Уеб дизайнер или Графичен дизайнер? Каква е разликата?

Уеб дизайнер или Графичен дизайнер? Каква е разликата?
  • 1400 преглеждания

За мнозина уеб дизайнът и графичният дизайн може да изглеждат като една и също професия, но те в действителност не са. Те може да работят заедно, но е важно да знаем, че са две отделни неща. Уеб дизайнерът и Графичният дизайнер трябва да притежават различни качества и умения, за да вършат своята работа.

Без значение дали вие сте в етап, в който избирате своята нова професия или се нуждаете от дизайнер за вашия бизнес, е важно да знаете каква е разликата между графичен и уеб дизайнер.

Днес ще ви разкажем повече за графичния дизайн и уеб дизайна и какви са основните разлики помежду им. 

Уеб дизайн vs. Графичен дизайн

Това, което основно различава уеб дизайнера от графичния дизайнер, са техническите умения, които се изискват за всяка една от тези професии. Уеб дизайнерът (или още UI UX дизайнерът) е необходимо да има познания в програмирането, докато графичният има по-пряка връзка с печатниците и маркетинг специалистите. Графичният дизайн основно се фокусира върху визуалността на графичните елементи, докато уеб дизайнът - на функционалността им. Но нека разгледаме по-подробно какво е графичен и уеб дизайн и техните ключови разлики.

Какво е Графичен дизайн?

Едно от най-лесните определения за Графичния дизайн гласи, че това е практика за създаване на визуално съдържание, което предава конкретни идеи, емоции и съобщения. Графичният дизайн може да се използва и като начин за артистично изразяване на идеи и мисли, а може и да се използва по комерсиален начин като част от маркетинг стратегиите. Графичният дизайн подобрява комуникацията между потребителите и бранда, предавайки посланията чрез визуалното. 
Ако искате да се развивате в сферата на графичния дизайн, то можете да стартирате своето кариерно обучение с БЕЗПЛАТНИЯ курс Graphic Design Basics на Advance Academy.

Какво е Уеб дизайн?

Уеб дизайнът е изкуството на планиране, създаване на концепция, подреждане на съдържание и елементи за споделяне в онлайн пространството. Всичко, което прави един уеб дизайнер не е свързано само с добре изглеждащия дизайн на потребителския интерфейс, но и с функционалността и правилната подредба. 
Уеб дизайнът отговаря за външния вид и усещането на уеб сайт, за да осигури добро потребителско изживяване. 

6 ключови разлики между Уеб дизайна и Графичния дизайн

1. Нивото на техническите умения е различно.

Уеб дизайнерът се налага да има основни познания по програмиране като това включва да разбира как работят езици като HTML и CSS и какво е възможно да се прави с език за програмиране като JavaScript. Това е така, защото уеб дизайнерите работят рамо до рамо с front end програмистите. Освен това уеб дизайнерът трябва да умее да работи с графични програми като Adobe Photoshop и Illustrator, но също и със специални UI UX дизайн програми като Adobe XD и Figma. 

Докато графичният дизайнер се изисква да владее основно Photoshop и Illustrator.

2. Уеб дизайнът е динамичен, докато графичният дизайн е траен.

Уеб дизайнерите е необходимо редовно да се информират за новите технологии и промените в условията. При един дизайн на сайт е важно той регулярно да се актуализира спрямо промените в изискванията и възможностите на Интернет пространството.

A при създаването на визия от графичния дизайнер, тази визия остава трайна и непроменена във времето.

3. Графичният дизайн е статичен, а уеб дизайнът - интерактивен.

Графичният дизайн не е толкова интерактивен, колкото е уеб дизайнът. При графичния дизайн се създават визии, банери, дизайни, които остават непроменени от външни влияния.

От друга страна, уеб дизайнерите създават дизайни, които ще бъдат в пряка интеракция с потребителите, като той ще кликва на бутони, ще въвежда текст, ще скролва и ще мести елементи.

4. Необходима е постоянна връзка с уеб дизайнерът.

Дори дизайнът за един уеб сайт да е напълно готов, това не означава, че работата е приключила. Уеб дизайнерът е ангажиран периодично да прави актуализации по сайта, да добавя елементи, да допълва нови страници. Уеб дизайнът изисква непрекъснато участие.

Графичният дизайн не изисква толкова неща. След като един дизайн на лого например е готов, той се изпраща и работата по този проект на графичния дизайнер приключва.

5. Различни изисквания за размера и формата на файловете.

Всички дизайнери знаят, че изображенията и графиките, които се правят за уеб пространството са различни от тези за печат, както по размер, така и формата на файловете. Както графичните дизайнери, така и уеб дизайнерите е необходимо да знаят условията, необходимите размери и файлови формати за всеки тип дизайн, който правят.

6. Уеб дизайнерите работят рамо до рамо с уеб разработчиците.

Разбира се че графичният дизайнер и уеб дизайнерът допринасят един на друг и работят заедно по проекти. Но също така е важно да отбележим, че основната комуникация на уеб дизайнера е с програмистите, за да може дизайн идеите да бъдат реализирани под формата на код. Също така уеб дизайнерът има и връзка с маркетинг екипа, за да разбере какви са целите и посланията, които сайта трябва да носи.

Дизайнът като цяло е една от най-комплексните и широко приложими професии. Всеки вид дизайн изисква определени знания, качества и умения. Но естественото начало на всяка една от дизайн професиите е графичният дизайн и неговите основни принципи. Ако ти мечтаеш да си уеб дизайнер, motion дизайнер, графичен дизайнер, то можеш да стартираш своето професионално обучение напълно безплатно с курса Graphic Design Basics на Advance Academy