Full Stack Developer: какво трябва да знаеш, за да станеш фулстак разработчик

Full Stack Developer: какво трябва да знаеш, за да станеш фулстак разработчик
  • 1134 преглеждания

Технологиите се развиват със светкавично темпо, а нуждите на потребителите стават все по-дигитално насочени. Ясно е, че програмирането все още е една от най-актуалните и перспективни професии на пазара.

Достатъчно ли е обаче за един разработчик да е специалист само в един програмен език? Компаниите търсят комплексни решения за своите програмни нужди и е възможно да предпочетат да наемат 1 вместо 2-ма служители.

Дали и на практика нещата стоят по този начин, има ли нужда да си специалист по няколко програмни езика, за да си fullstack developer и още ще разберем в днешната статия.

Преди да навлезем в същността на нужните знания и умения за един full stack developer ще разгледаме накратко два основни момента - какво представлява на практика фулстак разработката и какво значи фронтенд и бакенд програмиране.

Какво е Full-Stack Developer

Full-stack developer е програмист, който може да работи с технологии за front-end и back-end програмиране. Той трябва да може да се справи със задачата да създаде един програмен продукт от начало до край - като логика и като визуализация.

На практика не се очаква фулстак разработчикът да е специалист във всяка една от технологиите, но е нужно да има достатъчно познания, за да предаде готово приложение или уеб сайт.

Повече за Full Stack Developer виж в статията ни по темата.

Front-end и Back-end

Фронтенд програмирането е свързано с интерфейса на програмните продукти, т.е. това, което вижда крайният потребител като дизайн. Front-end developer е специалистът, който реализира визията на уеб дизайнера и прави приложението или уеб сайтът да изглеждат така, както е планирано.

Бакенд програмистът отговаря за всичко, което се случва “зад кулисите”. Той проектира и реализира логиката и функционалностите на програмните продукти. Например ако фронтенд програмистът поставя бутон за изпращане на заявка на конкретно място на уеб страницата, бакенд програмистът прави така, че тази заявка да достига системата при натискане.

Ако искаш да научиш повече по темата, можеш да прочетеш статията ни относно разликата между front-end и back-end програмиране.

Какво трябва да знаеш, за да станеш Full Stack Developer 

Фулстак девелоперът не става такъв от днес за утре. Нужно е да си добре запознат с основите на програмирането, както и с поне една фронтенд и една бакенд технология, които да могат да работят добре заедно.

Първата и най-задължителна стъпка е отлично да си овладял HTML и CSS, тъй като те са базисни за създаването на всякакви програмни продукти. Оттам нататък ти трябва един фронтенд фреймуърк, един бакенд фреймуърк и една база данни.

Видове фулстак девелопер

Видовете фул стак зависят от технологиите, които разработчикът комбинира за създаването на програмни продукти. Той може да е насочен към създаване на уеб сайтове, приложения за мобилни устройства или стандартни софтуери за десктоп.

Тези комбинации се наричат технологичен stack (от английски - купчина, няколко обекта на едно място). Стаковете имат три основни компонента:

Клиентска страна - фронтенд технологии като HTML, CSS, JavaScript и UI фреймъуркове;
Сървърна страна - бакенд технологии , нужни за изграждане на логиката на продукта. Включва програмни езици, операционни системи, уеб фреймуъркове и др.
Бази данни - знания за технологии, чрез които се пази информация за продукта и потребителите.

В следващите редове сме разгледали най-често срещаните видове stack-ове, които използват разработчиците:

WAMP/LAMP/MAMP STACK

Абревиатура от: Windows (операционна система) - Apache (уеб сървър) - MySQL (база данни) - PHP (програмен език). Съответно LAMP и MAMP идват от Linux и macOS. Това е една от най-често срещаните комбинации от технологии при разработката на програмни продукти.

Понеже е широко разпространен, този стак има многобройна общност и голям набор от обучителни материали.

MEAN STACK

Абревиатура от: MongoDB (база данни) - Express.js (бакенд фреймуърк) - Angular (фронтенд фреймуърк) - Node.js (среда за изпълнение). Става все по-популярен сред разработчиците, защото имат нужда само от един програмен език за целия стак.

Всички технологии в тази комбинация са безплатни и са open-source. Също имат мащабна общност от последователи, които поддържат информацията и развиват този stack.

MERN STACK

Същото като MEAN с едно изключение - вместо Angular се използва ReactJS. Реакт е една от най-популярните библиотеки и се използва за създаването на интерфейси за уеб приложения.

FLUTTER STACK

Flutter стакът се използва за разработка на мобилни приложения. Самият Flutter фреймуърк е създаден от Google и работи на програмен език Dart. С него лесно и бързо се създават приложения, които да са еднакви за различните операционни системи на смартфоните.

SERVERLESS STACK

Безсървърните технологии са новия тренд в уеб програмирането. Чрез тях разработчиците се концентрират върху самите сайтове и приложения без да трябва да се притесняват за сървърната част.

При такива разработки се използва т.нар. Cloud computing, което е ефективно и рентабилно решение за създаване на програмни продукти.

Защо да избереш да си Full Stack девелопер

Истината е, че да си Фулстак Девелопер е най-вече улеснение за теб като програмист. Разбирайки и от двете основни страни на програмирането ставаш гъвкав в работата си и ще си по-ефективен както самостоятелно, така и в екип.

Full-stack разработката ти помага и да си независим, особено ако поемеш по пътя на фрийланс проектите. Ето още няколко ползи от това да станеш full stack програмист:

1. Повече контрол над разработката

Ако си от хората, които обичат да държат работата си под контрол, fullstack програмирането ще ти допадне. Разбира се, носиш повече отговорност, но и цялото приложение зависи от теб и твоите умения и разбирания.

2. Фулстак е все по-търсена позиция

Фирмите харесват да имат служители, които да могат при нужда да балансират работния процес. Малко или много, това да разбираш от две отделни технологии те прави ефективен, тъй като вместяваш две дейности в една. А и заплащането за FullStack позиции никак не е за изпускане :)

3. Ставаш по-добър програмист

Да, доста силно изказване от наша страна, но определено прави логика. Когато си наясно с двете технологии, които трябва да си взаимодействат в един програмен продукт, можеш много по-успешно да планираш тяхната интеграция. Така крайното приложение е по-устойчиво и качествено.

След това дори и да се наложи да работиш с други разработчици, ще ти е в пъти по-лесно да се нагодиш спрямо техните технически нужди, което прави работния процес плавен и безпроблемен.

Full-stack разработката е нещо, на което непременно е добре да обърнеш внимание, ако си се насочил към ИТ сферата и програмирането.

Ако тепърва навлизаш в програмирането, ти препоръчваме да се запишеш на курс по програмиране в Advance Academy. Имаме пълни образователни пътеки, които ще те превърнат в Junior Specialist по Java, JavaScript и PHP.

Ако имаш теоретичен опит в програмирането, но ти трябва практически опит, за да се превърнеш във FullStack Developer, ти препоръчваме нашите Bootcamp възможности.