STEM обучение - иновативен начин децата да учат и да развиват лични качества

STEM обучение - иновативен начин децата да учат и да развиват лични качества
  • 1650 преглеждания

Детето ви прекарва много време пред екрана на компютър, таблет, телефон и искате това време да не е изгубено, нали? А защо да не променим подхода? Знаем, че децата обичат технологиите. Едно, защото откриват много игри и забавления в мрежата и второ, защото се чувстват по-близо до света на големите. Да предположим, че е възможно едновременно със забавлението, детето да изучава не само технологиите, но дори и други учебни дисциплини? Вярвате или не, днес това се случва и е редовна практика в най-развитите страни като Великобритания, САЩ, Франция, Китай, Австралия и др. Учебната програма, която интегрира няколко науки в едно се нарича STEM (science, technology, engineering, mathematics).

Какво е СТЕМ?

СТЕМ е методология, на чиято основа е разработена програма - иновативен подход на обучение, при което в един урок се съчетават моменти от няколко дисциплини - наука, технология, инженерство и математика. Откъдето идва и абревиатурата STEM - science, technology, engineering, mathematics. СТЕМ е адаптивно поле, което отговаря на всички нужди на нашия живот - научни, технологични, инженерни и математически. С нашето порастване осъзнаваме, че за всяка професия е необходимо не само едно умение, а набор от такива. Благодарение на иновативния СТЕМ подход вече можем да дадем на децата си целия набор от умения и качества, които са необходими за техния живот като възрастни и за кариерното им развитие.

Традиционно обучение vs. STEM обучение

Каква е разликата между традиционното обучение и СТЕМ подхода? - Както казахме по-рано, СТЕМ дава едновременно нови знания на децата в четири различни дисциплини. Те запомнят по-добре наученото до момента.

Още една позитивна страна е че учениците виждат взаимодействието и връзката между четири на пръв поглед различни дисциплини.

  • Как математиката допълва технологиите;
  • Как технологиите допълват инженерството;
  • Как науката допълва инженерството;
  • И още…

Една от най-значителните неща, с което СТЕМ обучението изпъква пред традиционното, е приложния подход на учене. При този иновативен начин за образование новата информация не просто се преговаря, но и се учим как да я прилагаме в живота. Това се случва чрез експерименти, проекти, практики и различни симулации. По тази причина всички курсове на Advance Academy по програмиране за деца включват лаборатории и различни видове практика и приложение на новите знания при децата.

С какво още допринася СТЕМ обучението?

По време на това по-различно учене, децата първоначално не осъзнават колко много полезна информация научават. Всичко се случва плавно, като на игра. Това е и главната цел на методологията - да не лишава децата от тяхното забавление, а по-скоро да го допълни с любопитство и желание да изследват.

STEM метода на преподаване носи не само повече и по-трайни знания на малчуганите, но и развива много допълнителни умения, които ще са нужни във всякакви ситуации. Благодарение на него децата започват да прилагат повече математическо и алгоритмично мислене в своето ежедневие, учат се на последователност, логика, фокус, гъвкавост, възможност за справяне с проблеми, а дори и развиват своето креативно и иновативно мислене. Можете да прочетете повече в статията: Каква е ползата от STEM обучение за децата.

Ако твоето дете показва голям интерес към технологиите, насочи неговите влечения в правилната посока. Със иновативните STEM обучения по програмиране за деца на Advance Academy, малчуганите не само ще научат как да си служат с компютърните езици, но и ще развият полезни умения, ще намерят нови приятели и ще се забавляват!

За най-малките Адванс Академи разработи програмата Computer Science за деца 1-7 клас, а за по-големите - Web Development за ученици 5-12 клас.

Всяка една от програмите, включва интересни лаборатории, експерименти, проекти и предизвикателства.