Защо езикът PHP е все още толкова популярен?

php
18 дек 2019
2867 преглеждания

Голяма част от бъдещите програмисти се насочват към алтернативни програмни езици, но резултатите, които постигат тези, които използват PHP си заслужават да се замислите при избора си.

На първо място, има много уебсайтове и CMS системи, написани на PHP: WordPress, Joomla, Drupal са само някои от CMS инструментите, базирани на PHP. Този програмен език има особена важност и за да създадете “привлекателни” уеб проекти, то трябва да имате известни познания по PHP.

Много сайтове с високо натоварване са написани на PHP. Такъв пример е Facebook, който първоначално се разработва на този език за програмиране. MailChimp, Canva, iStockPhoto, Wikipedia, Yahoo! са само няколко от големите имена. Освен това, поради своята функционалност, PHP е отличен избор и за по-малки бизнеси, които имат не-толкова тежки онлайн платформи.

Според доклад, на Enlyft  от тази година ( американска компания за маркетинг и реклама) , има 3 909 573 компании, които използват PHP. Преобладаващ процент от бизнесите, чиито сайтове са разработени с този програмен език, имат следните профили: 

  • PHP се използва предимно от фирми с 10-15 разработчика

  • Същите компании реализират печалби между 1 - 10 милиона годишно

  • Сред държавите, при които този програмен език е най-разпространен са и с едни от най-развитите икономики, а именно -  САЩ, Англия и Германия

Много от програмистите твърдят, че PHP е доста бавен. Това е било валидно в самото начало на създаването му, но езикът стана по-удобен за използване с годините и сега е много по-бърз, отколкото преди. Бе въведена и нова функционалност, която значително подобри ефективността на езика, като например типове данни, които помагат на компилатора да разбере какъв тип от тях ще бъдат използвани в кода.


За тези, които искат да усвоят този програмен език, в Адванс Академи ще стартира практическо ускорено обучение в две части на 17 Февруари 2020.