Топ 5 езика за програмиране за 2023

Топ 5 езика за програмиране през 2023 година. Компютърни езици за програмиране
  • 4447 преглеждания

Имаше време, в което компютърното програмиране беше приемано като мистериозна и трудно достъпна материя. В тази мистериозна сфера бяха само шепа хора - компютърни програмисти. Днес част от това твърдение запазва своята вярност, но друга… не чак толкова.

Разбира се, ИТ професиите изискват много умения, качества и солидни познания в компютърните езици за програмиране. Но въпреки това става все по-позната и достъпна сфера за кариерно развитие. ИТ света не спира да расте и да се развива.

Ако ти мечтаеш за професионално развитие като програмист или си решил да се преквалифицираш в ИТ сектора, най-вероятно се чудиш кой език за програмиране да избереш нали? Без съмнение е, че за да увладееш един програмен език ти трябва да си целенасочен, фокусиан и отдаден. Затова избора ти днес е от голямо значение.

Има и още няколко неща, с които трябва да се съобразиш при вземането на решение, като ниво на трудност, с което си готов да се справиш, притежаваш ли вече някакви базови умения за програмиране и какви са те, с какъв тип софтуерни разработки желаеш да се занимаваш и занапред в професията и дали езика за програмиране е достатъчно популярен.

Днес ще ти помогнем малко с избора като ти споделим кои ще са най-търсените и популярни компютърни езици за програмиране през 2023 година.

1. JavaScript
JavaScript е компютърен език за програмиране от високо ниво и една от основните технологии в глобалното интернет пространство. Този език за уеб програмиране държи челните позиции в тази класация вече поредни години. Днес 97,8% от сайтовете използват JavaScript. С JavaScript оперират програмистите, занимаващи се с front end разработване, тоест програмирането на интерфейса. Прогнозите предвиждат, че JavaScript ще продължава да е №1 в класациите на най-използваните езици за програмиране на световно ниво.

Advance Academy предлага пълна професионална програма - JavaScript Development. С тази програма в рамките на 12 месеца, можеш да се превърнеш от начинаещ в програмирането в професионален Front End девелопър. 

2. Python
Python е един от най-лесните езици за научаване поради неговата четливост. Той е и сред най-популярните езици за програмиране днес. Python е безплатен език за програмиране с отворен код. Той се използва широко в различни сектори, като уеб програмиране, разработване на приложения, машинно обучение, анализ на база данни, автоматизация и тестване на софтуер. Той се поддържа и от много операционни системи. Като се има предвид широката му употреба и достъпност, не е случайно това, че Python заема 2-ро място в световната класация за на-добрите компютърни езици за програмиране и дори надминава езици като Java.

Поради това, че Python е лесен за научаване програмен език и е подходящ за начинаещи програмисти Advance Academy предлага индивидуални уроци по програмиране с Python за деца както и Програмиране за напреднали на PYTHON за деца.

3. Java
Java е още един от най-използваните компютърни езици от програмистите днес. Този език за програмиране е известен със своето общо предназначение и обектно-ориентираната си структура. Приложенията разработени на Java могат да се използват на различни устройства и системи като Mac, Windows, Android, iOS и други. В резултат на това Java е призната за своята преносимост между платформи, от мейнфрейм центрове за данни до смартфони. В наши дни повече от 3 милиарда устройства работят с приложения разработени на Java. 

Java не е от най-лесните компютърни езици за програмиране, но търсенето на опитни Java девелопъри не спира да расте. 
Advance Academy разработи пълна програма от курсове по Java Development, която да въведе всеки начинаещ програмист и да го превърне в професионален Java Developer. 

4. Kotlin
Kotlin е компютърен език за програмиране с общо предназначение. Той притежава както обектно-ориентирани, така и функционални характеристики за програмиране. Първата версия е разработена и представена като Project Kotlin през 2011 г. от JetBrains. Официално е пуснат като Kotlin през 2016 г. Той е един от най-младите езици за програмиране, но в същото време и един от най-успешните. За прогнозите за 2023 година за най-добри компютърни езици за програмиране той заема 4-та позиция. Голяма част от Google приложенията са базирани на Kotlin.

Повече за този програмен език, можете да прочетете и в статията:

5. PHP
PHP е език за програмиране с отворен код. Той се приема като важен компютърен език за научаване, поради това че той се използва за разработката на повече от 80% от уебсайтовете в Интернет както и големи сайтове като  Facebook, Wikipedia, Yahoo. Поради тази му популярност той се на режда на 5-то място сред най-добрите програмни езици за 2023.
Основното приложение на програмния език PHP е за писане на сървърни скриптове. PHP се счита за сравнително лесен език за изучаване от начинаещите в програмирането. Въпреки това търсенето на PHP програмисти все още е сравнитолно голямо от разполагането с професионалисти в сферата.

Ако имаш интерес към сървърното програмиране, то курсът PHP Development на Advance Academy е перфектния избор.

Стартирай своята кариера в ИТ сектора сега. Започни своето обучение в Advance Academy и се запознай с най-търсените и използвани компютърни езици за програмиране на световно ниво. Очакваме те! :)