Ефективно използване на времето, когато работим от вкъщи

online courses
  • 3978 преглеждания

Работата от вкъщи за кратко време се превърна от бонус, който се предлага на служителите, в задължително изискване към всеки работодател. Голяма част от тях се справиха успешно с преминаване на работен онлайн режим. Как обаче се справят всички служители, за които работата от вкъщи от 1 ден седмично като бонус се превърна в близо едномесечно предизвикателство?

Не всички бяха готови за тази рязка промяна на трудовите навици. Ето защо ще ви дадем няколко съвета как да използвате времето си възможно най-ефективно. Когато работите от вкъщи, добре направения план за производителност е още по-важен, защото ежедневието ви няма обичайната структура на ден, прекаран в офиса, като пътуване до работа, ходене на срещи или оперативки с колегите. Когато домът ви се превърне и в офис, трябва да си създадете съвсем нова рутина.

Определете място в дома си, където да работите (и където да не го правите):
Лесно е да сложите компютъра до кухненската маса или да се излегнете на дивана и да започнете да работите, но до каква степен ще бъдете мотивиран? Кабинета, в който всеки ден ходите на работа, обичайното бюро и стол, помагат на мозъка ви да свързва това място (миризми, гледки и звуци) с работа. Поставете някои неща, които сте имали на бюрото си, например снимки на вашите приятели или семейство, стрес топка, органайзер за химикали. Вземете и клавиатурата, която обичате. Също толкова важно, колкото създаването на вашето "работно място" у дома, е определяне на части от жилището, в които не работите. Добра идея е никога да не носите компютъра си в спалнята, тя определено не е сред подходящите “home office” кътчета. Това помага да се създаде умствена дистанция, която е изключително важна за всички, които работят от вкъщи.

Бъдете професионалист в провеждането на дистанционните си разговори и видеовръзки:
Вероятно ще отделите повече време за видео чат или разговори. Има различни програми, които ви позволяват да го направите, например Hangouts Meet на Google, Zoom и др. Ето няколко трика за среща вкъщи: изберете подходящо място, за да не се чувствате неудобно или притеснени. Най-добре е да е на тихо и спокойно място, а ако провеждате и видео разговори, съобразете обстановката, която се вижда около вас.

Практикувайте принципа „едно по едно”:
Опитайте се да съсредоточите внимание върху един таб от всички отворени и върху една задача. 
Ако провеждате видео обаждане от вашия лаптоп, намалете до минимум работата си върху всички други раздели и се съсредоточете върху разговора - точно както бихте оставили телефона или лаптопа си по време на среща, за да останете ангажирани само със събеседника.

Бъдете сериозни към работния процес:
Съпротивлявайте се на желанието да се събудите и да се излежавате, защото имате повече време. Не започвайте да работите в леглото - това не помага на мозъка ви да премине в „ работен режим“, нито да бъде продуктивен. Придържайте се към обичайните си процедури като събуждане, обличане, закуска, след това „пътуване до новото работно място”. Пребиваването в пижамата ви, макар и удобно, ще ви накара да се чувствате по-малко отговорни към задачите си, все едно е почивен ден, което със сигурност ще затрудни работата ви.

Подредете графика си правилно:
Добрата новина за работата от вкъщи? Без пътуване. Спестявате пари. Спестявате време. Домашна храна :) Помислете за това като време за експериментиране с алтернативни графици и намиране на вашето „биологично време за извършване на работа“. Ако сте от хората, които са по-продуктивни сутрин, опитайте да се събудите максимално рано и да работите върху нещо за кратко. Направете почивка в средата на вашата традиционна “сутрин”. Ако сте “нощна птица”, която предпочита да спи до малко по-късно, преместете графика си, за да свършите повече работа в по-късния следобед. Производителността не е само това, което правите, а и кога го правите. Желанието за работа е определящо за успеха.
Да работите от вкъщи не означава да работите непрекъснато.
Едно от най-трудните неща за работа вкъщи е определянето на граници. Оставете компютъра си в работното пространство и работете само когато сте на това място. Правете си умствени почивки по начина, по който бихте работили в офиса - вместо да ходите на среща, излизайте навън или се обадете на приятел.
Създайте дневния си списък със задачи предходния ден.
Ако го попълните предишната вечер, ще се събудите със съзнанието за това, което трябва да направите този ден.
Независимо дали работите от вкъщи или в офиса се стремете да завършите това, което сте предвидили.