7 вида лого в графичния дизайн и как да ги използваме

7 вида лого в графичния дизайн и как да ги използваме
 • 2451 преглеждания

Всички знаем, че логото е символ, който презентира бизнеса. Всеки бизнес/марка притежава запазен знак или още наречено лого. Дизайнерите са майсторите на тези символи. Да презентираш историята, мисията и визията на бранд - това е сложен, но много вълнуващ работен процес в графичния дизайн

А знаехте ли, че съществуват цели 7 вида лого дизайни? Въпреки че основните съставни елементи и на 7-те вида лого дизайн са типографията и графики, всеки вид лого носи различни емоции и послания на своята аудитория. И тъй като логото е първата среща на потребителя с бранда, то е важно да бъде перфектно.

За да можете като графични дизайнери да избирате подходящия тип лого за всеки ваш клиент, днес ще ви запознаем със 7-те вида лого дизайни в графичния дизайн. Готови ли сте? Нека видим кои са те!

       1. Монограмно лого (инициали/абривиетура) 
Монограмните лога или още наречени lettermarks са логата, състоящи се от букви, най-често инициали. Монограмното лого е декоративен дизайн, комбинация от две, три или четири букви, съчетани в един символ. Сигурно вече в главата ви изникват популярни лога като - HBO, HP, LG, CNN, NASA. Ами ако вместо инициалите LG те се представяха с пълното си име - Lucky Goldstar, щяхте ли да ги запомните? Едва ли :) 
Кога да се насочите към монограмните лога:

 •  Ако името на бизнеса е по-дълго или съставено от няколко думи.
  Например: NASA - National Aeronautics and Space Administration
 • Ако името на бизнеса може лесно да се превърне в акроним.
  Например: FIFA - Fédération Internationale de Football Association
 • Ако бизнесът е с историческо значение и има предшественици. В този случай се използват популярните в историята инициали на предшественика. Например: LV - Louis Vuitton;
 • Ако бизнесът е насочен към световния пазар.

       2. Логотип (думи в лого)
Логотип логата се фокусират главно върху наименованието на един бизнес. Те са подходящи за марки с кратки ясни имена. Google е един перфектен пример за това. Името е игриво и запомнящо се. В комбинацията на добре подбрана типография се създава и разпознаваемо лого и бранд. 
Кога да се насочите към логотип лога:

 • Ако е лого за нов бизнес, който тепърва трябва да разгласи името си;
 • Ако името на бранда е ясно и красноречиво и лесно би останало в съзнанието на аудиторията.

       3. Лого символ
Вероятно това е и типа лого, който ви идва първоначално на ум, когато чуете думата “лого”. Лого символа е графичен знак или иконка, презентираща целия бранд. Добри примери за това са ябълката на Apple, птичката на Twitter, фотоапарата на Instagram. 
Всяко от тези лога е толкова емблематично, а всеки един от тези бизнеси толкова утвърдени, че ние моментално разпознаваме техния символ щом го видим.
Най-важното тук е да определите какво послание и смисъл ще носи съответният графичен символ.

      4. Абстрактна лого марка
Абстрактното лого е специфичен тип символ. За разлика от разпознаваем символ на птица или ябълка например, някои брандове избират да използват абстрактна геометрична форма, която да представлява техния бизнес. 
Какви са предимствата на абстрактното лого?

 • Можете да предадете точно желаното чувство и послание чрез цветовете и формите;
 • Създавате нещо уникално и символично;
 • Изграждате изображение, което не може да бъде ограничено от различните културни разбирания (за международния бизнес).

      5.Маскот (лого с талисман)
Маскот логата са тези, които най-често включват анимационен или илюстриран герой. Цветни, карикатурни и забавни, маскотите са страхотен начин да създадете собствени говорители на марката.
Какви са предимствата на лого с талисман?

 • Подходящ избор за бизнеси насочени към деца и семейства;
 • Маскотът насърчава към по-силно взаимодействие с клиенти;
 • Лого дизайна с талисман е чудесен елемент от уникални маркетингови стратегии.

      6.Комбиниран знак (дума + символ)
Комбинираният лого знак е съставен от логотип със символ, маскот или монограмно лого. Комбинираното лого е гъвкаво, заради възможността да бъде прекомпозирано в квадратен, хоризонтален или вертикален вариант. 
Защо да използвате комбинирано лого?

 • Комбинираното лого е перфектен избор за тепърва стартиращите бизнеси; 
 • Логотипът и символът работят заедно, за да подсилят въздействието на бизнеса.

      7. Лого емблема
Емблемата представлява текст/логотип вграден в символ. Представете си герб, емблема, печат. Този тип лого обикновено има традиционен и дипломатичен вид, затова и повечето колежи, университети, парламентарни групи и училища залагат точно на него. Други пример за емблема е и логото на Starbucks.
Но поради тяхната склонност да са доста по-детайлни от гореизброените видове лога, емблемите са и по-малко гъвкави. Например оразмеряването в по-малък вариант като за визитка е по-ограничено при емблемите, защото се губи яснотата и четимостта на символа.

Лого дизайна е ключов елемент както в изграждането на визуалната идентичност, така и за бизнес и маркетинг стратегиите. Затова е важно да сте запознати с различните критерии и особености при стартирането на своята дизайн работа. Ако тази тема ви е била полезна, то със сигурност и другите теми в блога на Advance Academy ще ви харесат. Абонирайте се, ако искате винаги да сте в течение с новите тенденции и новини покрай дигиталния свят.