Eдин от водещите лектори в Advance Academy с презентация пред ТУ-Варна

Eдин от водещите лектори в Advance Academy с презентация пред ТУ-Варна
  • 3620 преглеждания

Днес Даниел Джелебов, дългогодишен ИТ специалист и един от водещите и първи лектори в Advance Academy, беше поканен в Технически университет - Варна. Той е бивш възпитаник точно на ТУ - Варна, завършил с отличие. Даниел е работил за различни международни ИТ компании. Към настоящият момент е SQA инженер в американската e-commerce компания Астаунд Комерс, която се явява лидер на световния пазар с клиенти като Adidas, L’Oréal, Under Armour, Philipp Plein, Lacoste and Versace. 

Поради това, че той самия е тръгнал от Техническия университет във Варна в този ден удоволствието на Даниел да се върне там, откъдето е стартирал неговия кариерен път, беше още по-голямо. Този факт със сигурност повлия и мотивира студентите от трети курс в специалността  Софтуерни и Интернет Технологии. Той запозна третокурсниците с дейностите на две много важни роли в разработката на софтуер: Business Analyst и Quality Assurance Engineer. Повече от 70 студента научиха колко е необходима работата на QA специалиста за изготвянето на качествен продукт и как това влияе на крайната оценка от страна на клиента и потребителите.

Той самия казва, че ИТ сферата го е научила да мисли и да вижда нещата по различен начин. Освен че неговата кариера е в своя разцвет, той се старае и да предава наученото от неговата практика и непрестанно да мотивира младите. Ако и вие имате интерес към програмирането и по-конкретно - софтуерното тестване може да се запишете в обучението на Адванс Академи - Quality Assurance, водено точно от Даниел Джелебов.

Повече за Quality Assurance:
Quality Assurance (или още наречен Софтуерно тестване, Качествен контрол) е една от младите професии на нашето време, но въпреки това много търсена от големите ИТ компании. Работата на QA специалиста се състои в наблюдение на процесите по създаване на един софтуерен продукт. Quality Assurance е начин да откриваме и поправяме грешки и дефекти в продукти, преди да бъдат предадени на клиента. Тази професия изисква само основни и общи познания в програмирането, което предоставя възможността на всички да станат част от ИТ сектора без да задълбочават своите познания в процесите по писане на код. 

QA тестването се разделя на два вида: Manual и Automation. 
QA Manual е ръчното софтуерно тестване. QA Manual специалистите следват предварителен план по стъпки за проверка на грешките и след това сигнализират на разработчиците. Ръчното тестване се прилага най-вече за оценка на потребителското изживяване (UX) и външния вид и усещането на интерфейса, което може да се тества само от човек, а не от автоматизация. 
QA Automation се изпълнява от framework, създаден от QA специалиста. Автоматичното QA тестване е подходящо за мащабно софтуерно тестване и като цяло е по-точен от ръчното тестване. Основното предимство е, че спестява време. Друго предимство на автоматичното QA тестване е това, че то може да се използва многократно. 

Повече за програмата Quality Assurance на Advance Academy:
Програмата от курсове на Адванс Академи предназначена за професионално развитие като QA Manual специалист е с продължителност 3 месеца. Тя включва професионален курс QA Fundamentals с продължителност 2 месеца, семинар на тема Agile методология за управление на софтуерни проекти и QA Bootcamp, на който се прилага всичко научено досега в реална работна среда.
А за да се превърнеш в QA Automation специалист, освен горе изброеното трябва да се запознаеш с основата на Java - Java Fundamentals и да преминеш през курса QA Automation
Програмите на Адванс Академи са подходящи за напълно начинаещи и целят да те превърнат в готов за първото си работно място като QA специалист.