Защо езикът PHP е все още толкова популярен?

php
 • 4366 преглеждания

Езикът за програмиране PHP съществува от повече от две десетилетия и се утвърди като мощно и надеждно решение, печелейки армия от поддръжници и почитатели. 

Голяма част от бъдещите програмисти се насочват към алтернативни програмни езици, но резултатите, които постигат тези, които използват PHP си заслужават да се замислите при избора си.

На първо място, има много уеб сайтове и CMS системи, написани на PHP: WordPress, Joomla, Drupal са само някои от CMS инструментите, базирани на PHP. Този програмен език има особена важност и за да създадете “привлекателни” уеб проекти, то трябва да имате известни познания по PHP.

Много сайтове с високо натоварване са написани на PHP. Такъв пример е Facebook, който първоначално се разработва на този език за програмиране. MailChimp, Canva, iStockPhoto, Wikipedia, Yahoo! са само няколко от големите имена. Освен това, поради своята функционалност, PHP е отличен избор и за по-малки бизнеси, които имат не-толкова тежки онлайн платформи.

Според доклад, на Enlyft  от тази година ( американска компания за маркетинг и реклама) , има 3 909 573 компании, които използват PHP. Преобладаващ процент от бизнесите, чиито сайтове са разработени с този програмен език, имат следните профили: 

 • PHP се използва предимно от фирми с 10-15 разработчика
 • Същите компании реализират печалби между 1 - 10 милиона годишнo
 • Сред държавите, при които този програмен език е най-разпространен са и с едни от най-развитите икономики, а именно -  САЩ, Англия и Германия

Много от програмистите твърдят, че PHP е доста бавен. Това е било валидно в самото начало на създаването му, но езикът стана по-удобен за използване с годините и сега е много по-бърз, отколкото преди. Бе въведена и нова функционалност, която значително подобри ефективността на езика, като например типове данни, които помагат на компилатора да разбере какъв тип от тях ще бъдат използвани в кода.

Защо да изберем PHP?

 • Гъвкавост на базата данни 
  PHP е гъвкав за свързване на база данни. Може да се свързва с няколко бази данни, като най-често използваната е MySQL. MySQL може да се използва безплатно. Ако се използва ASP, MS-SQL, трябва да се закупи продукт на Microsoft. 
 • Бързо време за зарежданe PHP води до по-бързи скорости на зареждане на сайта. PHP кодовете работят много по-бързо от ASP, защото работят в собственото си пространство в паметта, докато ASP използва овърхед сървър и COM базирана архитектура.
 • Удобен за потребителя
  PHP е любимият избор за много разработчици на уеб сайтове, защото е лесен за използване. За разлика от други традиционни езици за програмиране, PHP е ясен и добре организиран. Не изисква никакви учебни материали или каталог за учене. Дори начинаещ може лесно да разбере командните функции на PHP. 
 • Отворен код
  Основното предимство на използването на PHP е, че е с отворен код. Така че, за разлика от други езици за програмиране, не е необходимо да плащате никакви лицензионни такси. Тъй като е с отворен код, той е отворен за всички и можете да го използвате навсякъде и по всяко време. Когато става въпрос за кодиране, контролът е много важен. В PHP получавате контрол върху кода. Така че можете лесно да персонализирате и приспособите продукта, както желаете.

PHP, несъмнено, все още е едни от най-популярните и използвани програмни езици. Ако искате да започнете да изучавате PHP, ние от Advance Academy, сме подготвили цялостно обучение PHP Development Ниво Junior.