(Част 2) 8 най-актуални типа графичен дизайн през 2022

(Част 2) 8 най-актуални типа графичен дизайн през 2022
 • 1182 преглеждания

Искаш да се занимаваш с графичен дизайн, но знаеш ли колко различни типа дизайн има? Ако сега навлизаш в тази професия, скоро ще трябва да вземеш решението в коя ниша от дизайна искаш да се специализираш. Графичният дизайн е професия, основаваща се на творчество, затова има много разновидности на дейността. Ние от Адванс Академи се постарахме да извлечем 8-те основни и най-търсени типа графичен дизайн през 2022 и да ти разкажем повече за тях, за да можеш по-лесно да се насочиш към перфектната за теб. Това е Част 2 от статията 8 най-актуални типа графичен дизайн през 2022, а ако още не си прочел първата част, можеш да я откриеш ТУК.

 1. Графичен дизайн на опаковка

  Опаковката на продукта има главната цел да предпазва и съхранява, но също така тя директно комуникира с потребителите. Сигурни сме, че ви се е случвало да предпочетете един продукт пред друг само заради грабващ окото дизайн на опаковката… :) Всяка кутия, чанта, бутилка е средство, чрез което дизайнерите могат да разкажат историята на марката или да повлияят емоционално на потребителите. Затова дизайнът на опаковката е важен маркетингов инструмент. Дизайнерите на опаковки създават макети, скици, концепции и подготвят файловете за печат. Поради това, че засяга няколко дисциплини, те се налага да имат познания не само в дизайна, но и в промишления дизайн, визуалната идентичност, фотография и иллюстрации.

 2. Публицистичен графичен дизайн

  Едно от класическите приложения на графичния дизайн е точно публицистичния такъв. Графичните дизайнери в тази ниша създават красиви корици на книги, дизайн на списания, вестници, каталози. Въпреки масовата дигитализация, тази професия все още живее, благодарение на книжните любители. Дизайнерите на публицистични визии най-често работят съвместно с печатници, редактори и издатели. Те трябва да имат познания в типографията, печатния дизайн и оформлението. Също така могат да работят на свободна практика, към печатница или издателска къща.

 3. Моушън дизайн (Анимиране)

  Това е една от най-новите тенденции в масовия графичен дизайн. След глобалното пренасочване от традиционен към дигитален маркетинг, в следствие на пандемията, настъпи и модата на видеата и задвижените изображения в социалните мрежи. Всеки бизнес започна да прави не само рекламни банери, но и рекламни анимации, което създава по-голяма ангажираност. Motion дизайнерите създават не само анимирани банери, но и телевизионни реклами, анимации и сцени за филми. Освен основите на графичния дизайн за тази професия може да са необходими и допълнителни познания в типографията, аудиообработката, видеообработката и заснемане.

 4. Илюстративен графичен дизайн

  Илюстраторите са художниците на новото време. Това са артисти, заменили платната и боите с графичния таблет. Въпреки че в наши дни тази дейност намира голямо комерсиално приложение, голяма част от илюстраторите и графичните артисти са стартирали просто за удоволствие и създаването на художествени дигитални творби. Тук важно умение е да имаш познания не само в основите на дизайна и графичните програми, но и да можеш да рисуваш. Днес илюстраторите и графичните артисти работят по проекти като илюстрации за тениски, книги, комикси, създаване на герои за игри, филми, анимации, а едно от най-модерните приложения днес е NFT изкуството.


А ти успя ли да избереш, в коя ниша искаш да се специализираш? Ако ти е трудно все още да вземеш решението, можеш да се превърнеш и във full-stack графичен дизайнер, разбиращ от няколко типа дизайн. Не забравяй само да учиш поетапно, за да можеш да се фокусираш и разбираш по-добре новата информация. Адванс Академи стартира своето първо издание на курса Graphic Design Basics, който поставя началото на кариерния път на всеки графичен дизайнер.