Angular vs. React Какви са приликите и разликите на тези два framework-а?

Angular vs. React Какви са приликите и разликите на тези два framework-а?
  • 1081 преглеждания

Секторът на уеб разработката не спира да се увеличава, като се очаква да нарасне още повече в близкото бъдеще. Състои се от над 26 милиона програмиста в целия свят, а до 2030 г. се предвижда да достигнат до 45 милиона. Голяма част от IT специалистите са се насочили към front end програмирането. Според изследване на Stack Overflow към наши дни front end разработчиците са близо 40% от всички програмисти.

Въпреки тези данни, можете да забележите, че търсенето продължава да се увеличава и има много свободни позиции, които чакат своите специалисти. Ако и вие искате да сте ИТ специалист и най-вече - front end програмист, то сте на правилното място.

За да вършите своята работа по-ефективно и бързо е необходимо не само да владете HTML, CSS и JavaScript, но също така да сте запознати и с JavaScript фреймурковете и библиотеките. Днес можете да чуете за много JS фреймуркове като VueJS, Svelte, AngularJS… Но днес ще се съсредоточим върху два от най-популярните framework-а - React и Angular.

Какво е Angular?

Angular е framework за уеб разработка, базиран на езика за програмиране TypeScript. Той е базиран на компоненти, което улеснява разработката на мащабируеми уеб приложения. Има голяма колекция от добре интегрирани библиотеки и функции, които подобряват ефективността на програмистите. Angular разполага и с набор от инструменти за мащабиране, което позволява както разработката на проекти от един IT специалист, така и разработки на приложения на корпоративно ниво. 
Angular е непрекъснато актуализирана технология, благодарение на Angular екипа на Google. Повече за този framework можете да прочетете и в статията: Какво е Angular? За какво се използва?

Какво има Angular като предимство пред React?

  • MVC модел;
  • Инжектиране на зависимости;
  • Angular е Full Stack Framework;
  • Двупосочно обвързване на данни;
  • Невероятна структура на приложението.

Какво е ReactJS?

React е JavaScript библиотека с отворен код, използвана за разработка на потребителски интерфейси или UI компоненти. Неговите декларативни характеристики и компоненти дават възможност на разработчиците лесно да създават интерактивни интерфейси и мащабируеми приложения за всички платформи. React е създаден и се поддържа от Facebook и общност от отделни IT специалисти. 
Обучение по ReactJS е една от стъпките и в пълната програма от курсове - JavaScript Development на Advance Academy. 

Какво има React като предимство пред Angular?

  • Предимство на JSX;
  • Гъвкавост на градивни елементи;
  • Изоморфен JavaScript;
  • Единично обвързване на данни.

Angular или React: Какви са приликите и разликите?

Общите и различните черти между тези два JavaScript фреймуърка, могат да се забележат в зависимост от няколко параметъра:

Обвързване на данни

Angular използва двупосочно обвързване на данни. Това означава, че когато някой елемент на интерфейса се промени, състоянието на модела също се променя автоматично.

От друга страна, React използва еднопосочно обвързване на данни, което изобразява модификациите в интерфейсния модел само след като се актуализира състоянието на модела. А когато компонентите на интерфейса се променят, състоянието на модела не се променя.

Еднопосочното обвързване на данни може да се каже, че дава по-голям контрол на Ай Ти специалиста, но от друга страна двупосочното обвързване на Angular предоставя бързина в уеб разработката.

Компоненти

Angular фреймуъркът се състои от три вида компоненти - модели, изгледи и контролери. Структурата на Angular е фиксирана и комплексна. Angular позволява на програмистите да разрелят програмния код на отделни файлове, което улеснява повторното използване на шаблони и кодови бази в други проекти.

А React няма фиксиран формат за писане на програмен код, но предоставя много добре структурирана и четлива кодова база. Използването на компонентни дървета позволява кодът да бъде логически организиран.

UI Компоненти

Angular поддържа различни компоненти за материален дизайн, като оформления, бутони и изскачащи прозорци. Това позволява гладка и бърза конфигурация на потребителския интерфейс.

Докато в React, за да използвате наличните UI компоненти, първо е необходимо да инсталирате Material-UI Library and Dependencies. Разработени от общността, тези UI инструменти предлагат много UI компоненти (безплатни и платени опции).

DOM (Документен обектен модел)

Документният обектен модел е графика, която визуализира текущия изглед на браузъра на потребителя. Front end програмиста редактира DOM, за да промени това, което потребителите виждат, но тези промени се отразяват и на производителността. Поради тази причина и Angular, и React се стремят да подобрят начина, по който DOM рендерира изгледа след актуализация. 

Инструменти

В UI разработката инструментите, компонентите и функциите са от изключително значение. React обаче разчита основно на външни библиотеки. Тези библиотеки са както за компоненти, така и за управление на състоянието. Framework-ове като Helmet, Redux и React Router, помагат значително за API взаимодействието и маршрутизирането.

Angular, от своя страна не изисква никакви външни библиотеки и предлага всички необходими функционалности в своя пакет.

Ако вие искате да създавате:

  • Богати на функции приложения от корпоративен клас,
  • Приложения от ниско до средно ниво на сложност,
  • Приложения с повишена производителност,
    то най-доброто решение ще е да изберете framework-а Angular. 

Angular е framework-а, който е част от уеб разработката на приложения като Upwork, Forbes, National Geographic, Gmail, HBO, BMW и още много.

Ако вече сте се научили да програмирате с JavaScript, HTML и CSS и усещате, че е дошъл момента да повишите още вашите умения, то можете да го направите още сега като се запишете за курса по програмиране с Angular на Advance Academy. Обучението стартира на 20 Март. Очакваме те!