6 причини защо да използваш React в Уеб програмирането

react js реакт курсове по програмиране джава javascript advance academy варна
  • 754 преглеждания

ReactJS е библиотека за JavaScript, създадена в периода 2011-2013 от разработчици на Фейсбук. На нея са базирани известни приложения и сайтове като Instagram, Twitter, Netflix и Airbnb. Неслучайно React  е толкова търсен и популярен - фокусът върху максимално оптимизираната работа с код  и използването на многократни компоненти улеснява разработването и поддържането на сложни приложения. Той е изключително удобна за използване технология и днес ще разгледаме 6 причини защо е в полза на разработчиците да я прилагат в уеб програмирането.

А ако успеем да те убедим, че React е наистина вълнуващ и полезен инструмент, можеш да погледнеш и курса на Advance Academy “JavaScript Advanced - ReactJS”. Там ще си поговорим повече за синтаксиса, компонентите и логиката в React, и ще се се упражним с интересни практически задачи.  

Започваме с аргументите в полза на React…

1. React е несравнимо гъвкав и съвместим с други технологии

ReactJS e гъвкаво решение в уеб програмирането в много отношения. Можеш да го използваш с други библиотеки, framework-ове или обикновен JavaScript. Това го прави лесен за използване, тъй като научавайки тази една технология ще можеш да правиш множество различни неща. А и съвместимостта му с фронтенд и бекенд технологии го прави добър избор за сложни уеб приложения. 

React позволява създаването на толкова много различни неща:

  • Дизайнерски елементи като бутони и етикети;
  • Десктоп приложения;
  • Мобилни приложения;
  • Статични уеб сайтове;
  • Интегриране на иновативни технологични концепции като VR и 360 изгледи.

 

 

2. React има голяма, активна общност от разработчици

Винаги е добре, когато има кого да помолиш за помощ или съвет. Популярността на React се дължи на неговата обширна общност от разработчици, които допринасят за растежа и развитието на технологията. Можеш да намериш безброй ресурси за обучение и отстраняване на проблеми: уроци, документация, библиотеки с отворен код. 

Тъй като React е създаден от Facebook, той се поддържа активно от специалисти на компанията, което допълнително подсигурява надеждността и качеството му. Разработчиците на социалната медия водят специализиран блог, където споделят новини и актуализации за библиотеката. Това значи, че винаги имаш достоверна информация право от създателя на самата технология.

3. React е с широк набор от допълнителни инструменти

Наборът от инструменти за React опростява процеса на уеб разработка и го прави по-ефективен. С инструменти като React Developer Tools, Redux DevTools и Storybook, предоставящи мощни функции за отстраняване на грешки, тестване и документиране, които спестяват време и подобряват цялостното качество на приложението. React Developer Tools и Redux Development Tools, наред с други, предлагат изключително удобни възможности, които могат лесно да бъдат инсталирани и използвани като обикновени разширения за Chrome. Тези инструменти позволяват на разработчиците ефективно да проверяват йерархичните компоненти, базирани на React, да проверяват действията за изпращане и да преглеждат промените в състоянието веднага в разширението.

4. React улеснява преизползването на елементи

Може би едно от най-популярните позитивни качества на React е именно лесното повторно използване на елементи. Той позволява създаването на компоненти за многократна употреба, които запазват необходимата логика и функционалност за изобразяване на конкретна част от потребителския интерфейс. Съответно тези елементи могат да се използват безброй пъти в приложението, намалявайки необходимото количество код и времето за зареждане.

 

 

5. React си има разширен синтаксис в лицето на JSX

JSX (JavaScript XML) е начин за писане на подобен на HTML синтаксис в JavaScript. Той позволява да се комбинират JavaScript функционалности с HTML структура, което улеснява изграждането на сложни потребителски интерфейси. JSX кодът изглежда подобен на HTML, но всъщност се компилира в JavaScript, преди да бъде изпълнен от браузъра. Това опростява процеса на писане на код, като се намалява количеството на превключване между файлове.

Тъй като може да се използва директно в JavaScript код, JSX подобрява ефективността на работа с DOM. Така приложенията React.js са по-бързи и по-ефективни.

6. React има висока производителност, подкрепена от виртуален DOM

Един от основните позитиви на ReactJS се дължи на използването на Virtual DOM.  Той е олекотена версия на действителния DOM и позволява да се актуализират само необходимите компоненти. По този начин се намалява натоварването на браузъра, а приложението е по-бързо и удобно. 

По-подробно, чрез запазване на DOM в паметта и използване на специализиран алгоритъм за разлика, React оптимизира прилагането на  промени. Това води до изключително бърз рендър. Други основни ползи от работата с виртуалния DOM на React са:

  • Максимално използване на паметта
  • По-оптимизирано използване на процесор
  • Лесна употреба

Готов ли си да програмираш следващата голяма социална медия или известен уебсайт? От теб идеите, от нас знанията - запиши се на обучение по ReactJS с Адванс Академи!