5 причини да станеш QA специалист

5-причини-да-станеш-QA-специалист-заглавие-лого-на-Advance-Academy-компютър
  • 1148 преглеждания

Софтуерът е станал неразделна част от нашето ежедневие. Заобиколени сме от приложения на нашите компютри,  смартфони, таблети и буквално се натъкваме на софтуер, където и да отидем.

Работата на QA инженера е да се увери, че този софтуер, работи безпроблемно и да успее да открие и да отстрани грешките (ако има такива), преди продуктът да стигне до клиента.

Именно за това работата на QA специалистите е изключително важна. В тази статия ще разгледаме защо e толкова предпочитана професия и кои са 5-те причини да станеш QA? Да започваме! 

1. Обучението не отнема много време

QA инженерството е перспективна област и търсенето на специалисти не спира, което означава, че все още можеш да влезеш в смелия нов свят на тестването. Например ръчното тестване (manual QA) може да се научи за около два месеца и ще ти даде достатъчно познания за да стартираш своята кариера като manual QA.Тестването може да се изучава от нулата, така че няма нужда да имаш предварителни познания.

2. Добри възможности за кариера и голямо търсене на QA специалисти

От 2022 г. се очаква търсенето на софтуерни тестери и QA инженери да нараства с 25% през следващите 10 години. Причината за това се дължи на непрестанното използване на софтуерни продукти за бизнеса. Компаниите трябва да се уверят, че техният софтуер е надежден и работещ и именно за това се нуждаят от все повече QA специалисти. 
След като натрупаш опит като Manual QA специалист, можеш да продължиш своето професионално развитие като QA Automation. При този вид тестване, специалистът пише код, чрез който машината започва автоматично да търси грешки. Разбира се, изучаването на автоматизирано тестване и работата в тази област изисква по-задълбочени технически познания, но това няма защо да те плаши.

3. Добро заплащане

QA инженерството е добре платена професия. Това е само една от причините много професионалисти да я смятат за страхотна професия. Работата в ИТ сектора има редица предимства – това е непрекъснато разрастваща се и динамична област и това означава, че всички професии в индустрията продължават да се развиват, да напредват, да стават все по-търсени и следователно все по-добре платени. 

4. Работата не е натоварваща

Работата на QA специалиста включва: проверка на изискванията за продукта, извършване на оценки на риска, подобряване на качеството на продукта, тестване, планиране и анализ на резултатите от теста. Работата не е стресираща и крайните срокове в повечето случаи са от голям период от време. За разлика от други професии, които често са изтощителни и стресиращи.

5. Всеки може да стане QA

За да станеш QA специалист, не е нужно да имаш предварителни познания в областта, нито се изискват каквито и да е познания по програмиране. Необходимо е да имаш желание да учиш, да притежаваш критично и аналитично мислене и мотивация. Всичко останало е само въпрос на време и опит.

Ако и ти искаш да започнеш своята кариера като Quality Assurance специалист, ние от Advance Academy, сме подготвили цялостна обучение - Quality Assurance – Ниво Junior.
В рамките на 3 месеца всеки начинаещ ще получи необходимата теоретична и практическа подготовка, с която може да започне работа като Junior QA специалист. Очакваме те!