PHP езикът, на който са разработени Facebook, Wordpress, Wikipedia

PHP езикът, на който са разработени Facebook, Wordpress, Wikipedia
10 дек 2018
3660 преглеждания

Стефан Кършев има повече от 10 години опит в програмирането. Получава магистърска степен по Информатика през 2010г., след което бързо се издига до Chief Developer в една от най-големите ИТ компании в страната. Провел е 15 курса по програмиране, в които е обучил повече от 150 души, като над 70% от тях вече работят като програмисти. "Всичко може да се научи и постигне с желание и мотивация". Лектор в Адванс Академи по PHP.

  • Здравей, Стефан, ще ни разкажеш ли повече за това какво е PHP, за какво се ползва и какво може да се направи на него ?

PHP е съвременен скриптов език, върху сървърната (обслужващата) страна или по-друг начин казано Back End език. При него изходния код, написан на разбираем за човека език, се изпълнява директно. Друга негова характеристика, която го прави толкова разпространен е това, че е с отворен код, т.е. той е безплатен. PHP е един от най-широко използваните и популярни програмни езици за създаване на динамични интернет страници. Предназначен е за уеб разработки като се използва от малки рекламни сайтове до огромни CMS, CRM, ERP системи.

  • Защо е толкова мощен и какво превъзхожда други езици ?

Има няколко отличителни характеристики, с които превъзхожда другите езици и поради това го правят идеален за старт в програмирането. А именно това, че е много лесен за научване. Предлага както процедурно, така и обектно ориентирано програмиране. Не е типизиран, т.е. не е нужно да посочваш типове на променливи, за да ги ползваш. Също така работи почти на всеки сървър и почти на всяка операционна система, постоянно се развива и има изключително голямо community (хора, които го ползват и на 100% вече са решили проблеми, с които се сблъскваш). Не е нужно да се преоткрива топлата вода :)

  • За кого е подходящ курса PHP Fundamentals, има ли изисквания, които трябва да са покрити преди да започнеш да изучаваш езика?

Стартираме от началото с придобиване на основни познания по HTML, за да може да се осъществява комуникацията с потребителя. Примерно потребителя попълва HTML форма, а програмиста прихваща параметрите и ги обработва. Тъй като всички програмни езици използват думи на английски за извършване на кода е желателно да се знае супер базов английски език (if, for, while, и т.н.). НО английският в никакъв случай не е основополагащ.

  • Кога стартира следващото издание на курса PHP Fundamentals?

В началото на Март 2019г. ще стартираме с новия курс по PHP Fundamentals, където заедно с моите колеги Даниел Донев и Пламен Пенчев ще имаме удоволствието да покажем и научим всички, които имат желание да открият програмиста в себе си и да станат добри Back End девелъпъри.

Програмата по PHP Fundamentals ще запознае курсистите с един от най-популярните езици за сървърното програмиране – PHP. В този курс, разработен от Advance Academy ще направите първите си стъпки в Back-end програмирането. Курсът ще започне с изучаването на базови умения по HTML, като постепенно ще навлезете в света на PHP и MySQL. Това обучение е първото ниво от цялостната програма по PHP Development, като след неговото успешно завършване може да преминете към второто ниво – PHP OOP.

Академията е най-големият и модерен ИТ учебен център в Източна България, лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение.В портфолиото са включени обученияв няколко направления – Информационни технологии и Дигитален маркетинг. Вече 5 години се провеждат професионални обучения по Front End, Quality Assurance, PHP, Java , Дигитален маркетинг, както и JavaScript, .NET, React.JS и други.