Уеб програмиране за деца: Какво правим в обучението за ученици Web Development?

Уеб програмиране за деца: Какво правим в обучението за ученици Web Development?
  • 560 преглеждания

Програмирането не е само за възрастни. През последните години стана ясно, че професиите на бъдещето се оформят най-вече покрай дигиталния свят. И не случайно започнахме да обучаваме децата на новите умения - програмиране за деца и ученици.

Истина е, че това не е просто умение, предпоставящо добра кариера в ИТ сектора. Програмирането влияе положително както за развитието на децата в кариерен, така и в личен план.

Днес ще ви разкажем повече за уеб програмирането за ученици, как те изучават популярни езици за програмиране като JavaScript и PHP или технологии като React JS и какви са ползите от програмирането за деца. Ще отговорим и на въпроса на малките ентусиасти “Как да се науча да програмирам?” и ще ви разкажем повече за нашата програма от целогодишни курсове. Нека да започваме!

Как децата учат уеб програмиране?

Програмирането за деца може да ви звучи като мисията невъзможна, но в действителност не е толкова трудно за тях. Децата могат да се научат да програмират, така както учат всяко друго умение или наука.

В началото на обучението учениците от 1-7 клас започват с по-опростени концепции за кода. Това става възможно с езици за програмиране за деца като Scratch.

Ние в Advance Academy създадохме две пътеки на обучение. Computer Science за деца от 1-7 клас учи децата на програмиране посредством създаване на игри и анимации, програмиране на роботи и лесни мобилни приложения.

Следващият етап е програмата Web Development, подходяща за деца от 5-12 клас. В нея учениците започват да навлизат в сериозното програмиране и да усвояват истинския програмен код. В тази статия ще разкажем по-подробно за обучението по програмиране за деца от 5-12 клас.

Започвайки от рано и надграждайки постепенно, учениците могат да достигнат нивото на начинаещи програмисти. Ето как се случва това:

Курсове по уеб програмиране за деца във Варна на Advance Academy

Курсовете по уеб програмиране за деца на Advance Academy са част от целогодишната програма за обучение Web Development. Програмата е създадена по адаптиран и интересен начин за учениците от 5 до 12 клас.

Обучението е разделено на 4 нива, за да може когато учениците завършат единия курс по програмиране да имат възможността да продължат към следващия. Така поетапно те правят крачка по крачка към успешна кариера в ИТ сектора.

Всеки от курсовете за деца е с продължителност една учебна година, като през този период се фокусираме върху една технология или конкретен език за програмиране. А какво учим по време на уроците по програмиране за деца?

1. Уеб програмиране за ученици

уеб програмиране за ученици HTML CSS

Целогодишният курс уеб програмиране за ученици е първото ниво от образователната програма за деца. Този курс е подходящ за деца от 5-12 клас. В уеб програмирането е необходимо да поставим основите с езиците HTML / CSS. HTML е маркиращият език, с който се изгражда структурата на всеки един сайт, а CSS е стилизиращият език, отговарящ за визуалната страна на уеб сайта. Освен че ще научат много за програмирането, учениците ще започнат да разработват своя първи уеб сайт и ще натрупат практически опит с програмния код. 

2. JavaScript програмиране за ученици

уеб програмиране за ученици JavaScript

Целогодишният курс по JavaScript за ученици е един страхотен начин за децата да оползотворят свободното си време. По време на уроците по програмиране за деца те ще надградят знанията си в уеб разработката като се запознаят с най-популярния език за програмиране - JavaScript. Ще се научат как да създават интерактивност в своя уеб сайт. Ще учим и как да правим реални игри за повече от 1 играч с помощта на JavaScript. В края на учебната година ще завършим с традиционното Code Challenge представяне на проектите пред родители и курсисти. 

3. ReactJS програмиране за ученици

уеб програмиране за ученици ReactJS

Третото ниво от програмата по уеб програмиране за деца е ReactJS. React е масово използван от начинаещи и напреднали в уеб програмирането. Тази JavaScript библиотека е създадена с цел да оптимизира процесите по разработване на динамични и интерактивни уеб страници и приложения. И да, наистина и учениците от 5-12 клас могат да се научат да работят с React. По време на курса за деца ще преговорим изученото в предишните курсове - HTML, CSS и JavaScript, а след това ще надградим с React. Ще започнем работа по потребителски интерфейси, ще добавяме интерактивни елементи към нашата уеб страница и ще работим с данни. 

4. PHP програмиране за ученици

PHP е популярен сървърен език за програмиране, използван за изграждането на сървърната част на различни уеб сайтове. Това е последното ниво от целогодишното обучение за деца Web Development. По време на курса децата ще се научат как да създават динамична уеб страница, ще работят с функции и масиви, ще създават формуляри и ще се научат как да работят с базата данни My SQL. Ще се научим и как да разработваме цяла платформа с административен панел и динамично съдържание.

В рамките на всеки един курс от пътеката Web Development за деца всичко, което се изучава на теория, се прилага и в практическите упражнения. Това не само допринася за новите професионални умения на учениците, но и подбужда интереса им и желанието да учат и правят нови неща. 

Какви са ползите от програмирането за ученици?

Програмирането предлага огромен набор от предимства за учениците, независимо дали те са се насочили към ИТ професионалния сектор или друг. Ето кои са част от ползите от програмирането за ученици:

Програмирането е една от най-бързо развиващите се професионални сфери днес.

Ако децата имат интерес към технологиите и ИТ света, то обучението Web Development е един страхотен ранен старт на тяхното развитие. Със сигурност университетът е важна стъпка след завършване в училище. Но уроците по програмиране за деца биха им предоставили повече трайни знания, предварителна ориентация и повече увереност.

Програмирането ни учи как да се справяме с проблеми.

Докато програмират, учениците се научават как да разделят сложните проблеми на по-малки и по-управляеми части. Този подход към решаването на проблеми е полезно качество дори и извън сферата на програмирането.

Децата започват да обръщат повече внимание на детайлите след като усвоят програмирането. 

Малка грешка в програмния код може да доведе до големи последствия. В процеса на програмиране децата развиват усет към детайлите и съставните части на една голяма система, което е ценно умение в почти всяка професия.

Ползите от програмирането за деца са повече, отколкото предполагате. Можете да прочетете повече за тях и в статията: Какви са ползите от програмирането при децата и учениците?

Осигури на детето си полезни умения и стабилно кариерно развитие с обучение по програмиране за деца - виж повече в сайта ни.