под формата на интересни и забавни игри ще правим различни проекти и ще учим какви са стъпките в програмирането на игра с микробит.

Какви са ползите от роботиката и програмирането за децата?

Интеграцията на технологии, роботика и програмиране в учебния процес не само че печели още повече интереса на децата, но и развива ключови умения:

1. Критично мислене и решаване на проблеми

Докато децата се ориентират в тънкостите на програмирането и роботиката, те развиват способността си да мислят логично и да решават сложни проблеми, след като ги опростят на по-малки.

2. Креативност и иновативно мислене

Основната идея на ученето чрез технологии при децата е да ги мотивира и вдъхнови да бъдат креативни и насочени към иновациите. Програмирането и роботиката са като бял лист, на който децата могат да рисуват каквото пожелаят. Те се научават как да бъдат смели да изразяват своите идеи.

3. Технически умения

Ранните стъпки в програмирането и роботиката при децата им предоставя повече време да се научат и да се ориентират каква ще е бъдещата им професия. А богатата компютърна грамотност сама по себе си ще им е полезна както в училище, така и в университета.

4. Работа и учене в екип

Много често проектите по роботика и програмиране са съвместни начинания. В курса по програмиране с Mblock и Microbit в Advance Academy децата ще имат възможност да работят както индивидуално, така и в екип. Децата научават същността на работа в екип, как да общуват ефективно и да решават проблеми заедно.

5. STEM обучение или още интердисциплинарно обучение

Области като роботика и програмиране често са съчетани и с други дисциплини, като така стават още по-атрактивни и полезни за децата. СТЕМ обучението на Адванс Академи включва в себе си Наука, Технология, Инженерство и Математика. Децата учат тези “трудни” дисциплини по лесен и интересен начин.

Дайте старт на успешното развитие на своето дете в личен и кариерен план с курса по програмиране на Micro:bit за деца на Advance Academy