Най-известните игри в Роблокс за 2023

Най-известните игри в Роблокс за 2023, roblox игри, роблокс платформа
  • 1517 преглеждания

Роблокс е световноизвестна платформа за игри, която забавлява деца и възрастни с разнообразието си от виртуални развлечения. В момента има над 40 милиона игри в Roblox, но няколко от тях се отличават с огромен интерес от играчите.

В днешната статия ще ти разкажем за най-известните игри в историята на платформата Роблокс. 

Накратко за Роблокс

Роблокс е платформа за игри, създадена в САЩ през 2006 година. Работи на принципа на поддържаща общност - играчите сами създават игрите в Roblox и ги публикуват за останалите.  

Платформата добива максимална популярност по време на пандемията и е начин за младежите да бъдат социални онлайн. Достъпна е на мобилна версия и на десктоп, което я прави още по-достъпна за деца и младежи от цял свят.

Много хора определят визуалния стил на играта близък до конструктор Лего. Повече за Роблокс можеш да разбереш в статията ни Какво е Roblox? Всичко, което трябва да знаеш.

Role-playing game

Важен термин за разбирането на Роблокс по-ясно е т.нар. ролева игра (role-playing game, RPG). Познати на повечето, този тип игри се състоят в управляването на герой, който съществува в изграден виртуален свят и сюжет, и който преминава през развитие на способностите си.

Примери за известни компютърни игри, които се причисляват към RPG жанра са Diablo, Final Fantasy, Skyrim, Dark Souls и др.

Най-играните игри в Роблокс за 2023 година

Поради естеството на платформата Roblox, играчите могат да създават безброй игри. Влизайки в платформата, всеки е посрещнат от богат избор от аркадни, приключенски, стратегически и други видове опции.

Въпреки това има няколко игри, които оглавяват класациите по брой играчи всеки месец. За тях си говорим в днешната статия.

Игрите, които сме представили в списъка по-долу, са на база общ брой пускания от създаването на играта в Роблокс платформата.

Adopt Me! (Осинови ме!) - 33,3 милиарда

Създадена през 2017, Adopt Me! продължава да води класацията за най-играна игра в Roblox. Като жанр се води MMORPG (massively multiplayer online role-playing game). По-просто казано, това е голяма онлайн игра, която поддържа множество играчи наведнъж в един виртуален свят.

adopt me - roblox game, роблокс игра, Осинови ме

Основната идея на роблокс играта е играчите да “осиновяват” виртуални домашни любимци и да ги разменят с други играчи. В началото животните са под формата на яйца, които след “излюпването” си преминават през фази на развитие. Няколко любимеца от една фаза могат да бъдат комбинирани в нов вид животно.

Много от играчите споделят, че Adopt Me! напомня на известната игра The Sims от гледна точка на персонализиране на външния вид на героя и неговия дом. Играчът може да “ходи на работа”, печелейки виртуални пари, с които да закупува предмети за героя и любимците си.

Broоkhaven (Брукхейвън) - 32,7 милиарда

Брукхейвън е любопитна комбинация от ролева игра и място за социализиране. Играчите могат да персонализират аватарите си, да живеят в различни къщи, да управляват автомобили и да извършват различни задачи в града, в който се развива играта.

brookhaven roblox игра, роблокс платформа за игри

Самата игра няма богат набор от възможности за развлечение. Играчите избират измежду няколко сгради във виртуалния град, където могат да извършват дейности - да ходят на училище или на работа, да помагат на пожарната, да пазаруват и др.

Това е една от основните критики към Brookhaven, заедно с по-опростените ѝ графики, в сравнение с други Роблокс заглавия.

Основен елемент за успеха на тази Roblox игра е вътрешния чат, чрез който играчите си комуникират. Много често младежите избират да се срещат в подобни игри, отколкото просто да си говорят по телефона.

Tower of Hell (Кула от Ада) - 20,9 милиарда

Tower of Hell е семпла игра с ясна цел - играчът трябва да стигне до върха на кула с препятствия. Именно простотата на тази идея я прави една от най-играните Роблокс игри от пускането ѝ през 2018 досега.

tower of hell, роблокс игра, roblox платформа

Изкачването на кулата е обвързано с таймер, т.е. играчът трябва да стигне до финала за определено време. Препятствията включват различни форми на обектите, върху които героят трябва да скочи, както и външни влияния, които пречат за спокойното преминаване.

Едно от запомнящите се качества на играта е липсата на точки за запазване на прогрес (checkpoints). Падне ли героят веднъж, трябва да започне отначало независимо докъде е стигнал преди.

В играта има над 30 кули, всяка от които с различна трудност. Има и възможност за кула с препятствия на случаен принцип.

Piggy (Прасенце) - 11,7 милиарда

В контраст с веселото заглавие, Piggy е игра на ужасите. В нея играчите влизат в ролята на полицаи, които биват преследвани от зли прасенца докато разследват местопрестъпление. Да, наясно сме, че звучи малко странно.

piggy-roblox-game роблокс платформа за игри

Идеята за прасенца е вдъхновена от известния детски анимационен сериал Peppa Pig.

Роблокс играта има различни вариации на правила, както и 12 виртуални карти. Врагът (прасенцето) може да бъде както автоматичен бот, така и един от играчите на картата. Основната цел на играчите-полицаи е да избягат на време от лошото прасенце.

Murder Mystery 2 (Убийственa мистерия 2) - 11,2 милиарда

Murder Mystery 2 е Роблокс игра, чиято концепция ще се стори позната на тези, които са играли небезизвестната Among us или бордовата игра Върколак. Всеки сървър събира до 12 играчи, от които има един в ролята на “Шериф”, и един “Убиец”.

roblox game murder mastery 2 роблокс игра

Играчите без роля трябва да помогнат на шерифа на открие врага и да го обезвреди, като следят за случващи се убийства. В случай, в който шерифът е отстранен, играч може да заеме неговата роля.

Играта на практика е виртуална гоненица, която забавлява играчите с чувство на мистерия и хумористична паника.

Други известни Роблокс игри

  • MeepCity - подобна на едновремешния Club Penguin, тази роблокс игра служи за социален хъб, където играчите да си говорят и да правят неща във виртуална среда;
  • Royale High - тази roblox игра представлява училище за принцеси и феи. Играчите могат да персонализират героите и стаите си, както и трябва да пишат домашни;
  • Welcome to Bloxburg - това е друга игра, вдъхновена от серията The Sims. Представлява симулация на реалния живот, в която играчите извършват типични ежедневни занимания;
  • Blox Fruits - игра, вдъхновена от аниме сериала One Punch. Играчите развиват героите си чрез събиране на “плодове” със специални възможности, както и чрез битки с други играчи.

Как се правят игри в Роблокс?

Roblox игри се правят през програмата Roblox Studio. В нея играчите могат да създават пейзажа на играта си с готови елементи, вградени в библиотеката на Роблокс. След това идва моментът, в който трябва да програмират, за да зададат на всички обекти функции и характеристики.

Програмирането в Роблокс не е непосилна задача и множество деца и младежи се впускат в това начинание без предишен опит. Именно тази възможност на платформата я прави ценен образователен инструмент.

Ако се интересуваш от game development и искаш да опознаеш света на програмирането и ИТ технологиите, ти препоръчваме курса на Advance Academy: Програмиране с Roblox за деца.

Опитните ни преподаватели ще те запознаят с базовите техники и начини, по които да създаваш свои собствени игри и да ги споделяш с приятели.