PHP езикът, на който са разработени Facebook, Wordpress, Wikipedia

PHP езикът, на който са разработени Facebook, Wordpress, Wikipedia
10 дек 2018
2218 преглеждания
© AdvanceAcademy

Стефан Кършев има повече от 10 години опит в програмирането. Получава магистърска степен по Информатика през 2010г., след което бързо се издига до Chief Developer в една от най-големите ИТ компании в страната. Провел е 15 курса по програмиране, в които е обучил повече от 150 души, като над 70% от тях вече работят като програмисти. "Всичко може да се научи и постигне с желание и мотивация". Лектор в Адванс Академи по PHP.

 

  • Здравей, Стефан, ще ни разкажеш ли повече за това какво е PHP, за какво се ползва и какво може да се направи на него ?

PHP е съвременен скриптов език, върху сървърната (обслужващата) страна или по-друг начин казано Back End език. При него изходния код, написан на разбираем за човека език, се изпълнява директно. Друга негова характеристика, която го прави толкова разпространен е това, че е с отворен код, т.е. той е безплатен. PHP е един от най-широко използваните и популярни програмни езици за създаване на динамични интернет страници. Предназначен е за уеб разработки като се използва от малки рекламни сайтове до огромни CMS, CRM, ERP системи.

  • Защо е толкова мощен и какво превъзхожда други езици ?

Има няколко отличителни характеристики, с които превъзхожда другите езици и поради това го правят идеален за старт в програмирането. А именно това, че е много лесен за научване. Предлага както процедурно, така и обектно ориентирано програмиране. Не е типизиран, т.е. не е нужно да посочваш типове на променливи, за да ги ползваш. Също така работи почти на всеки сървър и почти на всяка операционна система, постоянно се развива и има изключително голямо community (хора, които го ползват и на 100% вече са решили проблеми, с които се сблъскваш). Не е нужно да се преоткрива топлата вода :)

  • За кого е подходящ курса PHP Fundamentals, има ли изисквания, които трябва да са покрити преди да започнеш да изучаваш езика?

 

Стартираме от началото с придобиване на основни познания по HTML, за да може да се осъществява комуникацията с потребителя. Примерно потребителя попълва HTML форма, а програмиста прихваща параметрите и ги обработва. Тъй като всички програмни езици използват думи на английски за извършване на кода е желателно да се знае супер базов английски език (if, for, while, и т.н.).  НО английският в никакъв случай не е основополагащ.

 

  • Кога стартира следващото издание на курса PHP Fundamentals?

В началото на Март 2019г. ще стартираме с новия курс по PHP Fundamentals, където заедно с моите колеги Даниел Донев и Пламен Пенчев ще имаме удоволствието да покажем и научим всички, които имат желание да открият програмиста в себе си и да станат добри Back End девелъпъри.