Flutter vs. Java: Коя технология е по-добра за разработка на Android приложение?

Flutter или Java, Андроид приложение, Java Developer, Flutter framework за разработка приложения
  • 803 преглеждания

Мобилните разработки и приложения не спират да се развиват и нарастват през последните години. Тази ИТ професионална област може да се приеме и като продължаваща и надграждаща за всички вече реализирали се програмисти.

Днес голяма част от IT специалистите се насочват към мобилната разработка не само заради голямото търсене в тази сфера, но и заради големите възможности, динамичността и разнообразието в развитието. Нови езици, нови фреймуъркове и иновации всеки ден. Това е нашата реалност и бъдеще.

Ако ти си програмист, който е изправен пред въпроса: “Как да се пренасоча към мобилната разработка?”, то си на правилното място. Днес ще ти разкажем повече за два от любимите на мнозина начина за разработване на мобилни приложения - с новия модерен framework Flutter и с един от най-популярните езици за програмиране Java. Каква е разликата между двете технологии в разработката на мобилни Android приложения. Е, нека разберем!

Повече за Flutter

Flutter е фреймуърк за разработване на кросплатформени мобилни приложения, създаден и поддържан от Google. Той е инструмент, който е от помощ на много програмисти и уеб дизайнери в създаването на модерни мобилни приложения както за iOS, така и за Android.

Въпреки че Flutter е сравнително нов фреймуърк, той бързо спечели много девелопъри с функциите и възможностите, които предлага. Езикът за програмиране, който използва този фреймуърк, е Dart, също разработен от Google. Като език, който официално се поддържа от Google, изглежда, че Dart заедно с Flutter постепенно изместват Java в разработката на Android приложения. Но дали прогнозите ще бъдат реалност?

Повече за Java

Java е универсален, както и паралелен, базиран на класове, език за обектно ориентирано програмиране (ООП). Той е специално проектиран да има възможно най-малко зависимости при изпълнението. Java е език за програмиране създаден и пуснат още през 1995 година. От тогава до днес употребата на този компютърен език е неспирна. От лаптопи до бази данни, от софтуерни системи за различни електроуреди до конзоли за игри, мобилни телефони и интернет… Java е навсякъде! И не случайно този език е в топ три на най-популярните езици за програмиране през последните години.

Преди появата на Flutter Java бе официално приетият език за разработка на приложения за Android. Но след това, стана ясно какви са недостатъците на Java… 

Какви са разликите между Flutter и Java?

1. Кросплатформени разработки.

Разработването на едно приложение за Android и за iOS с един и същи код е една от най-полезните промени в света на Ай Ти специалистите. Точно такива възможности предлага и фреймуъркът Flutter. Това е може би и най-голямата и значителна разлика между Java и Flutter. Java поддържа само програмиране на приложения за Android, докато с Flutter можете да правите разработки, които се стартират и на Android, и на iOS, и дори на всички други системи. 

2. Производителност и бързина на разработките. 

С Flutter и езика за програмиране Dart ще постигнете по-добра производителност и бързина в своите разработки. Езикът Dart, който се използва при разработките с Flutter, е създаден като по-добрата алтернатива на езици като Java и други подобни. Разбира се, има разработки, в които Flutter не може да замени Java, но когато говорим за мобилни приложения Flutter е фаворит на мнозина.

Скоростта на разработките е осигурена от компилирания език Dart и компилираната UI библиотека. Поради това приложенията създавани с Flutter не се нуждаят от мост, за да правят връзка с native компонентите, което от своя страна увеличава скоростта.

3. Лекота и бързина в разработката.

Поради това, че Flutter и Dart са нова подобрена технология, те са създадени изцяло с мисъл за девелопърите и олекотяването на тяхната работа. Благодарение на всички вградени функции и интуитивен интерфейс фреймуъркът се отразява положително на скоростта и лекотата на работа. 

По-добър ли е Flutter от Java?

При пръв поглед може да се каже, че Flutter и Java нямат много допирни точки, тъй като Flutter е фреймуърк за разработка на потребителски интерфейс, докато Java е език за програмиране. По отношение на популярността сред IT специалистите, Java като един от най-популярните езици има много по-широка общност и потребителски бази.

Но в разработката на мобилни приложения без съмнение може да се каже, че Flutter е по-добър. Базираните на този фреймуърк, приложения превъзхождат всички останали по отношение на производителност.

Въпреки че Flutter печели много овации сред девелопърите, Java няма да остане забравена и през следващите поне 15 години. Java е популярен език за програмиране, характерен със стабилност, сигурност и голям капацитет, използван за създаване на малки и големи софтуерни системи.

Ако сте тъкмо навлизащ в програмирането, то сега можете да стартирате своето обучение по програмиране с Java в Advance Academy с програмата от курсове Java Development.

А ако вече сте девелопър, но търсите upskill, с който да разширите своите професионални възможности, то курсът програмиране на мобилни приложения с Flutter е точно това, което ви трябва! Очакваме Ви в семейството на Advance Academy!