PHP езикът, на който са разработени Facebook, Wordpress, Wikipedia

PHP езикът, на който са разработени Facebook, Wordpress, Wikipedia
  • 4834 преглеждания

Стефан Кършев има повече от 10 години опит в програмирането. Получава магистърска степен по Информатика през 2010г., след което бързо се издига до Chief Developer в една от най-големите ИТ компании в страната. Провел е 15 курса по програмиране, в които е обучил повече от 150 души, като над 70% от тях вече работят като програмисти. "Всичко може да се научи и постигне с желание и мотивация". Лектор в Адванс Академи по PHP.

  • Здравей, Стефан, ще ни разкажеш ли повече за това какво е PHP, за какво се ползва и какво може да се направи на него ?

PHP е съвременен скриптов език, върху сървърната (обслужващата) страна или по-друг начин казано Back End език. При него изходния код, написан на разбираем за човека език, се изпълнява директно. Друга негова характеристика, която го прави толкова разпространен е това, че е с отворен код, т.е. той е безплатен. PHP е един от най-широко използваните и популярни програмни езици за създаване на динамични интернет страници. Предназначен е за уеб разработки като се използва от малки рекламни сайтове до огромни CMS, CRM, ERP системи.

  • Защо е толкова мощен и какво превъзхожда други езици ?

Има няколко отличителни характеристики, с които превъзхожда другите езици и поради това го правят идеален за старт в програмирането. А именно това, че е много лесен за научване. Предлага както процедурно, така и обектно ориентирано програмиране. Не е типизиран, т.е. не е нужно да посочваш типове на променливи, за да ги ползваш. Също така работи почти на всеки сървър и почти на всяка операционна система, постоянно се развива и има изключително голямо community (хора, които го ползват и на 100% вече са решили проблеми, с които се сблъскваш). Не е нужно да се преоткрива топлата вода :)

  • За кого е подходящ курса PHP Fundamentals, има ли изисквания, които трябва да са покрити преди да започнеш да изучаваш езика?

Стартираме от началото с придобиване на основни познания по HTML, за да може да се осъществява комуникацията с потребителя. Примерно потребителя попълва HTML форма, а програмиста прихваща параметрите и ги обработва. Тъй като всички програмни езици използват думи на английски за извършване на кода е желателно да се знае супер базов английски език (if, for, while, и т.н.). НО английският в никакъв случай не е основополагащ.

  • Кога стартира следващото издание на курса PHP Fundamentals?

В началото на Март 2019г. ще стартираме с новия курс по PHP Fundamentals, където заедно с моите колеги Даниел Донев и Пламен Пенчев ще имаме удоволствието да покажем и научим всички, които имат желание да открият програмиста в себе си и да станат добри Back End девелъпъри.

Програмата по PHP Fundamentals ще запознае курсистите с един от най-популярните езици за сървърното програмиране – PHP. В този курс, разработен от Advance Academy ще направите първите си стъпки в Back-end програмирането. Курсът ще започне с изучаването на базови умения по HTML, като постепенно ще навлезете в света на PHP и MySQL. Това обучение е първото ниво от цялостната програма по PHP Development, като след неговото успешно завършване може да преминете към второто ниво – PHP OOP.

Академията е най-големият и модерен ИТ учебен център в Източна България, лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение.В портфолиото са включени обученияв няколко направления – Информационни технологии и Дигитален маркетинг. Вече 5 години се провеждат професионални обучения по Front End, Quality Assurance, PHP, Java , Дигитален маркетинг, както и JavaScript, .NET, React.JS и други.