Full Stack Developer заплата: колко би могъл да очакваш на българския пазар и в чужбина?

Full Stack Developer заплата: колко би могъл да очакваш на българския пазар и в чужбина?
  • 2250 преглеждания

В днешната дигитална епоха всички знаем, че ИТ специалистите стават все повече и повече. И въпреки това нуждата от тях не спира да расте и да предоставя нови възможности за всички ИТ ентусиасти.  

Позицията, която е доста търсена, но рядко се откриват кадри за нея, е Full Stack Developer. Накратко, това е специалистът, който може да върши всичко. 🙂 Той е цял ИТ екип в едно! Full-Stack Developer е този ИТ специалист, който е усвоил целия кръг от програмни умения - от front-end до back-end и бази данни. Широтата на възможностите на един full-stack developer, разбира се, се отразява и на неговата заплата.

В тази статия ще се впуснем по-дълбоко в света на full-stack програмирането, като ще се фокусираме върху full-stack developer заплатата. Ще разгледаме диапазона на заплатата в България и чужбина и ще говорим за това как да развиете кариера като full stack и как можете да повишите заплатата си.

Заплатите на ИТ специалистите е тема, която може да предизвика голяма дискусия с разнообразни мнения и позиции. Всички знаем, че програмирането е една от най-сложните професии на нашето време и точно затова е доста добре платена. Но колко точно взимат програмистите?

В България ИТ специалистите са повече от 35 000, като част от тях работят за български компании, а мнозина - за чуждестранни. Средната заплата на ИТ специалистите в България варира между 2000 и 6000 лв., което поставя програмистите на 29-то място в класацията по заплати в България (от данни на zaplatomer.bg). Сумата зависи от опита и направлението на програмиста.

Нека разгледаме:

  • Каква е Full-Stack Developer заплатата в България?
  • Каква е Full-Stack Developer заплатата в чужбина?
  • Как да се развиете като Full Stack Developer?
  • Какво можете да направите, за да повишите заплатата си?

Каква е Full Stack Developer заплатата?

Full Stack в програмирането е едно от най-високите нива, които можете да достигнете в ИТ индустрията. Зад успеха на тези специалисти седи много опит и дълго изучаване на различни програмни езици. Ако не сте запознати изцяло с работата на Full Stack девелопъра, можете да прочетете повече в статията: “Какво е Full Stack Developer?. А нека сега се фокусираме върху заплащането на тези ИТ специалисти. 

В България

Средната Нетна Full Stack Developer заплата в България е 4686 лв. В сравнение с тази за 2021 година, тя се е увеличила с 15% според проучвания за 2022 година, проведени от noblehire.io. Стартовата заплата за Full Stack девелопърите, без трудов опит като такива, е приблизително 2000 лв., а с увеличението на стажа расте като:

  • Junior Full Stack (1-2 години опит) взимат около 2800 лв. месечно;
  • Mid-Level Developers (2-5 години опит) печелят около 5800 лв.;
  • Senior Full Stack Developer заплатата е около 6700 лв.

Можем да разгледаме и заплатата на фул стак девелопъра спрямо града, в който се намира. Средната заплата в София е 4792 лв., в Пловдив - 4097 лв., Варна - 3913 лв.

Извън страната

Нека видим каква е Full Stack Developer заплатата и извън страната. Българите, които работят за чуждестранни ИТ компании, взимат средно по 11 000 лв. месечно. В Америка от друга страна заплатата на Full Stack Девелопъра спрямо опита се разпледеля така:

  • Junior Full Stack (1-2 години опит) взимат около 3000 лв. месечно;
  • Mid-Level Developers (2-5 години опит) печелят около 6200 лв.;
  • Senior Full Stack Developer средната заплатата е около 8000-10000 лв. 

Как да развиете кариера като Full Stack Developer?

За да се превърнете в успешен Full Stack Developer, не се налага само да овладеете определен набор от умения, но и да разберете пълния спектър от процеси в разработката на един софтуерен проект. Ето как стъпка по стъпка можете да се превърнете от начинаещ в програмирането във Full Stack Developer.

1. Затвърдете основите си по програмиране.

Перфектното разбиране на основните принципи на програмирането е от решаващо значение. Tова включва фронт енд технологиите - HTML, CSS и JavaScript, бекенд езиците за програмиране - Java, Python, PHP, познания за бази данни като SQL и системи за контрол на версиите като Git.

2. Усвояване на цял пакет от технологии.

След като вече владеете основите, сте готови да се насочите към full stack подготовката си. За да бъдете full stack developer, е необходимо да сте увладяли поне един “пакет” от технологии. Например такъв е MEAN stack, включващ в себе си технологиите MongoDB (база данни), Express.js (бакенд фреймуърк), Angular (фронтенд фреймуърк), Node.js (среда за изпълнение). Различните пакети от технологии разделят и full stack девелопърите на различни видове. А изборът между тях главно зависи от видовете разработки, които искате да създавате.

Повече за full stack технологиите и различните видове full stack можете да разберете във: Видове фулстак девелопър.

3. Изграждане на проекти и портфолио.

Практическият опит е от ключово значение за развитието на уменията ви. Изградете лични проекти или участвайте в такива с отворен код. Практиката ще затвърди вашите знания, а също така ще е в полза и за вашето портфолио.

4. Натрупване на професионален опит като Full Stack.

Кандидатствайте за стажове или начални позиции като full stack developer. Както споменахме по-горе дори и стартовите full stack developer заплати са на добро ниво и с опита бързо се увеличават. А професионалният опит ще ви даде представа за процеса и ще допринесе за вашите колаборационни умения с колеги. 

Как да увеличите своята Full Stack Developer заплата? 

Увеличението на Full Stack Developer заплатата не зависи само от годините натрупан професионален опит. Въпреки че времето в тази област несъмнено е от значение, надграждането на вашите знания и умения също може да се отрази положително на заплатата ви. Ето какво можете да направите:

1. Допълнителни обучения и надграждане.

ИТ индустрията се развива бързо. Затова не спирайте да се запознавате с нови технологии, да се интересувате, да актуализирате знанията и уменията си. Това ще ви помогне да сте винаги актуални и да изпъкнете на пазара на труда. Което от своя страна ще се отрази положително и на вашата full stack developer заплата.

2. Надградете личните си качества и меките си умения.

В допълнение към техническите възможности full-stack девелопърите трябва да притежават определен набор от меки умения. Те често работят в екипи или с клиенти, имат големи проекти и много отговорности. Доказването, че притежавате набора от тези качества, със сигурност ще подобри вашите работни процеси и ще се отрази на full stack developer заплатата ви.

3. Принос към проекти с отворен код.

Участието в проекти с отворен код не само ще подобри програмните ви умения, но и ви позволява да демонстрирате способностите си пред по-широка аудитория. Това ще покаже, че вие можете да работите добре в екип и да решавате реални проблеми. И двете умения са високо ценени от всички работодатели.

Ако и вие искате да се превърнете във Full-Stack Developer, но имате само познания по някои конкретни технологии, ви препоръчваме да допълните “Stack-а” си от знания с курсовете от направлението Софтуерно Инженерство на Advance Academy.