Топ 5 сайта програмирани с PHP

PHP Fundamentals
29 ное 2019
2702 преглеждания

Във времена, когато постоянно излизат нови програмни езици, PHP успява да остане с най-стабилни позиции в центъра на разразилата се буря за надмощие. Цели 80 % от уеб пространството се владее от него.

PHP се запазва като млад програмен език и може да се използва в почти всяка сфера от ИТ индустрията.

Ще ви запознаем с топ 5 на най-популярните сайтове, създадени с PHP:

  1. Yahoo!

Когато Yahoo! се появи ни предложи една от първите търсачки, а мнозина от нас си направиха мейли там. За тези които не знаят, първоначално този сайт е програмиран с PHP, но след време заради бизнес взаимоотношения, платформата преминава на NodeJS. 

Yahoo има около 800 милиона потребители днес.

  1. Facebook 

Това не е просто платформа, а част от ежедневието ни.

Facebook се превърна в институция, свързвайки близо 3 милиарда хора в цял свят. Освен това Facebook се използва широко за реклама и разпространяване на новини. Въпреки, че всеки ден се log-ваме в платформата без да се замислим, едва ли знаем, че всъщност е програмиран с PHP.

  1. Wikipedia

Сайт без който всяко едно проучване е обречено. Структуриран като онлайн open-source енциклопедия, през 2019 Wikipedia достига цифрата от 5,892,449 статии само в английската си версия. Всеки може свободно да използва съдържанието на страницата, която както става ясно от класацията също използва PHP.

  1. Wordpress

Ако сте запален блогър или читател на блогове Wordpress не ви е чужд. Wordpress е PHP & MySQL базирана система за управление на съдържание с отворен код, свързана най-вече с блоговете. В допълнение, Wordpress поддържа уебсайтове, конвенционални mail list, медийни галерии, онлайн магазини и форуми.

  1. Canva

Има милиарди бизнеси по цял свят, които използват Facebook, Instagram и LinkedIn за своята реклама. Тези, които управляват рекламните им кампании не винаги са графични дизайнери. Canva стъпи на пазара, за да помогне на тези не-графични дизайнери с професионални шаблони, подходящи за използване от непрофесионалисти. Canva е водещ уебсайт за графично проектиране, основан през 2012 г. Той се отличава с възможността за drag and drop и с това, че дава възможност на потребителя да създава висок клас рекламно съдържание. Сега Canva има повече от 10 милиона потребители по целия свят.

На 17 Февруари 2020 стартира и пълното обучение по PHP Development на Адванс Академи.