Бъдещето на Quality Assurance

Бъдещето на Quality Assurance
  • 3826 преглеждания

QA е една от най-важните задачи, които можете да имате като софтуерен разработчик. Това е и един от най-неразбраните отдели в компанията. Много хора не разбират как работи QA и защо е толкова важно за цялостния успех на вашия продукт.

Тъй като компаниите стават по-големи и по-сложни, нараства и нуждата им от QA. Това означава, че се извършват много повече вътрешни QA тестове, отколкото преди. Бъдещето на QA ще се определя от начина, по който компаниите подхождат към своите процеси на тестване.

Софтуерното тестване вече се променило драстично

Софтуерното тестване вече се променило благодарение на Agile практиките. Agile практиките позволяват на всеки член на екипа да даде своя принос при вземане на решения и изисква всеки да поеме лична отговорност за своята работа. Заради това бързо развитие на технологиите, тестерите трябва да преместят началото на QA процесът по-наляво или казано с други думи да тестват много по-рано. Сега тестерите предоставят ценна информация и защита за клиентите много по-рано в цикъла на доставяне на продукта.

Какво е бъдещето на софтуерното тестване (QA)?

Бъдещето на софтуерното тестване ще бъде доминирано от Интернет на Нещата (Internet of Things), Изкуствен Интелект (AI), Виртуална реалност (VR) и инструментите, техниките и подходите за тестване трябва да се развият спрямо тях.

Когато се занимавате с по-интелигентни системи, тестовете не са толкова прости, колкото да извършите едно действие и да имате известно очакване. Понякога очакванията няма да бъдат известни и няма да е ясно как системите ще реагират в определени ситуации. Тестерите наистина ще трябва да изследват и да бъдат изключително креативни в своето измисляне на сценарии, за да определят как реагират тези „интелигентни“ системи.

Много хора смятат, че тези нововъзникващи тенденции ще оставят тестерите без работа. Това не е така. Тези технологични иновации и тенденции се нуждаят от опитни тестери. Има толкова много сценарии, които могат да бъдат разгледани, когато се изправим пред този по-интелигентен дигитален свят.

Какви са тенденции в QA (Quality Assurance) за 2022-2023 г

Тенденциите в софтуерното тестване 2022-2023 г. ще бъдат важни за всяка компания, която иска да развие бизнеса си и да гарантира, че продуктите им няма да се провалят в ръцете на потребителите. Тези тенденции ще ви помогнат да подобрите уменията на вашия екип и да увеличите производителността.

1. AI и ML ще поемат водеща роля в софтуерното тестване

Използването на изкуствен интелект и МL ще продължи да нараства в QA индустрията. Новите тенденции в софтуерното тестване включват използването на AI и машинно обучение за автоматизирано тестване, което ще заеме водеща роля в софтуерното тестване. AI вече се използва за намиране на грешки в софтуера и започва да функционира според очакванията.

2. Автоматизацията ще процъфтява още повече

Значението на автоматизацията на тестовете се увеличава с течение на времето поради увеличаването на броя на дефектите и грешките, открити в различни видове приложения. Автоматизацията се превърна в неразделна част от процеса на разработка на софтуер, която не може да бъде пренебрегната от нито една организация, занимаваща се с тази област. Автоматизираното тестване помага на организациите да намалят разходите, времето и усилията, изразходвани за ръчно тестване, като по този начин повишават нивата на ефективност и продуктивност.

3. Блокчейн ще повлияе на индустрията за тестване на софтуер

Блокчейн технологията има потенциала да трансформира начина, по който живеем и работим. Това вече не е мода, а утвърдена технология, която може да се използва по много начини. Може да се използва за сигурно съхраняване на данни, проверка на тяхната автентичност и достъп до тях по всяко време. Може да се използва и за автоматизирана проверка на бизнес процеси, управление на веригата за доставки и други области на бизнеса. Блокчейн технологията набира популярност в различни индустрии като финанси, здравеопазване и дори развлечения поради потенциала си да автоматизира задачи, които в момента се извършват ръчно.

Ако искате да станете част от този процъфтяващ сектор или да подобрите уменията си по софтуерно тестване, ние от Advance Academy, сме подготвили цялостна програма QA - ниво Junior.