Програмиране с JavaScript. 4 неща, които можем да направим с JavaScript

Момче с лаптоп, програмист, Заглавието - Програмиране с JavaScript. 4 неща, които можем да направим с JavaScript
 • 989 преглеждания

Трудно ще стигнете много далеч в програмирането без да се срещнете с JavaScript. Ако сега е първата ви среща с този компютърен език или тепърва навлизате в софтуерното инженерство, то тази статия със сигурност ще ви е доста полезна. Днес ще ви уверим, че езикът JavaScript изобщо не е страшен и ако решите, ще научите да програмирате с него изключително лесно. Ще ви разкажем за 4 вида JavaScript разработки, но преди това нека ви въведем в това какво е JavaScript:

Накратко за приложението на JavaScript

С компютърния език за програмиране JavaScript разработчиците могат да създават интерактивни и динамични уеб страници. JavaScript захранва интернет мрежата още от 1995, а днес този език дори заема челните места в годишните класации за най-използван език. Освен това днес този компютърен език за програмиране се използва не само в разработването на уеб страници, но и извън мрежата. Но преди да продължим с нещата, които можем да правим с програмния език, нека поясним какъв е той и повече за него…

Какво е JavaScript?

JavaScript е скриптов език за програмиране. Той се използва за създаване и контрол на динамични уеб страници. Какво значи това? Всичко, което се променя или се движи в уебстраницата се случва без вие да презареждате ръчно. JavaScript е този, който вдъхна живот и движение в Интернет мрежата. Ето и няколко примера да разберете какво прави JavaScript програмирането с уеб страниците:

 • Автоматичното опресняване на home стената ви във Facebook;
 • Предложенията на Google при търсене за цели думи само при написването на няколко букви.
  Ето така JavaScript улеснява потребителите, подобрява потребителското изживяване и променя играта. 

За какво се използва JavaScript?

JavaScript програмирането основно се използва за разработка на уеб базирани приложения, но нека разгледаме част от това, което включва употребата на JavaScript:

 • Добавяне на интерактивност към уеб страниците.
  За да изглежда сайта ви актуален като бъде нещо повече от уеб страница с текст, то JavaScript езикът за програмиране ще помогне това да се случи. 
 • Създаване на уеб базирани игри.
  За да разрабвоте игри, които се намират директно във вашия браузър, програмирането на JavaScript ще направи това лесна задача.
  Разработване на мобилни приложения.
 • Освен в уеб разработката JavaScript намира и приложение в разработването на мобилни апликации и приложения.
  Бекенд уеб програмиране.
 • Въпреки че JavaScript основно се използва за фронтенд програмиране, той намира приложение и в сървърната част.

Но за да разберете по-добре за какво се използва любимия компютърен език на всички програмисти, сега ще дадем 4 примера за софтуерни разработки с JavaScript:

1. Уеб и мобилни приложения

Знаете ли, че JavaScript е езика за програмиране с най-много фреймуъркове? Точно за разработване на мобилни и уеб приложения трите най-използвани рамки са React Native, Ionic и Angular. Програмирането на уеб и мобилни приложения се улеснява чрез тези фреймуъркове като те добавят инструментариума за софтуерната разработка.

Facebook е пример за приложение, което използва JavaScript и неговите рамки - React и React Native.

2. Сървърни приложения 

При скриптов код от страна сървъра се осъществява бързо зареждане на съдържанието без да се влияе от капацитета на браузъра. Ето затова JavaScript върши чудесна работа от страна на бекенд програмирането. А когато времето за зареждане е по-малко, това подобрява както изживяването на потребителя, така и SEO оптимизацията на уеб сайта. 
А използвайки средата Node.js, програмистите могат да пишат бекенд програмен код за приложения.

3. Разработка на игри 

JavaScript е удобен и за програмиране на уеб базирани игри. Повечето от тях се нуждаят и от HTML5 код, затова често ще са ви необходими и знания за HTML. Не случайно в професионалното обучение JavaScript Development на Advance Academy са включени и HTML и CSS. Още в първите курсове, които са програмиране за начинаещи - Front-end Fundamentals се стартира с HTML и CSS.

4. Интерактивен UX/UI (потребителско изживяване и интерфейс)

Най-честата и масова употреба на JavaScript е точно за създаване на интерактивен интерфейс и потребителско изживяване или още наречено Front end програмиране.

Благодарение на компютърния език за програмиране JavaScript днес ние можем например да използваме един бутон за да стигнем до най горния край на стената ни във facebook.

Към всички, които са в етапа програмиране за начинаещи, надяваме се, че тази статия ви е помогнала да се ориентирате по-лесно в ИТ света и различните програмни езици и употребата на компютърния език JavaScript.

Ако сте решили, че JavaScript програмирането е вашето призвание и желаете професионална кариера точно в това направление от софтуерното инженерство, то не пропускайте да се запишете в професионалното обучение на Адванс Академи - JavaScript Development. Очакваме Ви!