Какво е Angular? За какво се използва?

Какво е Angular? За какво се използва?
  • 1090 преглеждания

От комуникация в социални мрежи до лични консултации за ментално и физическо здраве, от онлайн търговия до онлайн банкиране… Вече целият свят използва какви ли не приложения за всяка своя ежедневна дейност. 
Тези приложения внасят удобство и ни помагат за всичко, като предлагат безпроблемно потребителско изживяване и интуитивни интерфейси (UX/UI). Всички сме благодарни на програмирането и web developer-ите за това! Но как се случи тази бърза трансформация от висенето на опашки в банката до управлението на парите ни само с един клик на телефона?

Част от заслугите за тези уеб разработки, сигурността им и надеждността, можем да припишем на езиците за програмиране като TypeScript и JavaScript и всички JavaScript frameworks като Angular.

Днес ще ви разкажем повече за Angular - JS рамка, базирана на TypeScript, която улеснява създаването на надеждни приложения. Но преди да започнем да говорим по-подробно за рамката Angular, ще направим едно кратко въведение в TypeScript, защото е от ключово значение за работата с JS рамката Angular. 

Какво е TypeScript?

TypeScript е строго типизиран, компилиран, ООП език за програмиране. Той се основава на добре познатия компютърен език - JavaScript. Typescript е език за програмиране от високо ниво с безплатен отворен код, който е разработен и се поддържа от Microsoft.

Този компютърен език за програмиране може да се приеме като подобрена версия на JavaScript, в която обаче са предоставени по-добри инструменти за всякаква работа и допълнителни функции.

Какво е Angular?

Angular е отворена рамка на JavaScript предимно за създаване на single page приложения. Тя се използва за front end програмиране. Рамката е написана на TypeScript, разработена е и се поддържа от Google. Първоначално рамката Angular е била предвидена да бъде втората версия на AngularJS, но впоследствие бива пускана като отделен обект. Angular има много повече предимства и функции, като в същото време има ясна структура с която web developer-ите лесно работят. Рамката Angular позволява на потребителите да създават големи приложения по лесен за поддръжка начин.

Ако вие вече сте front end developer, но още не познавате framework-а Angular, то сега е момента да надградите още повече своите умения в програмирането. Advance Academy стартира скоро ново обучение - Курс по програмиране с Angular.

Angular е значително по-добра JS рамка в сравнение с AngularJS. 

Докато AngularJS използва само компютърния език за програмиране, Angular използва както JavaScript, така и TypeScript по време на разработка. TypeScript предлага статично въвеждане, което намалява възможността за грешки по време на изпълнение, които често се случват при AngularJS при разработката на по-големи приложения.

Angular е 7 пъти по-бърз от AngularJS. Това се случва благодарение на по-добрата архитектура и алгоритъм за обвързване на данни. Също така при Angular присъства и функцията за отложено зареждане, при която приложението става още по-бързо.

За какво се използва рамката Angular?

Angular е една от най-популярните рамки на JavaScript, използвана масово от програмистите днес. Някои от най-познатите приложения и сайтове, които са създадени с Angular са Gmail, Forbes, PayPal, Upwork и още.

Ето кои са и основните 3 приложения на JS рамката - Angular:

Single Page приложения SPA - Приложения с една страница

Днес Single Page приложенията са много популярни сред web developer-ите и разработките на различни сайтове. При тях няма отделни страници, а информацията се появява динамично на една уеб страница след действията на потребителите. Този тип приложения предоставят по-добро потребителско преживяване, поради което са и толкова предпочитани. 

Ефектни интерфейси (UI) с различни динамични анимации

Да имаш уеб сайт, който впечатлява с модерни динамични анимации, е нещо, което всеки започва да търси. С Angular можете лесно да програмирате интерфейс, който се откроява от тълпата в мрежата. Това не само ще впечатли потребителите, но и ще създаде още по-добро потребителско изживяване.

Прогресивни уеб приложения (PWA)

Чудили ли сте се как, когато нямате интернет, успявате да влезете в някои приложения и виждате необходимата ви информация? Е тя е била заредена още когато сте били онлайн, но се е съхранила - кеширала. Тези приложения са PWA или още прогресивни уеб приложения. С Angular вие ще можете да създавате точно такива апликации. Gmail е един добър пример за Прогресивно уеб приложение създадено с Angular.

Angular предоставя много повече от други framework-ове за разработка. Не само че осигурява гъвкавост и свобода при front end програмирането, но е безопасно и надеждно решение за разработки на големи приложения.

Ако ти си JavaScript web developer и още не си се запознал с рамката Angular, сега имаш възможност да го направиш. Advance Academy стартира своя курс по програмиране с Angular на 13 Март. Запиши се сега и се превърни в завършен Front end developer. Очакваме те!